Interjú dr. Lokár Gábor Antallal, Budakeszi új aljegyzőjével

A precíz, pontos munkavégzést tartja a legfontosabbnak, de az emberséges, családbarát munkakörülmények megteremtését is ígéri a hivatali kollégák számára. Az ügyfelek az elsők, a lakosság megfelelő szintű szolgálata az elsődleges szempont, nyilatkozta a Budakeszi Hírmondónak.

A szakmai előélete igen gazdag, szerteágazó. Röviden: mik az elvek, és mik a tervek, amelyeket követ, illetve igyekszik megvalósítani itt a Budakeszi Polgármesteri Hivatalban?

Önkormányzatnál még nem dolgoztam, ez az első alkalom, de mindig szimpatizáltam vele, valójában nem igazán gondolkodtam rajta, hogy váltok, és ilyen területen fogok dolgozni. Budakeszit ismertem, itt laktunk hét évig a közelben Remeteszőlősön, sokat jártam, járok erre, családtagok is laknak itt. Amikor kiderült, hogy van ez a lehetőség, akkor igazából Budakeszi az egy nyomós érv, szempont volt, hogy jelentkezzek erre a beosztásra.

Nem budakeszi lakos ezek szerint (még)…

Nem, még nem… Igen, beszippanthat ez a környezet, mert ahogy elkezdtem itt dolgozni egyre jobban előtérbe kerülnek azok a rejtett lehetőségek, természeti értékek, amiket eddig külsősként nem ismertem meg. Az erdők és a hegyek szerelmese vagyok, úgyhogy „veszélyforrás” Budakeszi, beszippanthatja a külső szemlélőt.

Mi az amin mindenképpen szeretne esetleg változtatni, másképpen csinálni itt a hivatalban? Van-e már rálátása erre pár hét után?

A hivatal működésével és szervezeti felépítésével, struktúrájával, a vezetési módszerekkel most ismerkedem, a vezetőkkel folyamatosan beszélgetek. Ez a két hét a bizottsági ülésekről és a képviselő-testületi ülésről szólt, az ezekre való felkészülésről. Én úgy látom, hogy mindenki motivált, és azért van itt, hogy Budakeszi egy jobb hely legyen mindenki számára. Nekem is ez a célom természetesen, és azért is vállaltam ezt a munkát egyébként, mert jó érzés közösségért tenni. Eddig az ügyvédi munkámban egyénekért dolgoztam, most visszatértem a közigazgatásba, és ismét a közösségért lehet valamit tenni, és úgy látom, hogy egy dinamikusan fejlődő városban ezt maximálisan ki lehet használni. Jó érzés, hogy az embernek lehetnek olyan látványos eredményei, amiket ha elautózik, vagy elsétál mellette, akkor azt mondhatja, hogy igen, ennek a létrehozásában neki is szerepe volt.

Az embereket érdekli a privát szféra is, amennyire beengedi persze a nyilvánosságot ebbe a körbe, de a családjáról esetleg mit lehet elmondani? A saját emberi, szakmai alapelvei, amiket a munkában is fontosnak tart, szintén sokakat érdekelhetnek.

Szeretem különválasztani a munkát és a magánéletet, de természetesen nem titok, hogy van két gyermekem, két fiam, az egyik négy, a másik hat éves. A nagyobbik épp most kezdi az iskolát. Úgy gondolom, hogy az ember életében az egyik legfontosabb a család, hogy velük foglalkozzon, velük töltsön minél több időt, és úgy látom, hogy ez a családközpontúság itt az önkormányzatnál is érvényesül, a polgármester asszony számára is nagyon fontos szempont. Vezetőként én is ezt tartom követendőnek, a családos munkavállalókra különös figyelmet fordítottam régebben is, és fogok a jövőben is. A vezetési elvekre visszatérve: én szeretem a pontos, precíz munkát. Ügyvédként se lehetett másképp végezni a munkát, a rendőrségnél is ezt várták el. Mindig mindent pontosan, a helyesírást is beleértve! A rendőrségnél gazdasági területen dolgoztam, nem nyomoztam, nem voltam közterületen, nem voltam egyenruhás rendőr. Az Országos Rendőr Főkapitányságnál a gazdaságirányítás területén dolgoztam, a rendőrség költségvetéséért, beszerzésekért, pályázatokért feleltem, 12-13 évig.

Az nem kis idő…

Hosszú idő, igen! Jogi főosztályvezető helyettesként jöttem el, egy átszervezés kapcsán döntöttem úgy, hogy itt a lehetőség, az alkalom, megpróbálom az ügyvédi pályát. Ebből lett 5 év ügyvédi munka. Szerettem is, ment is.

De az intézményi keretek úgy tűnik, hogy mégis hiányoztak…

Igen, így van. Újabb kihívás, de természetesen tanulnom kell azért még pár dolgot, meg kell ismerkedni néhány helyi szokással, a helyi metodikával. A lényeg, hogy az önkormányzat egy szolgáltató szerv, tehát azért van, hogy a budakeszi lakosok életét megkönnyítse, elősegítse. Úgy látom, hogy ez alapvetően teljesül is. Én megkövetelem a pontos, precíz munkát, és azt gondolom, hogy az is fontos, hogy családias, jó légkör legyen, jó hangulat legyen egy munkahelyen, mert akkor fognak a munkavállalók megfelelően motiváltan dolgozni. Lehet hibázni, azt pedig mindig meg kell beszélni, én maximális őszinteséget várok el, beszéljük meg, mi a probléma, miért nem úgy sikerült valami, ahogy kellene. Ami a legfontosabb, hogy az ügyfélkiszolgálásban mindenben maximálisan helyesen járjunk el, az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva.

Hosszú távra tervez itt a hivatalban?

Igen, mindenképpen!

Megosztom a cikket