A tehetség kibontakozása elsősorban mentális tényezőkön múlik

Kiss Baranyi Sándornak, az OTP Bank Bozsik-programjának igazgatójának egész életét áthatja a sport szeretete. A Budakeszi Labdarúgó Akadémia alapító tagjának keze munkája már meglátszik az utánpótlás korosztályok teljesítményén is.

 

Ismeretlen ismerős sorozatunkban, Kiss Baranyi Sándor életútjáról beszélt a Buda Környéki Televíziónak. Bácsalmásról származik, egész családja valamilyen kapcsolatban áll a sporttal. Hétévesen, 1977-ben lett először igazolt labdarúgó, természetesen akkor ez még nem az igazi focizást jelentette. De a légkör, a sport alázatos szeretete már akkor jelentőséggel bírt számára.

1983-ban került a KSI-be, ami nagy elhatározás volt, hiszen a felügyeletét meg kellett oldani. Szerencsére, a család mellette volt. Tizennyolc évesen edzője nagyon őszintén megmondta neki: tehetsége véges, valószínű, más területen lesz rá szükség a labdarúgáson belül. A Nagy- Sándor József Gimnáziumba került, ahol aktívan részt vett az iskola sportéletében. Weiperth János testnevelő tanár kiválóan felkészítette, így fel is vették a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelő-sportszervező szakára (200 jelentkezőből 12-t vettek fel!), amit 1993-ban el is végzett. Először Bácsalmásra került, tanított, illetve edzősködött. Tíz évet töltött itt, 7 megyei szintű bajnokságot nyert a bácsalmási gyerekekkel. Hét éven keresztül a megyei utánpótlás válogatottakat készítette fel.

A következő állomás a Vasas SC volt, ahol az utánpótlás csapatnak lett az edzője. Rengeteg tapasztalatot gyűjtött ezalatt a 4 év alatt, tanítványa volt például Bogdán Ádám, aki jelenleg az A válogatott kapusa.

2005-ben alapítója a Budakeszi Labdarúgó Akadémiának, amelyet német mintára hoztak létre. Ez egy merőben új szemléletű program. Példaként említette az egyik alapelvet: a labdarúgás szociális aspektusának kiemelését. Vagyis: milyen szerepet tölthet be a gyerekek szocializációjában, milyen szerepe van a település életében, hogyan tud az egyesület közösségi hellyé válni? A másik alapvetés: a gyerekek legyenek tisztában erősségeikkel, de gyengébb tulajdonságaikkal is. Mindig nyíltan és őszintén kell kommunikálni a szülőkkel és a gyerekekkel. ?Meg kell tudni mondanunk időben, ki az, aki kiemelkedően tehetséges, illetve csak örömét leli a fociban. Ez bizony nem könnyű feladat, a szülők, de gyakran a kollégák is nehezen fogadják az őszinte véleményt.?

?Az ügyes gyerek ugyanis nem egyenlő a tehetségessel? ? folytatta. A tehetség kibontakozása elsősorban mentális tényezőkön múlik, azaz a vele született képességeket képes-e készségekké formálni? Ehhez lemondásra és következetességre van szükség, hiszen mentálisan el kell tudni viselni a kevésbé sikeres időszakokat, hogy ezekből is pozitívan kerüljön ki, hogy újult erővel újra tudja kezdeni.

Az Akadémián összesen 11 korosztállyal foglalkoznak, ez kb. 200 játékost jelent. ?Visszatekintve az elmúlt 8 évre, leginkább a szellemiségre vagyok büszke, meg természetesen az elért eredményeinkre.? Ízelítőül néhány siker: sorra nyerték a Pest megyei diák olimpiákat (120-140 iskola csapata közül!), az U11-esek az országos döntő 3. helyezettei voltak, az U13-as korosztály a kiemelt kategóriában játszik. Minden csapatunk érmes lett az idén! Mindezt az itt élő gyerekekkel érték el, ez a település nagyon nagy sikere.

Ki kell emelni: a klubhangulat megteremtése mellett segítik az egyéniségek felszínre kerülését. Jó néhány éve mindig eljut egy-egy játékos valamelyik kiemelt utánpótláscentrumba. Név szerint is megemlítette Erdős Gábort és Demeter Nándort, akik az országos válogatottban is bemutatkoztak.

A sikerek mögött kell egy biztos háttér. Felesége rajztanár, festő, alkotó ember. Nyilvánvaló, hogy a másik félnek türelmesnek kell lennie. Jól kiegészítik egymást. Két fiuk van, mindkettő a focipályák körül ?mocorog?. Fontos célkitűzése: a gyerekek idejét sporttal lekötni.

A futball valóban a legnépszerűbb sportág hazánkban. A sport minden gyereknek segíthet abban, hogy kitartó, következetes munkával eredményeket érjenek el az életben.

 

Minden elismerésünk a BLA-ban folyó munkáért, gratulálunk az elért sikerekhez, és kívánjuk: sok örömünk legyen a sok-sok ügyes (és egyre több tehetséges) fiatalban!

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket