Hídavatás

A nagy hídépítők az ókori rómaiak voltak, akik 2000 éves hidakat építettek. Árvizek, viharok, földrengések sem tudták azokat a hidakat megrengetni.

 

A mamutfenyőkhöz vezető előző hidat Mogyorósi Imre budakeszi lakos, saját költségen építette, amit sajnálatos módon egy nagy vihar megrongált. Három egyesület (a Budakörnyéki Natúrparkét Egyesület, a Budakesziért Függetlenek és a Kohó Kulturális Egyesület) elképzelései alapján az önkormányzat úgy döntött, hogy átépíti a hidat, amely majd szolgálja a budakeszieket és a turistákat is.

A jelenlegi híd a mamutfenyők felé, a tölcsérhez hasonlóan egy kicsit szűkül. Ennek szimbolikus jelentése van: azt jelképezi, hogy a budakeszieket hívogatja a mamutfenyők környéke, a természet.

A híd legfontosabb feladata, hogy összekösse a várost a természettel.

Nepomuki Szent János szobra a katolikus templomunknál áll. Budakeszi polgármestere reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Nepomuki Szent János, a hidak védőszentje és a lakosság is vigyáz majd ezen hídra.

A polgármester asszony köszönetet mondott Seregi Deák Péternek és Broczkó Máténak, akik a területrendezéshez térítésmentesen ajánlották fel a töltőföldet, valamint Szabó Sándor úrnak, aki a betonszerkezettel járult hozzá a közös munkához. Külön köszönet illeti a ?hídépítőket?: Dénes György főépítészt és Turi Gergő tervezőt. Az önkormányzati forrásból megvalósított beruházás következtében az átjáró sokkal szélesebb, biztonságosabb, babakocsis és biciklis közlekedést is lehetővé tesz.

A mamutfenyőkhöz vezető híd átadásai ünnepsége a nemzetiszínű szalag átvágásával folytatódott, majd hordógurítás következett.

A hagyomány úgy tartja, hogy aki először átmegy egy új hídon, azt balszerencse éri. Mivel a hordó volt az első az új hídon, ezért őt érte a balszerencse: csapraverték, és a budakeszi lakosok kiürítették a tartalmát.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket