Augusztus 20-i ünnepség Budakeszin – Díjak, kitüntetések, testvértelepülési szerződés

Mától Budakeszi díszpolgárai Balczó Andrásné Császár Mónika és Balczó András. Az erről szóló oklevelet az augusztus 20-i ünnepségen vették át dr. Győri Ottilia polgármestertől. Gratulálunk! Az ünnepségen írták alá a Budakeszi és a felvidéki Ipolybalog közti testvértelepülési szerződést is.

 

A polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az államalapító Szent István történelmi tettének üzenete, hogy megalkuvás nélkül vállalta az ország jelenéért és jövőéért vívott harcot, küzdelmet. Kijelölte az irányt, hitt benne és követte azt. A magyar nemzet évezredes küzdelmei nem eredménytelenek és semmiképp nem voltak hiábavalóak. Itt helyben, Budakeszin is nagy elődeink példáját követve mi mindannyian kicsi, de fontos lépéseket tehetünk azért, hogy az a kis közösség, Budakeszi, és ennek is köszönhetően Magyarország egyre jobb hely legyen – hangsúlyozta dr. Győri Ottilia.

 

A polgármester köszöntötte a felvidéki Ipolybalog küldöttségét, és annak vezetőjét, Bálint Péter polgármestert, aki röviden ismertette a településüket. Kiemelte, a többségében magyarok lakta falu lakói arra a legbüszkébbek, hogy szoros kapcsolat fűzi őket Szent Istvánhoz, a Szent Koronához. 2004-ben volt a 700. évfordulója annak, hogy a hagyomány szerint a Szent Koronát a Károly Róbert és Vencel cseh király közti trónviszály idején egy nap és egy éjszakán át az ipolybalogi templomban őrizték. Az esemény emlékére 2005. augusztus 14-én a templomban elhelyezték a Szent Korona másolatát ? emlékeztetett Bálint Péter polgármester.

 

Az augusztus 20-i ünnepi Képviselő-testületi ülésen aláírt testvértelepülési szerződésben a többi között az áll:

Ipolybalog és Budakeszi vezetése jelen szerződés megkötésével szeretne hozzájárulni a települések közötti kapcsolat, valamint az anyaországi és határon túli magyar testvérekkel való összetartozás érzésének erősítéséhez.”

 

A Képviselő-testület augusztus 20-i ünnepi ülésén adták át a Budakeszi Építészeti Értékeiért díjakat, amelyeket három kategóriában ítéltek oda a településképhez méltó módon alkalmazkodó, korszerű, színvonalas épületek építtetőinek, tervezőinek.

 

Átadták továbbá a Budakeszi Öröksége díjat is, amelyet Mayer Antal építészmérnöknek rövid adományozott a Képviselő-testület. A díjazott betegsége miatt az oklevelet, az elhangzott méltatás után Mezei Istvánné vette át.

 

Hosszas taps fogadta a bejelentést, hogy idén a Balczó házaspár, Balczó Andrásné Császár Mónika és Balczó András kapja a Budakeszi díszpolgára címet. A méltatás után dr. Győri Ottilia polgármester adta át az okleveleket a kitüntetetteknek.

 

Balczó András úgy fogalmazott, ezt az óriási mai megtiszteltetést is Isten ajándékának tekinti, nem pedig saját teljesítménye elismerésének. Mint fogalmazott, élete során a Jóisten többször is kinyitotta az áldáscsapot, újból és újból elfelejtette elzárni azt. Hozzátette, érti Pál apostolnak a gondolatát: „Mid van, amit nem kaptál, s ha kaptad, mért dicsekszel vele?” Ámen ? zárta rövid köszönőbeszédét Balczó András.

 

Az ünnepségen nagy sikert arattak a műsorban közreműködő művészek: Kristófi Ágnes, Korompay Ábel és a Bojtár Népzenei Egyesület táncosai.

 

(Sükösd Levente)

 

[widgetkit id=10]

 

 

 

Megosztom a cikket