Green Kiss. Új bevásárlási forma, környezettudatos csomagolás

Ha egy üzlet havonta csak egyszer húzza ki a szemetes kukát a boltból, az annak a jele, hogy ott egy olyan bevásárlási formával, egy olyan alakulófélben lévő környezettudatos mozgalom első jeleivel találkozunk, mely a fenntarható bevásárlás jövőjét jelzi. Mindezekről a projektet szívvel-lélekkel megálmodó, dinamikus üzletvezetővel, Kiss-Óvári Anitával beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet?

– Egy olyan négytagú család – mint a mienk is – egy nagyobb bevásárlás során „tetemes” mennyiségű élelmiszerrel tér haza. Egy ilyen alkalommal jöttem rá arra, hogy bármennyire is próbálkoztam, nem tudtam kikerülni a többségében műanyag csomagolásokat, melyek aztán a szemétben kötöttek ki. Innen jött az ötlet, hogy mivel Budakeszin nincs ilyen jellegű bolt, belevágok egy olyan vállalkozásba, mely része lesz egy egyre jobban kibontakozó környezettudatos mozgalomnak. Bizonyítani szerettem volna a családomnak, a gyermekeimnek, hogy ez így nem mehet tovább, az ő jövőjüket is féltve. Emellett tapasztaltam azt, hogy az itt élő embereknek is igénye volna erre az újszerű bevásárlási formára. Ez a gondolkodásmód, melyet a Green Kiss képvisel, sokakat megszólít, és nem csak budakeszieket, hanem a környező településeken élőket is. És ebben talán az is szerepet játszik, hogy mi itt – a budakeszi hegyektől körül ölelve – egy zöld környezetben élhetünk. Mindössze 3 hónapja, hogy megnyitottunk, mégis büszkén kijelenthetem e rövid idő eltelte után, van már törzsvásárlói bázisunk is.

Green Kiss (Zöld Csók). Mi adta az ihletet ehhez a névhez?

– Ez tulajdonképpen egy szójáték, hisz a férjem vezetékneve (Kiss) adta az ötletet ehhez az angol–magyar (?) cégnévhez. Persze tudom, hogy az angol szavakból induló név néha hátrányból indul, de ennek azért van egy mögöttes tartalma, mely illik ahhoz a szemlélethez, amit szeretnénk közvetíteni.

Hogy hozták össze az üzlet sajátos berendezését?

– Amit itt lát, azok nagy része használt bútor, melyeket hosszú hetek alatt szedtem össze a legkülönfélébb helyekről és aztán a férjemmel közösen alakítottuk át és festettük le őket. Egy-két speciális polcot, egyebeket pedig egy helyi asztalos készítette el.

Volt korábban bármilyen kereskedelmi tapasztalata?

– Nem! Semmi! Azaz annyi, hogy vendéglátós szüleimtől láttam, hogy miképpen építettek fel és vezetnek a mai napig egy vállalkozást. Amúgy vendéglátó–turizmus diplomát szereztem a Kodolányi János Egyetemen, majd ezt követően megszületetett a két kisfiam, otthon voltam velük 6 éven át. Ennek ellenére úgy éreztem, meg tudom valósítani ezt az álmomat, melynek olyan hozzáadott értéke van, amit igényel és elismer a vásárló.

Mennyi idő kellett az elinduláshoz?

– Két év. Sok erő, kitartás kellett hozzá. Meg kellett találni a megfelelő üzlethelyiséget, és hosszú folyamat volt a beszállítói kör felkutatása is. A cél az volt, hogy mindenekelőtt magyar kisvállalkozók minőségi magyar termékei legyenek a polcokon. Emellett az is lényeges, hogy a szállítási mód is környezetbarát legyen – magyarán, ne keletkezzen feleslegesen szemét. Hadd mondjak erre két példát. A liszt papírzsákban érkezik, ezeket kettévágjuk, és mi is felhasználjuk csomagolásra, pl. ebbe csomagoljuk a törékeny kerámia szappantartót, egyebeket, de említhetném, hogy az üvegben szállított termékek esetében visszaadjuk a beszállítónak az üveget, aki legközelebb megint ezt használja fel a szállítás során!

Az üzlet mibe önti, tölti át és tárolja az ide érkező, vendégcsalogató termékeket?

– Csak természetes anyagból készült tárolókban tartjuk kínálatunkat. Fa, üveg, fém, lenvászon…

És a környezettudatos vásárlók milyen csomagolással teszik be kosaraikba az adagoló eszközökkel a Green Kiss polcairól a kiválasztott árut?

– Az ide újonnan belépők az első pillanatokban gyakran nem tudják, hogy mit is jelent nálunk ez a „csomagolás mentesség”. Kérdés szokott lenni, hogy mindez milyen extra előkészületeket igényel. Nem, ez ennél sokkal egyszerűbb! Ide üres befőttes üveget, üres lisztes zacskót, tejfölös műanyag poharat, bármit be lehet hozni és fel lehet tölteni! Itt az a lényeg, hogy ezek újra és újra használatba kerülnek, és nem a kukába dobják azokat minden vásárlás alkalmával.

Milyen kínálattal találkozunk a polcokon? Budakeszi beszállítók is vannak?

– Van itt tea, kávé, édesítők, liszt, rizs, köles, bulgur, különféle lencsék, dió, mogyoró, mindenféle magvak, aszalványok, lekvárok, tészták stb., továbbá csapos önkiszolgálással szörpök, olívaolaj, tisztító-öblítőszerek, kozmetikumok… Folyamatosan bővül a beszállítói körünk. Jómagam gyakorlatilag először minden szóba jöhető terméket kipróbálok otthon, a háztartásomban és azon tapasztalataim alapján döntök egy-egy termék megrendeléséről.
Többnyire magyar kisvállalkozókkal vagyunk kapcsolatban, és – bár elsősorban nem kifejezetten biotermékeket árusítunk – ezeknek a kisvállalkozásoknak jól átlátható a működése. Legyen az kismalom vagy akár szörpkészítő, ezek nem használnak vegyszereket, káros anyagokat.
Budakeszi beszállítóink is vannak! Többek között naponta kapjuk a friss pékárut a Szívügyem pékségtől, beszállítónk a Kanálka chutney készítő cég és a Krisztina körúton üzemelő Csészényi kávézótól és pörkölőtől érkezik a friss pörkölésű kávé. Ennek a kávézónak a tulajdonosa is Budakeszin él. De az itt vásárolható textil tárolókat és méhviaszos szalvétákat is a közeli Nagykovácsiban élő vállalkozótól kapjuk.

Nagy a tisztaság az üzletben!

– Különös tekintettel a járványra, folyamatosan fertőtlenítünk, felmosunk. A tárolók mellett azokat az eszközöket is azonnal fertőtlenítjük, melyeket a vevőink használnak önkiszolgáló vásárlásaik során. Emellett maximum 2-3 embert engedünk be egy időben!

Mik a további tervek?

– Fő célunk, hogy fokozatosan bővítve, egy teljes napi bevásárlás lehetőségét is megadja az üzlet az ide betérőknek. Mire ez a lapszámot megjelentetik, már tejtermékek is lesznek nálunk, üvegbetétes visszaváltó rendszerrel. És amikor elindul a zöldség szezon, Budakeszihez közeli termelőktől hozzuk majd a zöldséget, gyümölcsöt.
Emellett szeretnénk olyan workshopokat, bemutatókat tartani, melyeknek az lenne a célja, hogy megismertesse az érdeklődőket olyan alternatívákkal, mint pl. az ecetből, szódabikarbónából, citromsavból készülő takarítószerek, fürdőgolyók, vagy akár a nálunk vásárolt termékek alapján recepteket is lehetne készíteni. Rengeteg olyan hasznos kezdeményezés van itt Budakeszin, melyekről nem is tudnak az itt élők. Jó lenne őket is bevonni ebbe a közösségépítő lehetőségbe!

Horváth Jenő

Címünk: 2092 Budakeszi, Fő utca 123.

bit.ly/hirmondo-2021-februar

Megosztom a cikket