Ismét zenei vetélkedő Budakeszin az Erkel Ferenc Művelődési Központban

Száz Év Zenéje ? Száz Iskola Zenei Játéka a XX. század klasszikusaitól napjainkig”

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ 2010-11-ben Erkel Ferenc és kortársa Liszt Ferenc születésének 200 éves évfordulójának alkalmából Pest-megyei és országos szintű nagysikerű zenei és műveltségi vetélkedőt rendezett.

A vetélkedő szakmai vezetője Varga Károly  ny. főiskolai vezető tanár (Liszt Ferenc Zene- művészeti Főiskola Tanárképző Intézete), 57 éven át a Magyar Rádió k. munkatársa ? szerkesztő-riporter, műsorvezető ? 22 éven át a Magyar Televízió műsorvezetője volt.

 

Idén február 27-én szerdán 10 órakor ismét Budakeszi, az Erkel Ferenc Művelődési Központ ad helyet Varga Károly úr felkérésére a Magyar Zene és Művészeti Iskolák Szövetsége, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete és Újbuda ÖnkormányzataSzáz Év Zenéje ? Száz Iskola Zenei Játéka a XX. század klasszikusaitól napjainkig” címmel rendezett országos zenei vetélkedő sorozat Pest Megye iskolák I. megyei fordulójának.

Ismét találkozhatunk az Aszód Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Budaörs Leopold Mozart Zeneiskola, Érd Kőrösi Csoma Sándor Ének-zenei Általános Iskola, Nagykáta Liszt Ferenc Körzeti Zeneiskola és a Pécel Zeneiskola növendékeivel.

 

A „Száz év zenéje ? Száz iskola zenei játéka” a 11 évvel ezelőtt kezdődött, országot átfogó, vetélkedő rendszerű „zenei játéksorozatok” 10-ik témaköre. A négy évvel ezelőtt útnak indított „Kortárszenéink ? kortárs zeneszerzőink” ? sorozatot  szívesen fogadták a zenepedagógusok s még nagyobb érdeklődéssel és örömmel  maguk a fiatalok.

 

Létrejöttének oka, hogy a vetélkedő sorozatban résztvevő általános és középiskolás tanulók a kényszerűségből csökkent iskolai ének-zene órákon elsősorban a reneszánsztól a romantikáig tartó korszakok zenéjét ismerhetik meg, a XX. század zenéjére, főként pedig a kortárs zenére már alig, vagy egyáltalán nem jut idő. Különösen vonatkozik ez a 15-19 év közötti korosztályokra, amelyeknek csak az alsóbb osztályokban van lehetőségük tanrendszerinti zenei foglalkozásokra. A háromfordulós, egész tanévet átölelő, egymásra épülő, felmenő rendszerű vetélkedő jellegű sorozat lehetővé teszi számukra az új kor új zenéjének megközelítését és megismerését a felhíváshoz híven a XX. század klasszikusaitól napjaink zenéjéig.

 

A vetélkedők – a „zenei játékok” ? lehetőséget adnak

1. az eddig szerzett – tanult, olvasott, hallott ?  ismeretek rendszerezésére, feltárására.

2. Új ismeretek szerzésére és  mindkettő elmélyítésére.

3. Kreativitásra, „alkotásra”, például egy repetitív ritmuskompozíció megszerkesztésére.

4. Cselekvő részvételre, mint például az úgynevezett „mini koncert”-en való közreműködésre.

 

A kilenc témakörben eddig lejátszott honi és kárpátmedencei ezernél több játékos vetélkedő arról tanúskodik, hogy a fiatalok által kedvelt, eredményes kiegészítői voltak az iskolában szerzett ismereteknek és zenei, valamint általános kultúrájuk kiszélesítésének.

 

Az I. forduló anyagában a fiatalok a 20. század klasszikus  mestereivel foglalkoznak, többek között Bartók Bélával, Kodály Zoltánnal, Claude Debussyvel, Igor Stravinskyjal, Benjamin Brittennel stb. ? valamint az új zene kialakítóival: Arnold Schőnberggel, Steve Reichel, Alban Berggel, továbbá az ún. kortárszene arculatának kialakítóival, továbbfejlesztőivel: Pierre Boulezzel, Kurtág Györggyel, Henry Cowellel stb.

 

A II. fordulóban a XX. század külhoni és honi komponistáival, közöttük Dimitrij Sosztakovics, Iannis Xenakis, Leonard Berstein, Farkas Ferenc, Bárdos Lajos, Orbán György, Petrovics Emil, Eötvös Péter Ligeti György stb. életével és művészetével.

 

A III. forduló lehetőséget ad az első két fordulóban megismert komponisták munkásságának további bemutatására és újabbak bekapcsolására, valamint összefoglaló áttekintésükre.

 

A „zenei játékra” szeretettel várunk minden érdeklődőt!


EFMK

 

Megosztom a cikket