Prima-díjas lett a budakeszi képzőművész

A Magyar Örökség Díjas művész, a Himnusz szobor megalkotója, V. Majzik Mária is azon kevesek közé tartozik, akik az 550 jelölt közül Prima-díjat kaptak. A 30 kiválasztott Prima-díjas közül kategóriánként egy-egy jelölt kaphatja majd meg a Prima Primissima Díjat, amelyet 2012. december 7-én fognak átadni.

 

 

 

V. MAJZIK MÁRIA 2004-ben Budakesziért Emlékérem kitüntetést kapott. Magyar Örökség Díjas művész. Alkotásai szuggesztíven, ugyanakkor szigorú, nemes egyszerűséggel megkomponált remekművek: találóak, lényegretörők, egyéni látásmódot tükröznek. Azon művészek közé tartozik, akik ?jól látnak? és ?jól fogalmaznak?. Munkái letisztult gondolkodásmódot tükröznek. Kerül minden művies megoldást. Játékos könnyedséggel alkot. Mesterien sűrít, kiválóan jellemez, nemcsak kifejezéssel, mozdulatokkal, de magával a kompozícióval is. Nincs téma, melynek ellenállna az agyag a keze alatt. Jellemző a kéz- és arc hangsúlyozottsága, valamint az egyedi, eredeti gondolatok, kompozíciók. Alkotásai, kompozíciói rendkívül gazdag gondolat- és érzésvilágot mutatnak, tökéletes egységek. Kifejezők, közvetítők, sugárzók. Méltán mondható, hogy a szakrális művészet megújítója, a mai magyar képzőművészet egyedülálló, a kerámia és a szobrászat határvonalán álló, stílusteremtő mestere. Kezdetben kisplasztikáival aratott országszerte és külföldön sikereket. Ezek megtalálhatók Magyarországon, Németországban, de Amerikában is. A ?90-es években nagyszabású domborművek sorozata kezdődött, köztük bronz szobroké is. Domborművei megtalálhatók a fővárosban több helyütt és országszerte, valamint Rómában és Erdélyben is. Fontosabb munkái a cikk végén olvashatók

 

A Prima Primissima Díj alapításának 10. évfordulója alkalmából idén Jubileumi Primissima Díjakat is kiosztanak a korábbi évek Prima-díjasai közül ötnek.

Demján Sándor, üzletember, a díj alapítója emlékeztetett arra, hogy tíz évre vállalta az elismerés finanszírozását, amelyet egyik “büszkeségének” tart. 2013-tól kezdve Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának jelenlegi elnöke és az OTP Bank finanszírozza tovább az elismerést. Demján Sándor a közönségdíj anyagi támogatását vállalta magára.

Csányi Sándor kiemelte: célja a díj függetlenségének továbbvitele, ezért fenntartja a díjak odaítélések rendjét. Megjegyezte, tervezik a tanácsadó testületek számának növelését, hogy tovább erősíthessék a díj “szakmaiságát”. Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, hogy az elismerés finanszírozását “minimum tíz évre, de egyébként határozatlan időre” vállalták.

A magyar irodalom kategóriában Kiss Anna költő, drámaíró, Krasznahorkai László író és Tornai József költő, író, műfordító lett Prima-díjas. A magyar színház és filmművészet kategóriában Bodrogi Gyula színművész, Kósa Ferenc filmrendező és Szinetár Miklós rendező a Prima Primissa Díj jelöltje.

A képzőművészek közül Sajdik Ferenc karikaturistát, Ujházi Péter festőművészt és V. Majzik Mária képzőművészt jelölte a testület. A tudósok közül Palkovits Miklós akadémikus, Ritoók Zsigmond filológus és Szemerédi Endre matematikus lett Prima-díjas.

A magyar oktatás és köznevelés mezőnyében Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Grétsy László nyelvész és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola esélyes a Prima Primissima Díjra. Az építészet, építőművészet kategóriában Balogh Balázs építészmérnök, Lázár Antal építészmérnök és Török Péter táj- és környezetépítész a jelölt.

A magyar sajtó képviselői közül Benda László szerkesztő, riporter, Riskó Géza, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sportfőszerkesztője és Süveges Gergő, a közmédia műsorvezetője lett Prima-díjas. A magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Bihari János Táncegyüttes, Halmos Béla népzene oktató és Rostás Árpád vándorasztalos került a jelöltek közé.

A magyar zeneművészet kategóriában a Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika operaénekes és Szenthelyi Miklós hegedűművész esélyes a fődíjra. A magyar sport kategória jelöltjei Kulcsár Győző párbajtőröző, Magyar Zoltán tornász és Portisch Lajos nagymester sakkozó lett.A Prima Primissima díj

A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban; célja ?a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének pártoktól független erősítése?. Az alapítványi formában felajánlott összeg több mint 2 milliárd forint, amit 10 éven keresztül osztanak ki a kiemelkedő tevékenységet felmutató, évente 30 jelöltből kiválasztott nyertesek között.

Jelölteket a VOSZ elnöksége, megyei- és szekcióelnökei, a Társadalmi tanácsadó testületének tagjai, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma, valamint érdekvédelmi, érdekképviseleti és szakmai civilszervezetek állíthatnak. Jelölhető minden olyan magyar állampolgárságú, magyarországi székhelyű jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező társaság, társadalmi szervezet és alkotóközösség, amely a Magyar Köztársaság területén végezte elismerendő tevékenységét. A Prima Primissima díj összege kategóriánként évente 50 000 euró, a Prima díjasoké pedig 10 000 euró. A közönségdíjasok további 50 000 eurót vehetnek át.

A díjkiosztó ünnepségen a Primissimák részére átadott porcelánszobrot Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus művész mintázta a világhírű Kincsem versenylóról. A szobrot a pécsi Zsolnay Porcelán Manufaktúra Rt. (2006 óta Zsolnay Porcelán Manufaktúra Zrt.) készítette. A közönségdíjasok a Kincsem-szobornak az Ajkai Kristály Kft. által megformált kristályváltozatát vehetik át. A 2007. évi, 5. jubileumi díjkiosztáson a korábbi prímák közül öten Jubileumi Prima Primissima díjban részesültek, megkapták a Kincsem-emlékszobrot és mellé 40 000 eurót. Ez évtől jelenik meg a Prímák évkönyve.

A Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma és Társadalmi tanácsadó testülete a jelöltek listájából választ ki titkos szavazással három-három jelöltet az alábbi tíz kategóriákban:

magyar irodalom
magyar színház- és filmművészet
magyar képzőművészet
magyar tudomány
magyar oktatás és köznevelés
magyar építészet és építőművészet
magyar sajtó
magyar népművészet és közművelődés
magyar zeneművészet
magyar sport

A Vállalkozók Napján újabb titkos szavazás dönt a nyertesekről. A kategóriák első helyén végzők a primissimák, a két további helyezettek pedig a primák. Ezen felül, a 30 fős nyilvános listán szereplők közül a nagyközönség telefonos és internetes szavazással kiválaszt egy közönségdíjast is. Három éven át az írott és az elektronikus sajtó kategóriákban külön-külön adtak át díjakat. 2006-ban ezeket a kategóriákat összevonták és újként jelent meg a magyar sport kategória.

2007-től 5 éven át ítélik oda a Junior Príma díjat. A 7000 eurós elismerést évente, kategóriánként tíz-tíz, 30 év alatti tehetséges fiatal kaphatja meg, hat kategóriában:

magyar tudomány;
magyar sport;
magyar oktatás és köznevelés;
magyar építészet és építőművészet;
magyar zeneművészet;
magyar sajtó.

2011-es kitüntetettek:

Kategória

Prima Primissima díj

Prima díj

Magyar irodalom

Csukás István költő, író

Bereményi Géza író, dalszövegíró, filmrendező
Szakonyi Károly író, drámaíró

Színház- és filmművészet

Tordy Géza színművész, rendező

Béres Ilona színművész
Jordán Tamás színművész, rendező

Képzőművészet

Kaján Tibor grafikus, karikaturista

Jovánovics György szobrászművész
Váli Dezső festőművész

Tudomány

Kroó Norbert fizikus

Buda Béla orvos, pszichológus
Hangody László ortopéd sebész

Oktatás és köznevelés

a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola

Csermely Péter biokémikus
Szőnyi Erzsébet zeneszerző, zenepedagógus

Építészet és építőművészet

Vadász György építész

Fekete György belsőépítész
Turányi Gábor építész

Magyar sajtó

Al Ghaoui Hesna, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere

Kepes András újságíró
Vadas Zsuzsa újságíró

Népművészet és közművelődés

a Honvéd Együttes

Borbély Jolán néprajzkutató
Mága Zoltán hegedűművész

Zeneművészet

Fischer Iván karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója

Bogányi Gergely zongoraművész
Takács Klára operaénekes

Magyar sport

Kis László úszó szakedző

Aranycsapat Alapítvány
Székely Éva úszónő

 

V. Majzik Mária fontosabb munkái:

MAGYAROK NAGYASSZONYA féldombormű, Bp., Gellérthegyi Sziklatemplom (terrakotta)

SZENT MARGIT-KÁPOLNA Budapest III.ker. Szent Margit Kórház (terrakotta)
A kápolna tervezése, 30 szobor és dombormű, köztük Szt. Margit, Istenes Szent János, a Corpus, a keresztút 14 példaképének domborművei és az Utolsó vacsora c. szobor.

BÉKE-DOMBORMŰ Róma, NATO Védelmi Akadémia főbejárata fölött (terrakotta)

MAGYAR PI?TA dombormű Budapest, XIV.ker., Regnum Marianum Templom (terrakotta)

BAJOR GIZI féldombormű Balatonföldvár, Bajor Gizi Közösségi Ház (terrakotta)

A KILENC MÚZSA monumentális domborműve Balatonföldvár, Bajor Gizi Közösségi Ház színházterme (terrakotta)

ZENE dombormű Budapest, II. Ker., Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola (terrakotta)
(Nyolc, kb. 200 cm magas alak kompozíciója galambokkal, harangokkal)

IN MEMORIAM A. F., dombormű, Budapest, Semmelweis Egyetem, XIII. ker., Szabolcs utcai Kórház, Orvostovábbképző Intézet (terrakotta)

SZENT ANDRÁS szobor Hévíz, a gyógyfürdő forrása fölött, 280 cm magas emlékmű (bronz)

BETLEHEM, kisplasztika. Sikerrel szerepelt Rómában, a 100 Nemzetközi Jászol Kiállításon. Elnyerte a Szentszék melletti magyar nagykövetség díját. (terrakotta)

MANFRED WÖRNER dombormű Budapest, Honvédelmi Minisztérium díszterme (bronz)

ÖKUMENIKUS KÁPOLNA Bp. XIII., Semmelweis Orvostud. Egyetem Szabolcs utcai Kórháza. A négy falat a földtől a mennyezetig betöltő dombormű ornamentikus díszítéssel.
A kápolna tervezése, belső tér, falfelületek kialakítása, díszítése. (terrakotta)

SZENT MIKLÓS KÁPOLNA Hévíz, Állami Szent András Kórház:
A kápolna tervezése és teljes belső díszítése.(terrakotta)
Domborművek a kápolnában:: Teremtés kerubokkal (500 x 300 cm) ; Az emberiség: 28 ember nagyságú alak (500 x 300cm) ; A feltámadt Corpus ; Szent Miklós: négy alakos dombormű

NŐVÉREK szobor Budapest, Dél-pesti Jáhn Ferenc Kórház (bronz)

SZENT PÉTER és SZENT PÁL Budapest, Vatikán Magyarországi Nagykövetsége (120 cm magas szobrok a belső bejárat bal és jobb oldalán) (bronz)

SZENT ISTVÁN EMLÉKMŰ Dabas, Szent István tér (bronz). Ember nagyságú alak, mögötte a metzi palástot idéző hatalmas kapuval, amely 128 galambból és kb. száz életfából áll.

KERESZTELŐ SZENT JÁNOS TEMPLOM, Erdély, Parajd új r.k. templomának belső díszítése saját tervei alapján. Ez a kereszténység alapjainak egy egységes művészi felfogás szerint megtervezett, nagyméretű kerámia domborműveken történő ábrázolása. (terrakotta)

A Keresztelő Szt. János Templomban 2001. nyarán elhelyezett alkotások:

  • Jézus születése (13 alakos, 150 x 230 cm dombormű)
  • Jézus halála (17 alakos, 150 x 230 cm dombormű)
  • A négy evangélista (230 cm magas alakok)
  • Mária a kis Jézussal
  • Keresztelő Szt. János, amint Jézust kereszteli meg
  • Szent Antal
  • A keresztút példaképei
  • A négy évszak: két hatalmas kompozíció a természet isteni rendjéről
  • Corpus: a halott Krisztus ábrázolása galambokkal
  • Gyertyatartók, Oltáriszentség-tartó

HOSPICE MADONNA (Pieta) Budapest, III.ker., Hospice Ház (terrakotta)

MÁDI MAGYAROK NAGYASSZONYA Mád, r.k. templom előtti millenáris park (bronz)

SZENT LAJOS KIRÁLY TEMPLOM HOMLOKZATA terrakotta, Pestszenterzsébet. Corpus, Szentlélek, Angyalok, a boltívben bourbon-liliomokkal övezett töviskoszorú, amelyet három félkörívben felfelé szálló galambok vesznek körül.

IMA MAGYARORSZÁGÉRT. Dombormű Jókai Anna műve nyomán. Budapest, XI., Magyar Szentek Temploma (terrakotta)
.
HOSPICE ÖKUMENIKUS KÁPOLNA, Budapest, III.ker., Hospice Ház (terrakotta). 13 m hosszú, 3 m magas összefüggő domborművön a természet ábrázolásával teremt hidat az élet és a halál között, érzékeltetve a lélek örökkévalóságát. Egyik oldalon a természet életteli kiteljesedését, vele szemben ennek negatívját ábrázolja. Az élet-oldalon a fák lombjai alatt kehely formájában megjelennek az évszakok időbeni sorrendjét jelző virágok. A szemben lévő falon: Napraforgó ? Corpus, a jobb és bal oldali ablakokon a művész által rajzolt ornamentika ?két lator.

KERESZTELŐ-KÚT szobor, Gibárt, r.k. templom, bronz

TÉKOZLÓ FIÚ szobor, Magyarországi Metodista Egyház

SZENT BORBÁLA szobor, Abaújszántó, r.kat. templom, kerámia

MAGYAR NEMZETI HIMNUSZ
térkompozíció. Hét boltíves kőépítményen bronzdombormű-együttes helyezkedik el 21 bronzharanggal, amely a nemzeti himnuszunkat és a magyar Mária-kegyhelyek templom-harangjainak hangját harangjáték formájában szólaltatja meg. Plasztikai megfogalmazása Kölcsey Ferenc Himnuszának, kiemelten a magyar nép összetartozásának, közösségének. Az alkotásban a művész megteremti a Himnusz nyelvi, zenei és képzőművészeti szintézisét. A főváros és a vidék határán, Budakeszin, a Szarvas téren áll.

KRÓNIKÁSÉNEK 1956-2006. Kerámia-emlékmű, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készült, Jókai Anna verse nyomán. Magyar Szentek temploma, Bp., XI., Magyar tudósok krt. 1.

EMBERRÉ VÁLNI KELL Nagyszabású kerámia-dombormű együttes. Ez az összefüggő, 11 nagyméretű domborműből álló kompozíció az emberi élet és halál, az emberi sors kiteljesedő és örök, változó törvényszerűségét ábrázolja. Debreceni Orvostudományi Egyetem Onkológiai Tanszék.

SZENT EUSZTÁK bronz-szobor, Herend

 

Kapcsolódó cikk:

A Himnusz szobor angyala

 

Balczó Kornélia

hirmondo.budakeszi.hu/ vmajzikmaria.net/richpoi.com

Megosztom a cikket