Újabb magyar siker külföldön

Ezúttal azonban nem sport, hanem egy jóval kisebb médiaérdeklődésre számot tartó terület, a természetfotózás berkeiben. Idén az orosz Golden Turtle nemzetközi természetfotó pályázat kiállításán több magyar fotós képeit is megcsodálhatja a nagyközönség. A két magyar díjazott egyike ifj. Gönye Csaba budakeszi lakos, aki fotójával a „Mikrokozmosz” kategória első helyezését nyerte el.

A pályázatra az idei évben több mint tízezer fotót küldtek be 92 országból. Ez nem véletlen, hisz a Golden Turtle az egyik legfontosabb környezeti nevelési tevékenységet folytató szervezet Oroszországban, fotópályázata pedig több mint tíz éves múltra tekint vissza. A vándorkiállítást az októberi megnyitót követően már eddig is sok százezer ember láthatta, ami remélhetőleg segíti ráirányítani a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára. A kategóriagyőztes fotót és készítésének történetét mi is közreadjuk.

2014 nyara különösen csapadékos volt, ami kedvező feltételeket biztosított a gombáknak a budakeszi erdőkben. Több, őzlábgombából álló, úgynevezett boszorkánykört is találtam egy kirándulók által ritkán látogatott részen. Többször is visszamentem, hogy lefotózzam őket. A meleg és nedves időjárásnak köszönhetően sok rovarfaj is nagy egyedszámot ért el. Alkonyatkor, miközben én a csípőszúnyog hadak igencsak zavaró társaságát élvezhettem, apró gombaszúnyogok repkedtek az őzlábak körül. Habár e rovarcsalád néhány faját a gombatermesztők kártevőként tartják számon, fontos lebontó szerepet töltenek be az erdei életközösségben. Lárváikkal legtöbbször a talajban és az avarban találkozhatunk, ahol feltehetőleg gombákkal és állati ürülékkel táplálkoznak.

Az a meleg és csendes szeptemberi este különösen alkalmas volt az imágók repülésére. Így lehetőségem nyílt, hogy ne csak a gombákat, hanem a rovarok röptét is megörökíthessem. Négy vakut állítottam fel, hogy egyenletes ellenfénnyel világíthassam meg a témát. A vakuk stroboszkóp módban hatszor villantak az expozíció során. Minden előkészület ellenére, a több száz felvételből mindössze néhány sikerült úgy, hogy a szúnyogok az élességi síkon belül maradtak.

Megosztom a cikket