Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa930
mod_vvisit_counterTegnap919
mod_vvisit_counterEz a hét7137
mod_vvisit_counterMúlt hét9022
mod_vvisit_counterEz a hónap23044
mod_vvisit_counterMúlt hónap41149
mod_vvisit_counterÖsszesen3585470

Online látogatók: 11
Az Ön adatai: 54.158.208.189
,
Mai nap: 2018 okt. 21.

Emlékezés Budakeszin a mártír hősökre az Aradi Vértanúk Emléknapján

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a Nagy Sándor József Gimnázium közösen szervezett ünnepségén a gimnáziumban a 10. b. osztály diákjai adtak elő az ünnepi műsort, A Magyar szabadság szentjei címmel.

 

Ezt követően koszorúzási ünnepségre került sor a Nagy Sándor József Emlékháznál, ahol az önkormányzatot Bakács Bernadett alpolgármester asszony képviselte.

 

Ez a nemzet az egész világ előtt bizonyította, hogy a szabadságot egy nép, ha kell, súlyos áldozatok árán is, de kivívhatja - kezdte ünnepi köszöntőjét Tóthné Fajtha Anita, az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatója. Mint fogalmazott, az aradi mártírok közt voltak barátok és ellenfelek, de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, és az életüket áldozták érte.

 

A köszöntő után elhelyezték az emlékezés és tisztelet koszorúit a megjelent önkormányzati, iskolai, és civil egyesületi vezetők.

 

Ezt követően pedig az EFMK igazgatója az emlékkiállítás megtekintésére invitálta a jelenlévőket. Egyúttal bejelentette, hogy szeptember 24-től megkezdték a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület Budai 2. Honvédzászlóaljával közösen az emlékház átalakítását. Az eddigi bútorzat helyébe régi, korhű bútorok kerülnek, és október végétől az egyesületi katonai ruhákat is kiállítják.

 

Elhangzott, hogy a katonai egyesület csapata 21 fővel reggel elutazott Székelyföldre, Szentegyházára, ahol részt vesznek a XIII. Őszi Hadjáraton, mellyel az 1848. őszi erdélyi toborzó körútra emlékeznek.

 

Hazafele Aradon a Vértanúk Emlékhelyén koszorúznak, majd Újszentivánon a Tábornokok emlékhelyénél Nagy Sándor József tábornok emlékére emelnek kopjafát, melyet a zászlóalj tagja, Jánosi Attila készített.

 

Az igazgatóasszony egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy október 6-án, szombaton az EFMK, a Tájház és a Nagy Gáspár Városi Könyvtár közösen helytörténeti kirándulást szervez "Kesziről Budára a szabadságharc hősei nyomában" címmel. A kirándulás reggel 9-kor indul az emlékház elől.

 

 

Ma 2018. október 21., vasárnap, Orsolya napja van.