Budakesziért Emlékérem 2023 – Farkas Dániel

Farkas Dániel, a Budakeszi Városi Polgárőr és Katasztrófavédelmi Egyesület elnöke a Budakesziért Emlékérmet vehette át március 15-i városi ünnepségünkön. Méltatását Somlóvári Józsefné, a Közbiztonsági, Közellátási és Környezetvédelmi Bizottság elnöke olvasta fel:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves ünneplő Közönség!

A Polgárőrség az egyetlen társadalmi szerveződés, amely az alkotmányos jogállam rendészeti szerveinek valódi és megbízható partnere a közbiztonság érdekében. Minden nap, minden órában, mindannyiunknak szüksége van a biztonságra. Ez csak a közbiztonsági szervek együttműködésével és társadalmi összefogással valósulhat meg.

A Budakeszi Polgárőr és Katasztrófavédelmi egyesület elnöke Farkas Dániel. 1988-ban született Budapesten. Születése óta Budakeszin él, itt járt óvodába és gimnáziumba is. 2006-ban lépett be, az akkor újonnan megalakult Budakeszi Polgárőrségbe. A közösségért vállalt feladatellátás a kezdetektől szülői öröksége, innentől kezdve az élete szinte minden „rezdülése” a városhoz köthető. Gimnáziumi, majd főiskolai tanulmányaival párhuzamosan folyamatosan ellátta polgárőr feladatait is. Volt, hogy heti 4-5 szolgálatot is vállalt. A kezdetektől az egyik legaktívabb tagja a helyi polgárőrségnek. Lépésről-lépésre sajátította el a szolgálattal kapcsolatos feladatokat. 2008-ban megválasztották az egyesület alelnökének, majd 2013-ban, 10 évvel ezelőtt vette át az egyesület vezetését.

Az azóta eltelt évek alatt jelentősen megfiatalodott az állomány és ezzel együtt a kollégák is a napi feladatellátás részeseivé váltak. Az elmúlt egy évtized alatt számtalan feladat végrehajtását vállalták a polgárőreink. A napi rutinjárőrözések mellett folyamatosan közös járőrözést végeznek a rendőrökkel és a közterület-felügyelőkkel. Rendszeresen részt vesznek a városi rendezvények biztosításában. A budakeszi polgárőrök részt vettek a határvédelemben is, Kelebiánál teljesítettek önkéntes szolgálatot, a Covid fertőzés kezdetekor pedig a Híd-családsegítőnek segítettek naponta a rászorulóknak szánt ebédek kiszállításában.

Az ukrán-orosz háború kitörésekor többszöri segélyszállítmányt szerveztek testvérvárosunknak, Bereg-dédának.

A felsorolás teljességének igénye nélkül elmondható, hogy ott vannak minden évben Mindenszentekkor és halottak napján a temetőnél és szeptember elsejétől, tanévkezdéstől két héten keresztül az iskolák környékén a gyalogátkelőhelyeknél segítik az iskolásokat a biztonságos közlekedésben. Mindezt térítésmentesen vállalva, társadalmi munkában, a város érdekében végezve, télen, nyáron, hóban, fagyban, kánikulában…

Összeségében, számokba foglalva éves szinten: 6-7000 óra szolgálat. Mindig, mindenhol ott van, ha Budakeszin történik valami, legyen akár baleset, tűzeset, személy keresése, vagy haláleset. Dani abban hisz, hogy saját elvégzett munkájával példát állít a többieknek.

Mindezek mellett két alkalommal volt az önkormányzat pénzügyi és közbiztonsági bizottságának külsős tagja.

2021 óta a Pest Vármegyei Polgárőr Szövetség elnökének megbízása alapján, Budaörsi járási koordinátori feladatokat is ellátja, ezáltal szervezésében, kölcsönös szolgálatokat is adhatnak a szomszédos települések egymásnak.

Az elmúlt 10 évben egy összetartó csapatot épített, melynek tagjai elhivatottan végzik feladataikat.

Munkáját számos díjjal jutalmazták már:

  • Országos Polgárőr Szövetség, Polgárőr érdemkereszt bronz fokozata,
  • Pest Megyei Polgárőr Szövetség ezüst fokú kitüntetése,
  • a Rendőrség Sárkányölő Szent György-plakettje,

Legutóbb pedig néhány nappal ezelőtt vehette át Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkártól az „Év Polgárőre” kitüntetést.

A felsorolt elismerések, kitüntetések is azt bizonyítják, hogy Dani szívvel-lélekkel, magas színvonalú felkészültséggel végzi feladatait. Példamutató munkája elismeréseként méltó a Budakesziért Emlékérem kitüntetésre, melyhez szívből gratulálunk, további kitartó és sikeres munkát kívánunk! Mindannyiunk nevében köszönöm a munkáját.

Budakeszi Hírmondó 2023. március

Megosztom a cikket