Védetté nyilvánítják a magyarországi kaptárköveket

A kaptárkő olyan természetes állapotú vagy ember alakította sziklaalakzat, melynek felületén egy vagy több faragott, kultúrtörténeti jelentőségű fülke, esetenként egyéb megmunkálás látható, ezért a táj- és természetvédelem, valamint a kulturális örökségvédelem szempontjából egyaránt értéket képviselnek – olvasható a földművelésügyi miniszter rendeletében.

A védetté nyilvánítás célja a természeti és kulturális jelentőségű kaptárkövek és közvetlen természeti környezetük megőrzése, kutatásuk és természetvédelmi célú bemutatásuk segítése. A rendelet november 4-én lép életbe.

A rendelet felsorolja a védett kaptárköves területeket, megtalálható köztük a biatorbágyi Kő-hegy, a budakeszi Kecske-hegy, a diósdi kőfejtők, az egerszalóki Menyecske-hegy és az Öreg-hegy, az egri Mész-hegy, a sóskúti Kálvária-domb és a tardi Pokol-oldal.

 

A Csiki-hegyek alatt, azoktól nyugatra húzódik a Kecske-hegy, melynek északi lejtőjén, egy kiemelkedő dolomitsziklán 9 db erősen elkopott fülke látható. A fülkéket először Halaváts Gyula említette 1896-ban. 1930-ban Kolacskovszky Lajos közölt részletes leírást a lelőhelyről: ekkor még kb. 10 db ép és számos lepusztult fülkét számolt meg. A szikla nyugati végén egy kőbánya mélyül, amely jelenleg nem üzemel. 1961-ben egy itt forgatott film miatt a sziklát több helyen lerobbantották.

 

(Forrás: MTI, termeszetvedelem.hu)

Megosztom a cikket