Veszélybe került az Európai Bölény Fajmegmentő Program?

A Budakeszi Vadasparkba az Európai Bölény Fajmegmentő Program keretén belül, Lengyelországból érkezett három bölény közül az egyik nőstény elpusztult.

Az állat sajnálatos módon a hetek óta tartó gondos orvosi kezelés és odaadó ápolás ellenére hullott el; a vizsgálatok egy olyan gyors lefolyású, agresszív betegséget állapítottak meg, amivel sajnos esélyünk sem volt felvenni a harcot. A megmaradt két állat továbbra is kitüntetett figyelemben részesül, hisz a Budakeszi Vadaspark és dolgozói elhivatottan támogatják a kihaló félben lévő faj fennmaradásáért folytatott küzdelmet. A program elsődleges célja, hogy mihamarább egészséges utódok szülessenek, melyek visszakerülhetnek majd a lengyelországi bölényrezervátumba. A bölény tehén halálával a terv megvalósításától az eddigieknél is távolabbra kerültünk, de minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a parkban élő hím és nőstény tiszta vérvonalú európai bölényünk mihamarabb egészséges utóddal ajándékozzon meg bennünket.

 

?Az európai bölény Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák testhossza elérheti a 350 cm-t, melyhez 60?80 cm-es farok csatlakozik, marmagassága 180?195 cm, testtömege pedig akár az 1000 kg-ot is elérheti (általában 500?900 kg között). A tehenek valamivel kisebbek, átlagosan 300?540 kg tömegűek. Korábban az európai bölények csaknem egész Európában előfordultak a lombhullató erdőkben. Az elmúlt évszázadokban élőhelyük egyre csökkent, míg végül a vadon élő állomány teljesen kihalt, utolsó állománya a lengyelországi Bialowieza erdejében maradt fent. 1923-ban jött létre a Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság, melynek célja a faj állatkertekben való megmentése volt. Az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben pusztították el. A nemzetközi bölénytörzskönyvet 1932-ben hozták létre, melyben ekkor 56 egyedet tartottak számon. Szerencsére az állatkertek erőfeszítése meghozta az eredményét: a faj állatkerti állománya fokozatosan növekedett, így az 1950-es évek óta több helyre is sikeresen telepítették vissza az európai bölényeket. Manapság mintegy 1000 példánya él szabadon, legnagyobb állománya jelenleg is a Bialowieza-i őserdőben él. Az európai bölényeket az állatkertek mentették meg a teljes kipusztulástól. Az európai állatkertekben jelenleg is tenyészprogram keretében tartják a bölényeket.?


– Budakeszi Vadaspark –

Megosztom a cikket