Egy sikeres pályaváltás története

A Budakeszin élő lakberendező, Pataki Judit pályafutása nem tartozik a mindennapos élettörténetek közé. Pályaelhagyásáról, rövid, de annál sikeresebb lakberendezői karrierjéről és most megjelent könyvéről kérdeztük.

Igazán nem mondható szokványosnak a pályafutása! Miképpen lett a hivatását szerető óvónőből lakberendező?

1992-ben költöztünk férjemmel és két pici gyermekünkkel Budakeszire az akkor épült házunkba. Úgy is mondhatnám, hogy a saját házunk volt az első múzsám, ahol a férjemmel együtt alakítgattuk, lépésről lépésre házunk belső tereit, a kertünket. Egyszerűen szerettük, szeretjük a mai napig az otthonunkat.

A lakberendezés kezdetben számomra hobbi volt, mint nagyon sok nő számára, aki szereti csinosítgatni az otthonát. Egy idő után viszont úgy éreztem, van némi affinitásom hozzá, és szeretnék vele komolyabban foglalkozni. Rengeteg lakberendezési magazint, könyvet vásároltam, amiből nagyon sok inspirációt kaptam és úgy éreztem, hogy az ott látható enteriőröket én is meg tudnám valósítani. Nagyon szerettem az óvónői hivatásomat, az ottani kolléganőimet, az ottani közösséget; de aztán elérkezett egy pont, mikor 44 évesen úgy éreztem, hogy most vagy soha, mert aztán már késő lesz. Ezt követően pedig egy évre beültem az iskolapadba lakberendezést tanulni.

És aztán…? Nem lehetett könnyű az indulás!

Ez egy óriási kihívás volt! Otthagytam az óvodát, és azon gondolkodtam, hogy mi fog most történni, mi lesz, ha nem találok munkát! Nagyon sok kétely volt akkor bennem és egy óriási bizonyítási vágy, hogy megvalósítsam az elképzeléseimet.
Hobbiból lett egy hivatásom, mely szépen, lassan épült fel. Ez sok év munkája. Ma már 12 éve dolgozom ezen a területen. Lakások, házak belső tereinek tervezésével foglalkozom. 

Ahogyan az ön által átalakított lakások képeit nézem, elsősorban régi, polgári enteriőröket látok.

Nagyon szeretem a régi nagypolgári lakásokat, a nagy belmagasságú tereket. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy klasszikus polgári enteriőröket tervezek. A múlt értékeinek megtartása mellett azért szeretem bevinni a jelent is a tervezésbe.

Nagyon karakteresek az ön által megálmodott, berendezett terek! Ami elég távol áll a ma leginkább meghatározó minimál vagy akár a mediterrán irányzattól.

Szeretem a világos, pasztell színeket, a tágas tereket. Nagyon közel áll hozzám az angolszász stílus, ami nem a meglévő trendre törekszik, hanem a kényelmes, időtálló otthonra.

Várostörténeti érdekességekkel és persze sok-sok lakberendezéssel, néhány napja megjelent egy könyv, Padok & Pamlagok – Enteriőrök Pesten és Budán címmel, melyben lakberendezői pályafutásának néhány helyszínével ismerkedhetünk meg, remek fotóillusztrációk társaságában.

Miután elkészült egy általam tervezett lakás és elégedett voltam az eredmén ­ nyel, akkor mindig készítettem róla fotókat, melyeket kivétel nélkül Darabos György készítette. A városhoz tartozó képek többségét szintén ő fotózta. Nem volt egyszerű a rengeteg képből kiválogatni a könyvben szereplőket. Nagyon hálás vagyok a szerkesztőmnek, Molnár Szilvinek és a grafikusomnak, Sólymos Ágnes Eszternek, akik nagyon sokat segítettek a könyv létrehozásában. A könyv öt fejezetre van osztva: Víziváros és Krisztinaváros, Felhévíz és Rózsadomb, Vizafogó, Belváros és a Hegyvidék. 14 lakást mutatok be 14 hozzá tartozó történettel. A könyv végén pedig az Útravalóban hasznos tanácsokat olvashatnak felújítással, lakberendezéssel kapcsolatban, és itt tekinthetik meg a lakások alaprajzait, valamint egy-egy lakás, felújítás előtti képeit.

Lánya, Pataki Lili szeptemberben a Glamour 2020 Gálán a feltörekvő lakberendezők kategóriájának díjazottja lett.

Lili az egyetem elvégzése után marketingesként dolgozott egy cégnél, ami egy idő után nem volt igazán vonzó számára. Felajánlottam neki, ha érdekli a lakberendezés, álljon be mellém és tanuljon. Időközben megtanulta a számítógépes tervezést is, a munka ezen részét már ő végzi. Három éve dolgozunk együtt. Önállóan is tervez, és kutatja a lakberendezés legújabb technikáit, megoldásait. Új dolgokkal ismertet meg, én megtanítottam neki a szakmát, ő pedig megtanít az újdonságokra.

Milyen célokkal indul az elkövetkező éveknek ilyen sikerek után?

Nagyon sok terv van a fejemben. Szeretnék még sok szép lakást tervezni az ügyfeleim és magam örömére.

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2020. december  5. oldal.
https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/12/Hirmondo-2020-12.pdf

Megosztom a cikket