Szita Csabát kitüntették a Budakeszi Oktatásügyért díjjal

Szita Csaba 1990-ben fejezte be tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol trombitatanári, majd 1993-ban trombitaművész végzettséget szerzett.

 

Az etyeki Nemzetiségi Művészeti Iskolában kezdett tanítani 1992-ben, ezt követően 1996-tól a bicskei Prelúdium Zeneiskolában, 2000-ben Gyömrőn, a Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti és Táncművészeti Intézményben folytatta pedagógusi pályafutását. Ettől az évtől kezdett el a Czövek Erna Zeneiskolában rézfúvós pedagógusként dolgozni.

 

2001-től vette át a zeneiskola fúvószenekarának a vezetését. A zenekar aktív szerepet vállal Budakeszi kulturális életében, önálló koncertek mellett rendszeresen fellép városunkban szervezett rendezvényeken is. 2004-től több éven át nagy sikerrel szervezett kistérségi fúvósfesztivált a környező településeken. A zenekar 2007-ben kapcsolódott be a Budakeszi sváb hagyományok ápolásába is.

Szita Csaba trombitatanári szakmai tapasztalatainak kamatoztatásával a fúvószenekart a budakeszi ifjúság egy központi értékteremtő, példamutató közösségévé formálta. Szakmai hozzáértésével, kitartó, szívvel-lélekkel végzett munkájával, lendületes és lelkes magatartásával az évek során felvirágoztatta a fúvószenekart. A zenekar idén ünnepelte húszéves fennállását, melyet április 21-én ünnepeltek meg egy jubileumi koncert keretében a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban.

 

Számtalan fiatal tanulmányát, jövőjét és értékrendjét alapozta meg kitűnő munkájával, melyet bizonyítanak azok a díjak, melyeket a gyermekek a különböző tanulmányi versenyeken nyertek, öregbítve ezzel a zeneiskola hírnevét is.

 

Az általa felkészített diákok 2002-ben az Országos Zeneiskolai Trombitaverseny megyei válogatóján 4. helyezést, 2012-ben a Bolya László Regionális Rézfúvós Versenyen 1. helyezést és két 3. helyezést értek el. 2013-ban a III. Pest Megyei Rézfúvós Versenyen tanítványa, Papucsek Bence 1. helyezést ért el. Bence 2013-ban bejutott az Adj teret a tehetségnek c. országos merítésű tehetségkutató verseny 21 kiválasztottja közé. Szintén diákja, Rácz Mihály a 2014-es Országos Trombita Versenyen 2. helyezést ért el. Ennek az eredménynek azért is kimagasló az értéke, mivel az országos hangszeres versenyeket csak 3 évente rendezik meg. 2015-ben a IV. Pest Megyei Rézfúvósversenyen 1., 2. és 3. helyezést értek el a különböző korcsoportokban növendékei. Rácz Mihály megnyerte az összetett versenyt. Ugyanez a növendéke 2015-ben bejutott a Virtuózok c. országos tehetségkutató televíziós adásába is. A 2017-es V. Pest Megyei Rézfúvósversenyen szintén egy 1 2. 3. helyezést értek el diákjai, ahol Rácz Mihály az összetett versenyben ismét a legjobb lett.

 

Fontos feladatának tartja a tehetséges tanítványok zenei pálya felé való vezetését. A továbbtanulni készülőkkel időt és energiát nem sajnálva foglalkozik, ennek eredményeképpen 2000 és 2014 között 5 fő tett eredményes felvételit a zeneművészeti szakközépiskolába.  Közülük egy fő eddig egyetemi alapképzést teljesített 2 fő pedig jelenleg mesterszakos hallgató. Továbbtanuló növendékei rendszeresen, még évek múltán is visszajárnak hozzá tanácsokért.  Szakmai tevékenységének elismeréseként 2015-ben és 2017-ben a IV. és V. Pest Megyei Rézfúvós Versenyen tanári különdíjat kapott a kiváló versenyfelkészítésért. 2015-ben a Klebersberg Kúnó Intézményfenntartó Központ Budakeszi Tankerületének vezetőjétől a kiváló pedagógusi munkájáért kapott elismerést.

Magas színvonalú szakmai felkészültségével, a gyermekek előrehaladásáért felelősséget érző, kitartó, lelkes és lendületes pedagógus, példaértékű tevékenységével méltó a Budakeszi Oktatásügyért díjra.

Megosztom a cikket