Az élet csodaszép!

Nem először ad otthont képzőművészeti kiállításnak az önkormányzat épülete. Ezúttal Nagy Imola fiatal képzőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők június 2-áig a polgármesteri hivatalban.

 

 

A kiállítás megnyitóját Dávid Attila Norbert ötvösművész tartotta. Kiemelte beszédében, hogy Nagy Imola önvallomásnak tartja képeit, ebből következik, hogy képei olyanok, mint ő maga: színesek, vidámak, nőiesek, szomorúak, örvénylőek, felszabadultak, elgondolkodtatóak, kuszák; néhol bájos macska, néhol egy angyalszárnyú, igéző női akt, néha vágy és varázslat, néha a fán elrejtőző, magányos ember; szóval sokfélék: megfejthetetlenek, titokzatosak, kibogozhatatlanok – mint maga a NŐ. – Persze ezzel együtt illusztrációnak, mesének tűnnek képei, és ez a mese maga az élet.

Művei absztrakt, nonfiguratív és néha szürrealista vonásokat mutatnak. Képeinek visszatérő motívuma a fa, az élet szimbóluma. A fa lombozata jelképezi a szellemi szférát (akarat, intellektus), a fa törzse hétköznapi életünket, érzelmeinket, a gyökérzet az ösztönszférát, a szexualitást, a tudat alattit szimbolizálja.

Megjelenik műveiben a múlt, jelen és jövő, illetve az alkotó viszonya mindehhez. A művésznő fái mind szépek, élők, virágzó lombozatúak, a talajon állnak, kifejlett gyökérzettel rendelkeznek, gyönyörű színekben pompáznak.

Városunk polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia üdvözlő mondataiban kiemelte: “Azok látják az életet csodaszépnek, akik arra az adott pillanatra tudnak fókuszálni, és abban az adott pillanatban meg tudják magukat találni. S ez a délután ilyen csodaszép” – adta meg az alaphangulatot a polgármester asszony. Egy csodálatos gesztenyefa alatt ülünk, amit csak nagy nehezen tudtak tavaly megmenteni. Az élet tele van apró örömökkel.

 

Nagy Imola eredetileg ruhatervező, de szüksége volt egyéb önkifejezési lehetőségre is. Így születtek meg festményei. Most itt ezen a kiállításon 23 képe van kiállítva. Szerinte az a legjobb, ha az emberek saját maguk találják ki, mit is ábrázol az a kép. Így mindenkinek más és mást jelentenek művei. Saját magát absztraktnak, szürrealistának és egy kicsit eklektikusnak aposztrofálja, ábrázolásmódját nonfiguratívnak. Az élet attól csodaszép – utalva a kiállítás címére – hogy mi úgy gondoljuk, belülről akarjuk, hogy az élet szép legyen. Pozitívan kell felfogni az életet.

Elnézegetve a képeket, s lopva rápillantva a művésznőre, tényleg csodaszép – az élet…

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

 

Megosztom a cikket