A kommunizmus áldozataira emlékeztünk

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik a kommunista diktatúra közel ötvenéves uralma alatt az erőszakrendszer áldozataivá váltak, a családtagjaikra és a szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.

Először 2001. február 25-én emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól az Országgyűlésben és a középiskolákban, majd minden évben sor került a megemlékezésre. Budakeszin idén 2018. február 26-án emlékeztek az áldozatokra az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Az eseményen Ohr Alajos alpolgármester beszédében elmondta: Sajnos nekünk kommunistákból is a legrosszabbja jutott. Míg a többi hasonló sorsú országban legalább a hazafiság erény maradhatott, nálunk az egészséges nemzeti öntudat kiirtására törekedett a kommunista hatalom. Egyebek mellett bűn volt emlegetni Trianont, vagy a határon túlra szorult nemzettársaink sorsát. Az internacionalizmus és a szolgalelkűség mindent felülírt. Így fordulhat elő az a szégyen, hogy a kisebbségi sorba kényszerített magyar testvéreinket ma is sokan románnak, szlováknak, ukránnak nevezik és csodálkoznak azon, hogy Gyergyóban, Csíkban milyen sokan, milyen jól beszélnek magyarul?

Az emléknapon Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjét vetítették le. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

 

Megosztom a cikket