A Budakeszi Vadaspark állatai tudományos kutatást segítenek

A Budakeszi Vadaspark hiúza és vadmacskája is részt vesz abban a tudományos projektben, amely a hazai emlős ragadozó fajok természetes környezetben történő megfigyelését segíti.

 

Mezei János, a vadaspark marketingvezetője elmondta, hogy a két állat, Hubert és Szilveszter olyan eszközök kifejlesztéséhez járulnak hozzá, amelyek segítségével természetes élőhelyükön tudnak majd szőrt gyűjteni az állatoktól a kutatók.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MTA Ökológiai Kutatóközpontja és a Szent István Egyetem (SZIE) Vadvilág Megőrzési Intézete részvételével tavaly létrejött és négy évre szóló konzorcium célja, hogy megalapozza a Natura 2000 területek fenntartható természetvédelmét Magyarországon. A program keretében tesztelik és fejlesztik a ragadozó emlős fajok monitorozási módszerét.
Az állatpark szerepéről szólva Mezei János hozzáfűzte: a svájci-magyar együttműködési program társfinanszírozásával megvalósuló projektben a társaság a SZIE intézetéhez kapcsolódva vesz részt, és ennek elemeként a kutatók különböző szőrgyűjtő eszközöket helyeztek el a kifutókban. A kísérleti szőrcsapdákat folyamatosan ellenőrzik, és a legjobbnak bizonyuló típust helyezik majd ki az állatok természetes élőhelyére. „Az eszközök teljesen ártalmatlanok, semmilyen veszélyt nem jelentenek az állatok számára” ? hangsúlyozta a vadaspark munkatársa.
A marketingvezető az együttműködés folytatásaként említette, hogy hamarosan más állatok is „bekapcsolódnak” a tudományos munkába, többek között Móric és Vackor, a két barnamedve, valamint Büdi és Muci, a parkban élő nyest és sakál.

 

mti

Megosztom a cikket