A Keszi-Art 4. Karitatív karácsonyi vására

A Keszi-Art Egyesület Karitatív karácsonyi kiállítást szervezett a budakeszi Kálvin-teremben. A segíteni vágyó művészek alkotásaik felajánlásával támogatják a rászoruló embereket, a nagycsaládosokat.

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester elmondta, hogy ?Ennek a karitatív kiállításnak és vásárnak az az érdekessége, hogy nemcsak szeretteinknek vásárolhatunk értékes műveket, hanem olyanoknak is, akiket nem is ismerünk.?

Az önkormányzat idén 2 millió forintot tud adni a rászorulóknak, nagycsaládosoknak. A Családi napon befolyt összegből 70 gyereknek tudtak venni tanévkezdő csomagot. Fél milliót költöttek tűzifa vásárlására. Az önkormányzat a saját eszközeivel a továbbiakban is támogatja az egyesületet, a művészeket.

 

A kiállítást hivatalosan Dévényi János, a Keszi-Art Egyesület elnöke nyitotta meg:

?Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.?

 

Városunk legszebb kiállító termét a Budakeszin és vonzáskörzetében élő képző- és iparművészek alkotásai töltik meg fénnyel, mozgással és élettel. Dévényi János hálásan köszönte a művészeknek, hogy önzetlenül és nagylelkűen felajánlották műveiket erre a jótékonysági kiállításra, melynek célkitűzése, hogy a helyben élő nagycsaládosok és egyedül élő idős emberek kézzelfogható segítséget kapjanak. A kiállítást 4. alkalommal rendezik meg ezen a helyszínen ? a polgármester asszony fővédnökségével ?, amely lassan Budakeszi képzőművészeti életének fontos részévé válik.

 

A kiállító művészek azokra az embertársaikra gondolnak, akik egészségi, szociális körülményeik miatt többségében sajnos nem tudnak eljönni erre az alkalomra.

Kiállításukat úgy rendezték meg, hogy a különböző műfajú, eltérő technikájú és témájú alkotások egymást kiegészítve, harmonikus összhatásban érvényesüljenek.

Ez a tárlat a művészet eszközeivel mutatja be mindazt, ami a Keszi-Art Egyesület tagjait foglalkoztatja.

Felfedezhetjük a tájképeken természeti környezetünk egyedülálló szépségét, a tökéletesség utáni vágyakozásunkat, az elmúlást, az újjászületést, a feltámadást.

?Az ember örök dilemmája, hogy ki vagyok én, miért is vagyok a világon, mely értékek határozzák meg tetteimet és sorsomat. A művészetben, soha nem a szakmának vagy a közönségnek kell megfelelni, hanem a belső igényességnek, a hitelességnek és az őszinteségnek. A művészet homorú tükröt tart elénk, amelyben ráismerünk saját emberi vonásainkra, de ugyanakkor a művészet csodálatosan kiemel a mindennapi valóságból, a művészet egységbe hozza a test?lélek?szellem hármasságát.

A művészet hidat épít az emberek között, és oltja a szépség utáni vágyakozásunkat.? ? mondta az egyesület elnöke, majd hozzátette:

?Ezzel a csoportos kiállítással azt üzenjük városunknak és magyar népünknek, hogy vannak morális és szellemi értékeink, amelyek nélkül lehet, de nem érdemes élni. Ne azt vegyük észre, ami elválaszt bennünket egymástól, hanem tegyük a hangsúlyt arra, ami összeköt bennünket, keressük meg a közös nevezőt, ami alapján együtt tudunk működni egymással. Budakeszi egyedülálló helyzetben van, mert alkotó művészei segítő kezet nyújtanak a köztünk élő rászorulóknak. Szükség van az összefogásra, a szókimondásra, a cselekvésre. Olyan időket élünk, amikor egyre nagyobb embertömegek lába alatt csúszik meg a talaj, pályakezdő fiatalok keresik a megkapaszkodási lehetőséget, az állásukból elbocsátott munkanélküliek megélhetést szeretnének, a támasz nélkül maradt idős emberek pedig további segítséget.?

Bízom benne, hogy ez a kiállítás olyan ajándékozási lehetőséget nyújt a budakeszi művészet szerető közönség számára, amelyet ezúttal sem fognak elszalasztani. Önök most abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem csak gyönyörködhetnek az alkotásokban, de karitatív kiállításhoz szabott mértékletes árakon meg is vásárolhatják azokat.

 

Olyan időket élünk, amikor az emberek egyre kevésbé látnak kiutat reménytelenné vált helyzetükből. Ennek a problémának a megoldása azonban túlmutat a kiállítási megnyitó keretein, mégis szeretném a figyelmet felhívni a helyzet tarthatatlanságára, a megoldás keresésére.

Az egymás iránti közömbösséget az embertársaink iránt érzett együttérzéssel, együttműködéssel lehetne felváltani, a társadalmi szintű összefogás szükségességét hangsúlyozva.

Kiállításunkon erős művész egyéniségek, különböző irányzatokat, stílusokat, műfajokat képviselnek, mégis egy nevezőre hozom őket két szempontból. A kiállítás céljainak feltétlen vállalásában és az igényes művészi kivitelezés megvalósításában. Az elmúlt évek kiállításaival összevetve, a Keszi-Art Egyesület megalakulásával egyre színvonalasabb tárlatokat tudunk rendezni. Én azt gondolom, bár elfogult vagyok e tekintetben, Budakeszin olyan képzőművészeti élet van kialakulóban, amely a maga nemében egyedülálló.

Szeretnék szót ejteni Soósné Kaippel Emília napot ábrázoló, arany színekben pompázó mozaikjáról, valamint Kisteleki Margit selyemfestményéről, aki szívesen látott meghívott művésze karácsonyi kiállításainknak. Megemlítem Somogyi Réka és Zalai Károly művész házaspár alkotásait, akik ezúttal is attraktív, színes, egyéni hangvételű képekkel szerepelnek. Csillogó alkotásokkal jelen vannak keramikusaink, Giese Piroska és Vitkó Mónika személyében, és itt látható Samu Ferenc Párizsban készített, 4 darabból álló téli fotósorozata.

Tongori Szilvia grafikusművész aprólékosan kidolgozott rovartanulmányait fedezhetjük fel, Szilágyi Dóra, Kiss Iván és Vágvölgyi Attila ihletett, egyedi grafikai munkái mellett.  Makhult Gabriella mozgalmas, színes linómetszetekkel érkezett a kiállításra. A kiállítók között két pályakezdő művészt üdvözölhetünk Kisteleki Dóra és Malárik Kálmán személyében. Először állít ki velünk Lőrincz Éva népi fazekasmester, és meg kell mondanom, hogy sajnos a rendezés során eltört az egyik remek alkotása, amelyért a nagy nyilvánosság előtt kérek elnézést, és természetesen egyesületünk az okozott kárt teljes egészében meg fogja téríteni.

A bejáratnál Kósa János Budakeszi tájat ábrázoló képei fogadják a látogatót, és Dr. Tóthné dr. Tasnádi Mária és Kerezsi Éva Mária festményei mellett Lázár Erzsébet kék tónusú, hangulatos Balaton-parti tájképét szeretném külön is megemlíteni. Szilágyi Özséb mívesen kidolgozott ötvös munkái bizonyára felkeltik a közönség érdeklődését, ugyanez vonatkozik Gulyás Ferenc iparművész kézzel festett üvegképeire is. Mészöly Zsófia Éva festő-restaurátor három szép alkotással szerepel a kiállításon. Bernáth Béla asztalosmester 9 fiókos fehér szekrénye sem maradhat ki a felsorolásból, amelyet éppen erre a kiállításra készített el, tovább gazdagítva állandó életmű kiállítását. Mindez meggyőzően bizonyítja, művészeink megújuló energiáit és töretlen alkotókedvét.

 

A megnyitó után a Buda Környéki Televízió riportere beszélgetett néhány művésszel.

Vágvölgyi Attila grafikusművész elmondta: ?nagyszerű, hogy egy ilyen szervezet működik Budakeszin. Így szervezett kereteket kapunk a kiállításhoz mi, alkotók. Műveim a régebbi korszakomat tükrözik, most dinamikusabb, íveltebb formákat készítek, de mindegyiket tustechnikával. Mindannyian örömmel veszünk részt az ilyen karitatív kiállításon.?

Somogyi Réka selyemfestő az egyik képét így ajánlotta: ?Önmagában van a zéró pontban valaki. Mostanában ez a legharmonikusabb képem.?

Géczy Olga festőművész ezúttal kisebb képet hozott, ?hiszen sokan vagyunk egy falon.?

Fehér Irén festőművész egy templombelsőről készített képpel vesz részt a kiállításon.

Dr. Giese Piroska keramikusművész raku technikával (japán eljárás) égetett tárgyakat hozott, ?amelynek legnagyobb varázsa, hogy az ember nem tudja, mi lesz a végeredmény. Kétszer ugyanazt a tárgyat nem lehet elkészíteni.?

Soósné Kaippel Júlia festőművész aranymozaikkal jelentkezett, amelyet Assisi Szent Ferenc 4 soros Nap himnusz versére készült. Ezzel a művel nemzetközi kiállításon is szerepelt, és ezüst oklevelet kapott. A csillogáson kívül a nap fényét, sugarát is ki tudja fejezni a mű.

Tarcsányi Ottilia festőművész Velencéről, az észak-olasz üdülőhelyekről készített emléklapokat hozott a kiállításra.

Samu Ferenc fotóművész először járt Párizsban, és hóesésben sikerült lefényképezni a világvárost.

Üde színfoltja volt a kiállításnak Bernáth Béla asztalos, aki a kiállításra egy fehér színű, kilencfiókos posztamens szekrénykét készített.

Dévényi János festőművész három geometriai jellegű alkotással készült.

Dr. Darkó Jenő történész a befolyt összeg sorsáról beszélt. A Katolikus Karitász és a református gyülekezet között fele-fele arányban osztják szét.

A karitatív kiállítást december 22-éig lehet megtekinteni, és a művek megvételére is addig van lehetőség.

 

A megnyitón Dévényi-Győrffy Imola hegedűjátékában gyönyörködhettünk, zongorán kísérte Fóris Szilárd.

 

Szabó Tibor Mihály

 

A megvásárolható fotókat megtekinthetik személyesen a Kálvin teremben (Budakeszi, Fő út 159.) és megtekintheti lapunk fotógalériájában.

Fotógaléria a lap alján, illetve ide kattintva is megtekinthető.

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Fotók: Vágvölgyi Attila

Megosztom a cikket