Budakesziért Emlékérem 2023 – Bernáth Béla

Bernáth Béla asztalosmester-iparművész a Budakesziért Emlékérmet vehette át március 15-i városi ünnepségünkön ’Sigmond Bertalan alpolgármester méltató szavait követően.

Budakeszi egyik legismertebb polgára Bernáth Béla asztalosmester, iparművész.

Ő az egyik utolsó „békebeli ezermester”. Gazdag, dolgos, értékteremtő évtizedek állnak mögötte. A fa megmunkálásának szerelmeseként indult, hogy aztán élete folyamán alkotó fantáziáját más területeken is kamatoztassa.

Bernáth Béla hétgyermekes nagycsalád hatodik gyermekeként látta meg a napvilágot a Nyírségben, Vál-lajon, 1941-ben. Édesapja kerékgyártó, iparos ember volt, aki lovas kocsikat és elegáns hintókat készített. Négyéves korában már ott szaladgált a műhelyben. Kézbe vette a szerszámokat, beszívta a fenyő, a tölgy, a hárs mámorító illatát, és életre szóló barátságot kötött a famegmunkálás mesterségével.

Gyermekkorát elvitte a háború, és az ínség hamar munkára fogta őt. Vállalkozó szellemű, gyors észjárású gyermek volt, örömét lelte a munkában. A maga által tervezett első konyhabútort 13 éves korában készítette el. A kis faluban megtapasztalta az összefogás erejét és lendítő energiáját.

1956-ban, 15 éves korában költöztek Budakeszire.

16 évesen asztalos végzettséget szerzett Budapesten. Két év katonai szolgálata alatt egy barkács szakkör vezetőjeként elkészítette a debreceni nagytemplom fából készült makettjét.

1967-ben mestervizsgát tett, és kiváltotta iparengedélyét. Bár ez volt élete vágya, nem volt könnyű az indulás. Az első nagyobb megrendeléseket még önálló műhely és felszerelés nélkül vállalta el, de a találékonyság, a jövőbe vetett hit, a munkáért kapott elismerés megsokszorozta erejét, és átsegítette a kezdeti nehézségeken.

Hamarosan felépítette saját műhelyét. Megnősült, házat épített, élete kiteljesedett. Beindult a vállalkozás, már több segéddel dolgozott. Egyik munka hozta a másikat, folyamatosan jöttek a megrendelések. Budakeszin jó híre lett Bernáth műhelyének.

Bernáth Bélát sokfelé hívták, és szívesen segített a helyi általános iskolának, a gimnáziumnak, az akkor épülő új művelődési háznak. Padokat, ajtókat, ablakokat gyártott, és az 1981-ben átadott EFMK ajtóit és az előadóterem fából készült elválasztó falát is ő tervezte és gyártotta le. A régi egészségház összes ajtója és ablaka az ő műhelyében készült.

Munkával vagy anyagiakkal hozzájárult a közösségi célok megvalósításához. Nemcsak Budakeszin dolgozott: társadalmi munkában részt vett a Kistarcsai kórház téliesítésé-ben, valamint egy speciális munkát végzett a Dunaújvárosi Papírmúzeum részére, amely magában foglalta egy Nagy-Magyarország térképének az elkészítését is. Később szabadalmaztatott egy audiovizuális tanári asztalt.

A kilencvenes évek közepén nem várt fordulat következett be életében. A sokszor erejét meghaladó, 14-16 órás munka következtében egészségi állapota megrendült. 55 éves korában, határozott orvosi utasításra, minden porral járó munkától eltiltották.

Bernáth Béla körül megfordult a világ, abbahagyta a munkát, nyugdíjba vonult. De ezután sem töltötte tétlenül az idejét. Újabb találmányt szabadalmaztatott: a nudli- és no-kedliszaggató készüléket, amely egyszerű, könnyen kezelhető szerkezetével megkönnyíti a háziasszonyok munkáját.

Egykori műhelyében berendezte életmű kiállítását, amely máig is megtekinthető az Ady Endre utca 5.-ben. Itt láthatóak asztalosmunkái mellett különleges alkotásai, a mechanikus, illetve elektromos motorral működtetett mesterművek. Ezek néha izgalmas, mozgó gyermekjátékok, máskor érzéki csalódást okozó művészi alkotások.

Kiállítását sokan felkeresték már nemcsak Budakesziről, de hazánkból, sőt külföldről is, német, kanadai, mexikói és távol-keleti turisták. Nagy sikereként éli meg, hogy tíz család jelezte: a kiállításon látottak segítettek gyermeküknek szakmát választani!

Bernáth Béla közéleti feladatot is vállalt: Szemereki Zoltán polgármestersége idején a képviselő-testületnek is tagja volt. A millennium alkalmából állították fel az általa készített, rovásírással díszített kettős keresztet a Temető utcai körforgalomál lévő kis ligetben. 2011-ben a Városháza megújult épületének ünnepélyes átadása alkalmából önálló bútorkiállítást rendezett be az egyik teremben. Mi, budakesziek büszkék lehetünk rá, hogy Bernáth Béla városunk polgára. A mester életműve, szakmai elhivatottsága elismerésre méltó mindannyiunk számára.

Budakeszi Hírmondó 2023. március

Megosztom a cikket