A Test – Lélek – Szellem egysége: a jóga

Schrenk Judit Sattwa jógaoktató vagyok, budakeszi lakos, hangterapeuta, énekes (Samsara Boulevard zenekar) és Jógaoktató. Eddig két cikkem jelent meg a Hírmondóban a jóga témakörében. Ezúttal a hangfürdőkről szeretnék mesélni.

Mi az a hangfürdő, és miért jó nekem?
Egyre szélesebb körben válik ismertté a tibeti hangterápia, vagy más néven hangfürdő, sokan viszont még mindig felhúzzák a szemöldöküket, ha ilyesmiről hallanak. Próbálok egy kis betekintést nyújtani a hangok okozta relaxáció rejtelmeibe, és hogy miért érdemes kipróbálni, a már Budakeszin is elérhető módszert. Szerintem mindannyian tapasztaljuk, hogy a mai világ mennyi feladatot, terhet ró ránk, aminek néha már nehéz megfelelni és időnként úgy érezhetjük, ez már túl sok, pihenésre, töltődésre van szükségünk. Nem könnyű azonban olyan pihenési formát találni, ahol a testünk, lelkünk, tudatunk egyszerre pihen és töltődik. Például a tévé nézés úgy tűnik, hogy pihentet, de az idegrendszert kifejezetten fárasztja. A körülbelül 60 perces hangfürdő, azonban több szinten is nyújt teljes körű pihenést.

A hangfürdő menete
A résztvevők lefekszenek kényelmes pózban a matracaikra, betakaróznak puha pokróccal. A hangfürdő vezetője néhány perces ellazító relaxációt tart, majd indulhat az utazás a hangok birodalmába. A tibeti hangtálak, gong, szélcsengők és egyéb tradicionális hangszerek egymás után intuitív módon vannak megszólaltatva. Ezek az alkalmak nincsenek körzővel, vonalzóval megszerkesztve, hanem a vezető ráhangolódik a csoport energiájára és úgy merül bele a hangszerek használatába. Én például dalokat is szoktam énekelni, magyar dalokat, pozitív megerősítéseket vagy úgynevezett mantrákat.

Úgy találtam az évek során a résztvevők visszajelzései alapján, hogy az emberi énekhang is megtámogatja a hangszereket és elmélyíti az élményt. Az elme egy ideig próbálja követni a hangokat, megfejteni mi következik, de mivel ez itt lehetetlen, ezért egyszer csak lekapcsol. Akkor, abban a pillanatban megszületik az igazi mély relaxáció. Valahol az álom és ébrenlét határán lebegünk, és töltődik minden sejtünk, atomunk. Pihen a test, az agy és a gyógyító rezgések átjárják az egész testet. Az életünkben lévő akut problémákra, elhúzódó gondokra, pedig érkezhetnek megoldások, akár képekben, hangokban, gondolatokban, megérzésekben. Érdekes állapot ez, nehéz leírni, érdemes inkább saját bőrünkön megtapasztalni.

A hangtálak
Az eredetileg Tibetből származó hangtálak már több ezer éve használatban lévő eszközök, melyek hangok megszólaltatására valóak. Különböző méreteik alapján mélyebb, vagy magasabb hangúak, és rengeteg felhangjuk van, ezért egyetlen hangtál megszólaltatása is egy komplex hang-élményt tud előidézni. A mai napig is sokszor használják különböző meditációkhoz, mert a tudatot egyszerre hozza laza, mégis éles állapotba. Biológiai tények: az emberi test 70%-a vízből áll, és a víz négyszer olyan jól vezeti a hangot, mint a levegő. Ahogy bedobunk egy kavicsot a vízbe és látjuk, ahogy a víz körülötte körkörösen fodrozódik, hasonlóan, a megzengetett hangtál is rezgeti a vizet a testünkben. Ezeka  jótékony hatású rezgések gyorsan és hatékonyan jutnak el testünk minden pontjára. Német orvosok például már receptre írják fel betegeiknek a hangterápia bérletet, mert nagyban elősegíti a gyógyulás folyamatát egy baleset vagy súlyos betegség utáni felépülésben.

A gong
Míg a hangtálak finoman rezgetik át a testet, a gong már egy erőteljesebb eszköz arra, hogy a testünkben-lel-künkben lévő blokkokat, energia blokádokat elkezdje kitolni. Így az első találkozás és reakció nem feltétlenül a legkellemesebb, van aki hideget érez, vagy picit meg is ijed. Mások viszont úgy érzik, szinte lebegnek, és csodálatos érzés járja át őket. Bármelyik is történik velünk, semmiképp nem érdemes feladni, mert a gong az egyik legcsodálatosabb gyógyító eszköz, mely az emberiség kezében van. Szerencsére Európában is egyre inkább terjed, mint hangterápiás eszköz, egyre több hangterapeuta képzi magát, hogy szépen szólaltassa meg. A gongok hangját a bolygók rezonanciájának pompás mintájaként emlegetik. Az én csodálatos óriás gongom például egy Föld gong, melyeket a fizikusok által kiszámolt rezgéseknek megfelelően hangoltak be és készítették – kézzel.

Érzelmekre ható hangszerek
Több olyan hangszerem van, amit a barátaim sokszor viccesen úgy hívnak: a kütyük. Ezek nem tradicionális hangszerek, hanem a világ számos pontjáról származó úgynevezett érzelmekre ható eszközök. Ilyenek például a szélcsengők, az óceán dob, az esőfa, az afrikai nyel-ves dob vagy a sansula (kalimba). Vannak olyan hangszerkészítők, akik folyamatosan dolgoznak új érzelmi hangszerek megalkotásán, én előszeretettel vásárolom meg ezeket, támogatva a kisebb hangszerkészítő manufaktúrákat. Rendeltem már úgynevezett chakraphone-t Németországból, de vettem magyar készítésű angyalhárfát is. A hangtálak és a gong megszólaltatása előtt, után használom ezeket a hangfürdőn, mely érdekes, például gyermekkori érzeteket, emlékeket válthat ki a résztvevőkből és utazhatnak különleges tájakra, érzelmi állapotokba. Sokszor ezek hatására jön meg egy megoldási ötlet egy problémára, ami az életünket nehezíti.

Ezen hangszerek megszólaltatása és az énekhang összessége alkotja a hangfürdő egészét, mely után remélhetőleg feltöltődve, relaxáltan, egy boldog békés állapotban térhetünk haza. Amennyiben egy ilyen program nehezebb érzéseket hoz fel belőlünk, az is teljesen rendben van. Nem elvárás, hogy mindenkinek szuper pozitív élménye legyen, mert van, amikor pont azok a nehezebb érzések indítanak el bennünket a megoldáshoz vezető úton.
Ha esetleg kedvet kaptál írásom által a hangfürdő kipróbálásához, akkor jelentkezz be nálam a sattwa-joga@yahoo.com email címen, vagy a 06 20 977 5888-as telefonszámon. Kiscsoportos és online jógaórákat is tartok Budakeszin, mely végén szintén mindig van egy körülbelül 20 perces mélyrelaxáció. Szeretettel várlak foglalkozásaim bármelyikén, gyógyuljunk, legyünk egészségesek és kiegyensúlyozottak együtt!

Budakeszi Hírmondó 2021 szeptember

Megosztom a cikket