Védelem a nap alatt

A napfény jótékony hatása mindenki számára ismert: elősegíti a D vitamin termelődését, erősíti az immunrendszert, és az allergiás bőrbetegségre is jó hatással van. Azonban a napfény nem csak áldás, hiszen számos veszélyt is rejt magában, amelyek a csecsemők és kisgyermekek esetében még fokozottabb odafigyelést igényelnek. Hogyan óvjuk a csecsemőket és a kisgyermekeket?

 

Újszülöttek és csecsemők számára ajánlott napvédelem

 

Az újszülöttet és hat hónapnál fiatalabb csecsemőket nem szabad közvetlenül kitenni napsugárzásnak, három hónap alatt pedig egyáltalán ne vigyük a babákat napra.

 

A napernyő és fedett babakocsi jó alternatíva, de bármilyen védett hely megteszi. Amennyiben nincs lehetőség a megfelelő árnyékolásra, akkor mindenképpen használjunk kifejezetten babáknak készült magas faktorszámú napvédő krémet (BIODERMA)!

 

Laza és világos színű ruhákba öltöztessük a csecsemőt, ami eltakarja kezét, lábát, fejét pedig sapkával védjük a napszúrástól.

 

Fontos továbbá az időpont megválasztása is: reggeli, illetve késő délutáni órákra időzítsük a csecsemők levegőztetését.

 

Nyáron napozás hatására jelentősen javulnak az ekcémás és az allergiás viszketéssel járó pörsenéses bőrtünetek.

 

A napfény és a napozás a gyógyító hatás mellett néhány pici babánál éppen ellenkezőleg hat, és bőrproblémákat okoz. Ilyenek az ún. meleg kiütések, a napallergia és a naptej allergia.

 

A meleg kiütések leggyakrabban a tarkón, a nyakon, a comb redői között, valamint a hason tűnnek fel.

 

Napallergiára utalhat, ha azon a területen, ahol a nap érte a baba bőrét, viszkető, piros pontocskák, apró hólyagok keletkeznek. A napkrém is okozhat irritációt, bőrpírt a kicsinyeknél. Fontos, hogy a kisgyermekek számára készített hypoallergén, illatanyag és tartósítószer mentes készítményt használjunk!

 

Elsősorban gyógyszertárakban forgalmazott termékeket válasszunk!

 

A szülők figyelmébe ajánljuk, hogy a napvédő krém használatával a gyermek szervezete D vitamint nem termel! A D vitamin adása nyáron is szükséges!

 

Mindenképpen fontos, hogy egyenletesen oszlassuk el a fényvédőt a bőrön. Mielőtt indulnak, legalább 20-30 perccel korábban kenjük be a csecsemő bőrét. Először ugyanis a zsíros része szívódik fel, mely kitágítja a bőr pórusait. Ha közvetlenül krémezés után visszük a napra a babát, még átjárhatóbb lesz a bőr a káros sugarak számára, mintha be sem kentük volna. A hatóanyag később kezd dolgozni.

 

Nyaraláskor se a vízparton kenjük be a bőröket!

 

Ráadásul az áprilisi-májusi napsugárzás a legveszélyesebb, ugyanis ekkor van a Föld a legközelebb a Naphoz! Amikor még nem is gondolunk leégésre, fényvédelemre.

 

Ráadásul a csecsemőkori leégések következményei felnőtt korban realizálódnak. Az UVB sugarak serkentik a bőrben a melanin képződését, és ezek a felelősek a melanoma  (rosszindulatú bőrelváltozás) kialakulásáért.

 

Az ózonréteg elvékonyodása miatt a mai babákat sokkal intenzívebb sugárzás éri, mint szüleiket, nagyszüleiket gyermekkorukban.

 

A bőrelváltozások pedig egyre nagyobb számban és egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Ezért nem érdemes rá legyinteni a témára, és azt gondolni: még úgy is pici. Évek alatt összeadódnak az ártalmak!

 

Tehát nyáron ne a déli órákban legyünk az épületen kívül! Kellő öltözéket válasszunk és megfelelő fényvédőt!

 

Budakeszi Védőnők

Megosztom a cikket