Megkezdődött az ítélkezési szünet

Az ország több mint száz bíróságán kezdődik el kedden az ítélkezési szünet, a bírák azonban a nyári szünet alatt is elbírálják a halaszthatatlan ügyeket ? közölte az Országos Bírósági Hivatal.

A közlemény szerint nyári tárgyalásmentes időszak 1998-tól van Magyarországon, és jól ismert a nemzetközi gyakorlatban is, az Európai Unió Bíróságán is van ítélkezési szünet. Ezekben a hetekben ugyanis szinte felesleges tárgyalást kitűzni. Az ügyfelek és a jogi képviselők nyaralnak, ezért nem tudnak megjelenni a tárgyalásokon, a bírónak pedig ? méltányosságból ? kötelessége elfogadni az ilyen mulasztásokat.

 

Ugyanakkor az ítélkezési szünet alatt is lehet tárgyalás azokban az esetekben, amelyekben szoros határidőket ír elő a törvény. A szünet nem szakítja meg az eljárási határidőket. Az ügyeletet teljesítő büntetőbírók pedig ez idő alatt is elrendelhetnek vagy megszüntethetnek előzetes letartóztatást.

 

A cégbíróságok folyamatosan működnek, és a bírók eljárnak a végrehajtási ügyekben. A kezelőirodák is nyitva tartanak, az ügyfelek leadhatják beadványaikat és az iratokba is betekinthetnek.

 

A nyári szünet július 16-tól augusztus 16-ig tart a bíróságokon. Az OBH elnöke tavasszal adta ki ajánlását a bírósági vezetők, bírák és igazságügyi alkalmazottak szabadságolási rendjéről, melyben azt javasolta, hogy az ítélőtáblákon, törvényszékeken és az Országos Bírósági Hivatalnál az évi rendes szabadságokat lehetőleg július 16-a és augusztus 16-a között, illetve december 30-án és 31-én adják ki.

 

Forrás: MTI

Megosztom a cikket