Zöldülő ünnepek sorozat – Halottak napja

Zöldülő ünnepek sorozatunkban ahhoz szeretnénk ötleteket adni, hogy az adott ünnep méltó megünneplése mellett, hogyan tudjuk minimálisra csökkenteni annak környezeti terhelését.

Sorozatunk első ünnepe a halottak napja, ami eredetileg katolikus ünnep, de manapság mindenki – felekezettől és vallástól függetlenül – ezen a napon (is) halottaira emlékezik. Általában gyertyát gyújtunk és virágot viszünk a sírokra, vagy a temető egy központi helyére –Budakeszin a feszülethez –, amennyiben nincs alkalmunk szeretteink sírját meglátogatni. A temető gyönyörű ilyenkor! Az égő mécsesek sötétedés után igazán meghitt, felemelő látványt nyújtanak, segítenek bennünket abban, hogy emlékezzünk halottainkra, és imádkozzunk értük.
Vajon gondolunk-e arra, hogy az ünnep után mi lesz a megemlékezés kellékeivel?
Sajnos a műanyag mécsestartók, a virágok, művirágok, üvegmécsesek általában mind egy helyen, a kommunális kukában végzik – amennyiben nem gyűjtjük azt be magunk után.
Mit is tehetünk? Ha ragaszkodunk a gyertyagyújtáshoz, akkor első lépésként válasszuk az üveg mécsestartót, melyet az ünnep elmúltával hazavihetünk, így következő évben újra tudjuk használni azt, csak a gyertyát kell pótolni benne. Második lépés lehet az, ha a gyertyát magunk készítjük el méhviaszból, mártogatva vagy öntve (ez akár közös felkészülés is lehet a gyerekekkel együtt az ünnepre). Ha ennél is tovább megyünk, magát a mécsestartót is készíthetjük mi magunk, kiürült befőttesüvegből, akár a gyerekeket bevonva, szép, természetes anyagokkal díszítve. Gyertyatartóként vihetünk (készíthetünk) agyagcserepet is, melyet körben akár kavicsokkal díszíthetünk.

Sokan koszorút visznek a sírra. Ha szeretnénk hulladékmentesebbé tenni az ünneplésünket, akkor ez nem feltétlenül a legjobb választás, mert ugyan sok természetes alapú koszorú közül választhatunk, azok legtöbbször dróttal, ragasztópisztollyal vannak rögzítve, esetleg lehetnek rajta műanyag díszek, egyéb olyan dolgok, amelyek az ünnep után szemétté válnak. Ha ragaszkodunk a koszorúhoz, és egyben szeretnénk környezettudatos döntést hozni, érdemes ezekre rákérdezni vásárláskor, és olyat választani, amelyben csak természetes összetevők vannak, melyeket az ünnepek után tudunk komposztálni. Természetesen a koszorút mi magunk is elkészíthetjük.

Ha szeretnénk virággal is emlékezni szeretteinkre, akkor az élő virág környezettudatosabb választás, mint a művirág (ráadásul a temetői műanyag koszorú után a környezetvédelmi termékdíjat is megfizetjük, mert szennyező termék). Ennél még egy fokkal környezettudatosabb döntés, ha a virágültetést választjuk. Az ültetés helye lehet a síron, vagy sír közelében, de akár a saját kertünkben is. Ha nem gond számunkra szakítani a hagyományokkal, de mindenképp szeretnénk valami kézzel fogható dologgal is emlékezni ezen a napon (vagy bármelyik más napon), akkor akár készíthetünk kavicsra festett gyertyát, vagy egyéb kedves üzenetet, képet is festhetünk kavicsra, ami szerettünkre emlékeztet, és amit aztán közösen elhelyezhetünk a síron.

Nagyon adja magát ősszel, hogy gesztenyéből készítsünk apró emléket a sírra. Ez lehet egy gesztenyékből kirakott szív forma, vagy egy gyertya alakja, vagy bármi olyan, ami szerettünkre emlékeztet. A gyerekekhez ez talán közelebb is állhat, személyesebbé teheti számukra a megemlékezést, ha ők maguk gyűjthetik a gesztenyéket, vagy ők maguk készíthetik el a kavicsokat. A gesztenyék elhelyezésekor akár mesélhetünk történeteket szerettünkről, minden egyes gesztenye letételekor felidézhetjük egyegy kedves cselekedetét, jó tulajdonságát stb. A gesztenye helyettesíthető bármilyen dologgal, ami a természetben megtalálható, és gyűjtésével nem teszünk kárt (pl. toboz, makk, kavics, lehullott levelek stb.).

Ha nem a sírnál vagy a temetőben emlékezünk, akkor a megemlékezésre alkalmas lehet akár egy fa elültetése kertünkben, vagy egy pad elkészíttetése is. Az automatizmusok helyett érdemes végiggondolnunk, hogy szerettünk minek örülne, valamint azt, hogy hozzánk mi az, ami közel áll, amivel azonosulni tudunk, és hogy mindezt hogyan tudnánk megvalósítani úgy, hogy a környezetnek se ártsunk.

Hetyey Brigitta (Ökokeszi)

Budakeszi Hírmondó 2020. október 19. oldal.
https://hirmondo.budakeszi.hu/wp-content/uploads/2020/10/Hirmondo-2020-10.pdf

Megosztom a cikket