Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa239
mod_vvisit_counterTegnap4114
mod_vvisit_counterEz a hét5898
mod_vvisit_counterMúlt hét8010
mod_vvisit_counterEz a hónap25648
mod_vvisit_counterMúlt hónap42171
mod_vvisit_counterÖsszesen3546925

Online látogatók: 26
Az Ön adatai: 54.162.15.31
,
Mai nap: 2018 szept. 19.

Mesél a múlt - Budakeszi Anno

 

Új sorozatunk, amely 2013. januárjában indul, Budakeszi régi hagyományokkal rendelkező családjairól, épületeiről, mindennapjairól, szokásairól, ünnepeiről nyújt betekintést. A rovat vezetője Huber-Szabó Lőrinc (Lenci).

 

A rovat cikkírói: Mayer Edina, dr. Kőrösné Herein Mária, Somogyi Réka, Gellér Dávid, Bednárik János, Huber-Szabó Lőrinc

Egy megvalósult álom

A János-hegy 528 méteres tengerszint feletti magsságával Budapest legkiemelkedőbb pontja és egyben legszebb kilátóhelye. Jellegzetes alakjával már messziről látszik, szinte bárhonnan közelítsünk  is a főváros felé. Tetején az Erzsébet-kilátóval a fővárosiak és külföldiek kedvelt kirándulóhelye volt a múlt századokban és napjainkban is az.

2764 alkalommal olvasva

Természeti csapások, tűzvészek, időjárási anomáliák az újkori Budakeszin

Több mint száz éve komoly műszerekkel figyeljük és mérjük a természet erőit. Naprakészen tudjuk, hol és mikor volt földrengés, számon tartjuk az összes időjárási rekordot.

2983 alkalommal olvasva

A függővasúttól a trolibuszig: megvalósulatlan tervek Budakeszi közlekedéstörténetében

Budakeszi és a főváros között a 19. század második felétől fellendült a közlekedés. Egyre több nyaraló látogatott Budakeszire, 1899-ben például több mint  kétezer nyaraló és több tízezer turista keresi fel a települést, akik, jobb híján, bérkocsikkal és omnibusszal érkeztek. Nem véletlen, hogy a korabeli közlekedést sokan meg kívánták reformálni.

2851 alkalommal olvasva

A Budakeszin élő németek nyelvi gyökerei

A német betelepülés története 1659-ben kezdődik. Lipót császár birtokot adományoz a Zichyeknek akik 1690?96 között kezdték meg az első telepítéseket. A telepítés menetéről számos történet kering, de a cikk terjedelme miatt erre most sajnos nem térhetek ki.

2387 alkalommal olvasva

Egy budakeszi vendéglős dinasztia ? a Faludi (Follath) család

Sokan nem is gondolnák, hogy Budakeszin, a II. világháború előtti időkben, milyen szépszámú vendéglátóhely működött. Riportalanyunk elmondása szerint a ?30-as években 16 olyan vendéglő létezett, melyben minimum egy uzsonnát el lehetett költeni. És mind virágzott, pedig a település lakossága mindössze harmada volt a mostani létszámnak, körülbelül 5000 fő élt akkor a ?faluban?.

 

2982 alkalommal olvasva

A Starcz-ősök aranylakodalma 1931-ben

Ez a nem hétköznapi fotó 1931-ből való ? és néhány jelenlegi Budakeszin élő család nappalijának falán is megtalálható, hiszen egykoron igen népes famíliáról van szó ? szolgáltatná a Budakeszi Hírmondó új rovata úgymond "bevezető" cikkének apropóját.

1767 alkalommal olvasva

A Gürsch (Budavári) család: Schönau ? Buda ? Budakeszi

Nem biztos, hogy könnyű helyzetben vagy, ha egy színvonalas havilapban kapsz egy rovatot, amely egy általad rajongásig szeretett, nagyon érdekesnek talált témáról szól. Ugyanis nagy a kísértés, hogy magad felé hajlítsd "kis kezed", és a saját felmenőidről (is) írj?

2635 alkalommal olvasva

Mozaikok a Fischer család történetéből

Talán nem túlzás azt álltani, hogy Budakeszi legszerteágazóbb, legterjedelmesebb és tán legprecízebb családfa albuma az, melyet Dobos Lászlóné (Fischer Katalin) készített, pontosabban: folyamatosan készít, 1949(!) óta, mert egy családfa sosincs kész. A Fischer családról és annak ?felmenői térképéről? van szó, mely a legismertebb budakeszi famíliák egyike, hiszen alkancellárt adott már a német kormánynak.

2823 alkalommal olvasva

Inci néni

?A sváb asszonyoknak nagy köténye van, és azon sok a zseb, abba rejtik el a bánatukat? ? mondta nekem a nagymamám, amikor szomorú voltam. ?De mama, nekem soha nem volt kötényem sem, nemhogy zsebeim? ? hangzott a válaszom.

2468 alkalommal olvasva

Adalékok budakeszi közlekedéstörténetéhez

A 18. században Budakeszit és Budát több út is összekötötte. A mai Budakeszi út mellett több erdei út is használatban volt. Kezdetben a két település közti közlekedés alapvetően egy irányban valósult meg. A helyi svábok számára a 18. században a szomszédos nagyváros a megélhetést biztosította, a budai és a pesti polgárok számára viszont Budakeszi ekkor még érdektelen, így nem is nagyon jönnek ide.

2557 alkalommal olvasva

Hazatér a Nepomuki Szent János-szobor

2013. január 7-én, e sorok írója egy közösségi oldalon felvetette, hogy vissza kellene hozni Budajenőről Budakeszire Nepomuki Szent János szobrát. Akkor még nem is tudta, hogy ez a vágya már teljesült is. Így ez az írás a szobor visszahozatala és a felállítása érdekében íródott, de időközben megváltoztak a körülmények.

2596 alkalommal olvasva
Ma 2018. szeptember 19., szerda, Vilhelmina napja van.

Következő programok