Őshonos gyümölcsfákat Budakeszin!

Elkezdődött az önkormányzat támogatásával és civilek közreműködésével megvalósuló gyümölcsfa fásítási program az új iskola közelében.

Cikk a témával kapcsolatban a novemberi Hírmondóban:

Lépjünk be a Tündérkert kapuján!

Az elmúlt hónapokban Budakeszin is újabb lendületet kapott a  zöldítés, fásítás, környezetszépítés helyi  mozgalma.  Az októberi Fenntarthatósági Hét keretében Kerekmezőn – az új iskola előtti  Tündérkertben – új díszfákat ültettek az idén született gyermekek tiszteletére. A 30 facsemete aljába telepített  növénykísérőkkel együtt már impozáns  előkertté alakult át – s bár a tél közeledte visszafogja fejlődésüket – jövő tavasszal már a korábban elültetett platánsornak és a legújabb juharsor növekedésének is drukkolhatunk. Az iskola egyre népesebb közössége hosszú évtizedeken keresztül  fogja élvezni  a majdani fasor szépségét, árnyékát, hangulatát, egyben hangsúlyos tájképi elemmel gazdagodik a ma még kissé kopár közterület.

A városunk lakóinak és vezetésének közös  és  egymást is segítő akarata nyilvánul meg abban is, hogy a helyi klíma és környezetvédelem igényei – azaz egy élhetőbb környezet – érdekében nagyobb lendületet kapjon a meglévő  fák védelme mellett újak ültetése is. Az országos Tündérkert mozgalom helyi térfoglalása ezért is fontos, hogy gyermekeink életterében, gondolkodásában kapcsolat legyen a fák, növények létezése, telepítése és az élhetőbb és egészségesebb környezet között. Ahogy ez a már közel száz évvel ezelőtt itt elő elődeink tetteiben is megvalósult,  akik – szinte hihetetlen – közel negyven ezer (!) gyümölcsfát telepítettek a múlt század elejétől kezdődően Budakeszin – feltehetően  nem csupán saját hasznukra.

Innen nézve már csak pár gondolati lépés, hogy a mai felnőtt korosztály is gondoljon  a gyerekeire-unokáira hosszú távon. Nem csak sürgető klímavédelmi kényszer hatása alatt, hanem például az őshonos gyümölcsfák telepítésével.

Miért Tündérkert?

A Tündérkertben minden őshonos gyümölcsfának gyermekgondnoka van. Minden esztendőben annyi őshonos gyümölcsfát mentenek be a kertbe, ahány gyermek az előző évben született.

Amiben egykor az élen jártunk, abban mostanra a sor végére kerültünk: nem csak az út széléről tünnek el sorra a gyümölcsfák de a szőlőskertekből, házikertekből is; helyüket a tuják és más tájidegenek veszik át. Az utolsó pillanatban született a törvénymódosítás, ami végre lehetővé tette 2012. után a hagyományos gyümölcsfafajták fajtajegyzékbe vételét, igy forgalmazását és szaporítását. Az ősi fajtáknak az évszázadok, évezredek során volt idejük alkalmazkodni a Kárpát medence klímájához; erősek, ellenállóak, hosszú életüek voltak és nehéz időkben megmentették az emberek életét, szinte egyedüli táplálékként.

A Pórszombatról érkezett  erdész, Kovács Gyula okos gyűjtőszenvedélyének köszönhetően több évtizede szinte az egész Kárpát medencéből gyűjti a gyümölcsfákat. Medes hegyi birtokán több mint ezer fajta őshonos fát nevel, ezekből szaporit.

“‘Amerre járok, mindig, mindenhol, mindenkitől azt kérem, hogy elődeik udvarából, legyen nagy vagy dédszülőkről szó, mentsenek és óvjanak meg egy fát. És fel szoktam ajánlani, hogy szívesen készítek a régi fafajtákról oltványokat és vissza is adom őket “”

Kezdeményezésére országos mozgalom indult az őshonos gyümölcsfák megőrzéséért. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja, hiszen valamennyiünk érdeke, hogy a régóta termesztett gyümölcsfajták újrahonosodjanak, az elfelejtett fajták újra divatba jöjjenek. A Szomolyai fekete  cseresznye, a Gőnc vidéki sárgabarack vagy a Szentesi rózsvirágú naspolya nem csak az íz és gazdag beltartalom miatt értékesek; e fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóak és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést sem.

A Göcsejből indult mozgalom ott tart, hogy mára már több mint száz őshonos Tündérkert található a Kárpát medencében. A göcseji gyümölcshagyományőrzés egyik eredménye,  hogy fellendült az otthoni pálinkafőzés is az igazán minőségi körtefajtákból.

Az így újra megtalált és újrahonosított gyümölcsfafajtákból szeretnénk mi  helyi civilek is  helyben egy kis Tündérkertet, csemetekertet létesíteni. Kovács Gyula faiskolájából 20 db különböző facsemetét vettünk azzal a céllal, hogy a fenti Tündérkert mozgalom nemes céljai  itt helyben a Kerekmezőn is megvalósuljanak. A facsemeték kezdetben lassabban nőnek, mint  más faiskolai nemesített fajták, de a leendő gazdáik oltalmát és odafigyelését később gyorsabb növekedéssel és bő gyümölcsterméssel hálálják meg.

Az önkormányzat a kezdeményezést támogatja, s ha  a facsemeték helyét hivatalosan is kijelölik, akkor még idén novemberben lehetőség nyilik a faültetésben való részvételre és a fák örökbefogadására is.

Várjuk a kis faültető gazdák jelentkezését!            fogadjorokbe1fat@gmail.com

 

Keresztury Miklós 

helyi kertbarát

https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/11/Hirmondo-2020-11-1.pdf

Megosztom a cikket