Ne válj áldozattá!

A nap 24 órájában mindannyiunknak szüksége van a biztonságra!

Az önkormányzat Közbiztonsági, Közellátási és Környezetvédelmi Bizottsága szervezésében november 30-án bűnmegelőzési előadásra került sor a Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Az előadás bevezető részében a Budaörsi Rendőrkapitányság szakelőadója, Gazdag-Rokay Lilla rendőr százados felhívta a rendezvényen megjelent budakeszi lakosok figyelmét a legújabb csalásokkal kapcsolatos módszerekre.

A statisztikai kimutatások szerint csökkent ugyan a korábbi években jellemzően megnövekedett ún. „unokázós” csalások száma, de sajnos még napjainkban is találkozhatunk ezzel a módszerrel, melynek az az egyik közismert trükkje, hogy telefonon az unoka balesetét színlelve, vagy az útközben elromlott autójára hivatkozva csalnak ki pénzt az idős nagyszülőktől. Ezért fontos, hogy mindig győződjünk meg a telefonhívás valóságos tartalmáról!

Az előadás második részében tájékoztatást kaptak a megjelentek arról, hogy felerősödtek az internetes és az ezekkel összefüggő banki csalások, és sajnos a potenciális áldozatok többsége itt is a „hiszékeny” idős korosztály tagjai közül kerülnek ki. Ezzel összefüggésben az e-mailen vagy Messenger-üzenetben idegen személytől kapott, öröklés címén nagyértékű pénzfelajánlás nem más, mint csalás, személyes adatok, számlaszámok megszerzése a cél. Vigyázzunk, mert csalók vannak a háttérben!

A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat. Például banki alkalmazottnak kiadva magukat, telefonon értesítik a kiszemelt áldozatot, hogy pénzt utalnak el a számlájáról, egyeztetnének egy-két banki adatot, udvariasan fel is ajánlják segítségüket. Bank soha nem kér telefonon egyeztetést!

Minél sürgetőbb a hívás, annál gya-núsabb! Ha hamisnak ítéli meg a telefonhívást, azonnal jelezze a bankjának és a rendőrségnek a 112-es vagy a 107-es, ingyenesen hívható telefonon. Külföldről kapott „idegen” telefonhívást ne vegyük fel!

Soha ne adjon meg bizalmas információt, személyes adatot, betéti vagy hitelkártya PIN-kódját, CVV-kódját, jelszavát vagy hitelesítési kódot! Soha ne utaljon pénzt telefonon érkező, „jótékonysági célra gyűjtő” kérésére. Ne tartsunk otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeinkkel ne hivalkodjunk!

Az internetes árurendelésnél is becsaphatják az ügyfelet. Ezért győződjünk meg az „eladó cég” által kínált áru vagy a hirdetés valóságtartalmáról. Pl. van-e Magyarországon bejegyzett képviselete, irodája, elérhetősége stb.

Az üzletben történő személyes vásárláskor vigyázzunk táskáinkra, értékeinkre, ügyelni kell arra is, hogy bankkártyás fizetéskor ne lássák illetéktelenek a beütendő PIN-kódot. Egy lakás betöréshez, értékek össze-szedéséhez 6-7 perc elegendő! Óvakodjunk a házaló kereskedőktől, vagy ha nagyon szükséges, akkor csak kellő elővigyázatossággal és körültekintéssel vásároljunk.

Ha díjbeszedők vagy egyéb hivatalosnak tűnő idegenek érkeznek, kérjünk tőlük igazolványt! A szolgáltatók sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, amelyek a személyi igazolvánnyal együtt érvényesek. Ha még a szolgáltatónál is leellenőrizzük, általában eltűnnek a csalók. Lakásba ne engedjük be őket, ha egy pohár vizet kérnek, vigyük ki neki…

A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy különböző történetek előadásával bejussanak a házba. Ha beengedjük őket, értékeink nincsenek biztonságban. Ne gondoljuk azt, hogy a szőnyeg alatt, kabát zsebében, hűtőgépben, fűszerek között nem találnak rá féltett dolgainkra!

Figyeljünk az utalásra váró közüzemi számlánkra, tökéletesen hamí-sítják, „köztes számlaként” küldik a „befizetési kötelezettséget, elmaradást” – mindenképpen ellenőrizzük le a valóságtartalmát, mielőtt utalnánk!

Amennyiben lehetséges, áldozzunk otthonunk védelmére, biztonságtechnikai eszközökre:

  • riasztó, lánc, lakat használata,
  • gondosóra használata,
  • személyi riasztó,
  • vezeték nélküli csengő
  • (SOS „szomszédhívó”),
  • elektronikus ajtóék,
  • füstjelző készülék,
  • kamera rendszer kiépítése,
  • távfelügyelethez való csatlakozás,
  • megfelelő világítás biztosítása.

Figyeljünk az idegenekre, legyünk jó szomszédok egymással! Figyeljünk a környezetünkre, szüntessük meg a magas bokrokat, búvóhelyeket! Tegyünk otthonunk, értékeink, családunk személyes biztonságáért! Ne ijedjünk meg, legyünk bizalmatlanok, azonnal cselekedjünk!

Fontosabb telefonszámok:

Rendőrség: 107 vagy 112 Mentők: 104

Tűzoltók: 105

Budakeszi Védelmi Centrum 24 órás ügyelet: +36 20 580 2092

Somlóvári Józsefné
képviselő, B. F. E. a Közbiztonsági, Közellátási és Környezetvédelmi Bizottság elnöke

Budakeszi Hírmondó 2023. december

Megosztom a cikket