Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa295
mod_vvisit_counterTegnap887
mod_vvisit_counterEz a hét5935
mod_vvisit_counterMúlt hét5958
mod_vvisit_counterEz a hónap19426
mod_vvisit_counterMúlt hónap25769
mod_vvisit_counterÖsszesen3467692

Online látogatók: 14
Az Ön adatai: 54.224.111.99
,
Mai nap: 2018 júl. 21.

Lakossági kérdőív kiértékelése

Az Önkormányzathoz beérkezett kérdőívek kiértékelése alapján általánosságban elmondható, hogy a válaszadók között a nemek aránya kiegyenlített, jellemzően a középkorú és a nyugdíjas korosztály juttatta el hozzánk véleményét.  A kérdőívek közel fele a Telki út és Dózsa tér közötti városrészből érkezett, de szép számmal képviseltette magát a városközpont (Szilvamag) és a Telki út és Vadaspark közötti városrész is.

 

 

 

Döntő többségben családi házban lakók adták le az íveket, az 1990 előtt és után ide költözők aránya fele-fele. Az iskolai végzettség tekintetében a válaszadók fele felsőfokú végzettséggel, 37 % pedig középfokú végzettséggel rendelkező helyi lakos. A döntő többség (81%) a Budakeszin tapasztalható életminőséggel alapvetően elégedett. A válaszadó polgárok Budakeszin a természet közelségét, a jó levegőt, a családias, barátságos környezetet, csodálatos fekvését és a jellemző nyugalmat értékelik nagyra. Külön kiemelték a város régies hangulatát, a hagyományok ápolását, a Vadasparkot és a Himnusz- szobrot. Volt, aki a polgármester derűs agilitását, volt, aki a Városháza ügyfélbarát légkörét méltatta. A válaszadókat leginkább az átmenő forgalom és a járdák, illetve utak rossz állapota zavarja. Zavarónak értékelték továbbá a növekvő beépítettséget, a csapadékvíz-elvezetés hiányosságait,  sokan nagyobb figyelmet kérnek a köztisztaságnak mind a polgárok, mind az Önkormányzat részéről. Többen kifogásolták az orvosi rendelők rossz állapotát, a sebességkorlátozás vagy az örökségvédelem hiányát. A válaszadók szerint Budakeszi elsősorban lakó- és munkahely, valamint a pihenés városa, amelyre jellemző a gyermek- és családbarát jelző is. A válaszadó polgárok vendégeiket elsősorban a Vadasparkba és a mamutfenyőkhöz vinnék el, de büszkén mutatnák meg a megújult Fő utcai parkot és környékét, Makkosmáriát, a Himnusz-szobrot, a Városházát, az erdőt és valamennyi templomot.

A döntő többség a városhoz kapcsolódó, fontos eseményként jelölte meg családi napokat és a Mezei Mária-napokat. A várossal való kapcsolatot erősítő eseményként szerepeltek még az Erkel-napok, valamennyi önkormányzati szervezésű nemzeti ünnep, az országzászló, valamint a Himnusz-szobor avatása, az adventi komolyzenei rendezvények, a körmenetek és ökumenikus napok, a gyereknap, a nyugdíjas nap, a közmeghallgatások és a Budakeszi Fúvószenekar koncertjei.

A válaszadók nagy többsége alapvetően elégedett a helyi életfeltételekkel, döntő többsége (72%) alapvetően elégedett közvetlen környezetével, 11% elégedetlen, többsége (67%) alapvetően elégedett a helyi kulturális és szabadidős programokkal.

A válaszadók elsősorban a napi bevásárlást, a sétát, a természetjárást  és a szakorvosi rendelések látogatását jelölték meg helyben végzett tevékenységként. Ettől kissé elmarad, de jellemző még a helyi kulturális események és vendéglátó egységek látogatása. A tartós fogyasztási cikkek vásárlása és a sportesemények látogatása nem helyben történik.

A válaszadó polgárok többsége (72%) alapvetően elégedett a Városházán folyó ügyintézéssel, 11 % nagyon elégedett vele.

A fejlesztések rangsorában a legtöbb szavazatot a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztése kapta, ezt követi szoros versenyben a zöldterületek védelme, a tömegközlekedés és az iskolák fejlesztése. A válaszadók közel egyenlően súlyozták a szociális intézmények építését, a zöldterület fejlesztését, az óvodák építését, a kulturális élet fejlesztését és az örökségvédelmet. Ettől jelentősen elmarad a városmag fejlesztésének igénye. Az új lakóterületek kijelölése, mint fejlesztési irány nem kapott szavazatot, ezt a kérdőívben mindvégig elutasították a megkérdezettek.

A válaszadók javaslataikban a legnagyobb hangsúlyt a helyi egészségügyi és oktatási intézmények korszerűsítésére, valamint az utak és járdák állapotának javítására helyezték. Többen jelezték a tisztaság és a rend fokozásának, valamint a törvények, rendeletek, előírások szigorúbb betartatásának fontosságát, példaként hozták a hóeltakarítási kötelezettséget, az építési engedélyezést, a tűzrakási tilalmat és az illegális hulladéklerakást, az engedély nélkül kihelyezett hirdetéseket és a fakivágást. A javaslatok között többször szerepelt egy városi uszoda és sportpálya építése, a Nádas-tó rehabilitációja, Naturpark létrehozása.

Szívesen látnának konkrét örökségvédelmi elképzeléseket, a külterület hasznosítására irányuló átfogó koncepciót, mielőbbi megoldást a Dózsa tér rendezésére. A lakosokat foglalkoztatja a közösségi közlekedés fejlesztésének, az elkerülő útnak valamint a P + R parkolóknak a kérdése.  Több szórakozási lehetőséget biztosítanának helyben a fiatalok számára.

Általánosságban elmondható, hogy a lakosok elégedettek a város vezetése által meghatározott irányokkal, örömmel fogadják a megvalósult fejlesztéseket, a célok megvalósítása érdekében a jövőben a civilekkel szorosabb együttműködést várnak, a környezet rendbetételében pedig ? lakossági összefogás keretében ? sokan maguk is szívesen részt vennének.

Minden kedves résztvevőnek szeretnénk megköszönni fáradozását, a névvel és címmel ellátott kérdőívek beküldői között 20 db KESZI kártyát sorsolunk ki.

A nyerteseknek gratulálunk.

 

Dénes György

főépítész

Ma 2018. július 21., szombat, Dániel és Daniella napja van.