Egészségünkre!

A nyár beköszöntével számos helyről hallunk a folyadékfogyasztás fontosságáról. A már-már közhelynek számító ?igyunk, nehogy kiszáradjunk? mondat helyett vizsgáljuk meg kicsit alaposabban, miért is olyan fontos kérdés ez.

 

Az emberi szervezet körülbelül 60-80%-a vízből áll. A gyermekeké 70-80%, a felnőtteké valamivel kevesebb, 60-70%. Ez úgy oszlik meg a testben, hogy az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. Ugye milyen nagy számok ezek? Ráadásul a szervezetünk még egy fontossági sorrendet is felállít, tehát az épp rendelkezésre álló vízkészletet eszerint osztja be, azaz elsődlegesen az agyunkat, majd a létfontosságú szerveinket (máj, szív) és aztán a nélkülözhetőbb szervrendszereinket (ízületek, izmok) látja el vízzel.

Sokan gondoljuk úgy, hogy szervezetünk a szomjúságérzéssel jelzi a folyadékhiányt, tehát ha nem vagyunk szomjasak, akkor rendben van a folyadékháztartásunk. Nos, ez sajnos nem így van, ugyanis amikor a szomjúságérzést (kiszáradt a szánk) megérezzük, akkor a szervezetünk már régen szomjazik, csak mi nem vesszük ezt észre, mert a szervezetünket már hosszú évek óta rászoktattuk a szomjúság bizonyos mértékig való elviselésére. A szomjúságérzet akkor alakul ki, amikor már a vérünk besűrűsödött, és a szervezetünkben a káliumkoncentráció megemelkedett. Ez már a harmadik lépcsőfoka a vízhiányos állapotnak, ilyenkor a vízveszteség már nagyobb, mint a testtömegünk 1%-a. Tehát: ha már szomjasak vagyunk, de még ekkor sem iszunk, szervezetünk további intézkedéseket tesz, megnövekszik a pulzusszámunk, és a szívünknek percenként 3-5 veréssel többet kell dolgoznia ahhoz, hogy a sűrűbb vért a szerveinkhez szállítsa. Fontos megjegyezni még a szomjúság érzésről, hogy az életkor előrehaladtával csökken, ezért az idősebbeknek fokozottan kell figyelni a rendszeres folyadékbevitelre. Arra is gondot kell fordítanunk, hogy a fizikai terhelés részben elnyomja a szomjúságot, mert nem figyelünk oda annyira, ezért ha sokat dolgozunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot juttassunk szervezetünkbe. Egy felnőtt ember naponta átlagosan 2,5 liter vizet veszít, ezt többnyire az vizelettel távozik, de jelentős mennyiséget veszítünk a légzéssel és a párolgással (izzadással) is. Ennek visszapótlására 2,5 liter folyadék elegendő lenne, azonban figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy táplálékkal magunkhoz vett folyadékmennyiséget az emésztéssel, méregtelenítéssel a szervezetünk fel is használja, tehát a 2,5 liter mennyiség valóban víz kell legyen. Gyermekek esetében a folyadékigény a következőképpen alakul. Az első félévben kb. 150 ml számolandó testtömeg kilogrammonként. A második félévben ez 1000 ml/napra emelkedik, 2-3 éves korban 1200 ml, 4-8 évesen már 1800 ml, 9-13 éves korban pedig kb. 2000 ml a napi folyadékszükséglet. Ebbe a számításba beletartozik a táplálékkal felvett folyadékmennyiség is a zöldségek, gyümölcsök, főzelékek, levesek által. A 13 évesnél nagyobb gyermekek ebben a tekintetben már felnőttnek számítanak tehát rájuk a felnőtt ajánlások érvényesek.  Ezeket a mennyiségeket egész napra elosztva fogyasszuk, hogy szervezetünk hidratáltsága egyenletes legyen. Gyermekeinket is sűrűn kínáljuk, hogy hozzászokjon, és mint jó szokás épüljön be napirendjébe a folyadékfogyasztás. Nyáron a nagy melegben természetesen az izzadás által több folyadékot veszítünk, ezért értelemszerűen a folyadékigény is megnő.

De mit is igyunk? Erre a válasz egyszerű: vizet. Ugyanis az a helyzet, hogy szervezetünk az emésztéshez is elhasznál bizonyos mennyiségű folyadékot, méghozzá ez a gyümölcslevek esetében körülbelül annyi, amennyi a gyümölcslé szárazanyag-tartalmának emésztéséhez kell. Tehát a rostos üdítő, kávé, gyümölcslé, csak kis mértékben járul hozzá szervezetünk hidratáltságához.

Legjobb tehát a tiszta csapvíz, az ásványvíz vagy tea. Gyermekeinket is legjobb ehhez szoktatni már csecsemőkortól kezdve. A változatosság kedvéért, vagy ha nagyon nem akarja elfogadni a gyermek, akkor természetesen ízesíthetjük vizüket gyümölcslével 3:1 arányban, vagy készíthetünk nekik teát, limonádét.

Általánosságban elmondható hogy az emberek többsége szed valamilyen vitamint, aggódva azért, hogy szervezetünkben nehogy valamilyen hiány alakuljon ki, amitől aztán később megbetegszünk. Miért pont a folyadékot vonnánk meg magunktól?

Védőnők

Megosztom a cikket