Mindennapos testneveléssel a lovas kultúráért

Minket, magyarokat lovas nemzetnek tartottak az évszázadok során. Így van-e ez ma is? Aligha. Mindent meg kell tenni azért, hogy visszanyerjük ezt a büszke titulust.

 

Mint Székely László, Páty polgármestere elmondta, 2014 szeptemberétől minden iskolának lesz lehetősége a lovas oktatás bevezetésére. Itt Pátyon 3 éve kezdték el. Az volt a tapasztalatunk, hogy nagyon jó hatással volt a gyerekekre. Természetesnek vehetjük, hogy a szülők először bizalmatlanok voltak, ez az állapot azonban hamar megváltozott. A lovas oktatás igen jó hatással van az ún. nehezen kezelhető gyerekekre, alapvető változást lehet észrevenni már igen rövid idő alatt. Az is pozitívum, hogy a lovas oktatás nálunk ingyenes!

 

Junek Mariann, a pátyi Bocskai István Magyar?Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatónője megemlítette, a lovas oktatásban való részvétel nem kötelező 5?6. osztályban, hanem választható tantárgy. A gyerekeknek le kell küzdeniük azt a helyzetet, hogy a ló nagy, ők meg kicsik, s erre a nagy állatra valahogy fel kell ülni. A szülőkkel is tisztázni kellett, hogy balesetek az iskolai testnevelés órán is történhetnek. Azok a gyerekek, akik, megérzik a ?ló szagát?, beleszerelmesednek, nő a koncentrációképességük, egészen más gyerekek lesznek. A ovas oktatáshoz elméleti rész is tartozik (a ló mint biológiai lény, a lovaglás, a lovas kultúra oktatása, a lóápolás stb.).

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint evidencia: a magyar nemzet lovas nemzet. A gyerekeknek meg kell tanulnia az alapvető lovas technikákat, gondoskodást a lóról, szeretni az állatokat. ?Tapasztalatokat jöttünk gyűjteni Pátyra, hiszen itt már 3 éves tapasztalatokkal rendelkeznek. Első körben a 3?4?5. évfolyamban szeretnék bevezetni, később a nagyobbaknak is. Választható tantárgy lenne, de aki választja, annak kötelező. Óriási nagy az érdeklődés és a siker. Mentálisan más gyerek száll le a lóról?. Szeretnénk az  egyházi és az alapítványi iskolák lovas oktatásának beindítását is finanszírozni. Az iskolák úszást, néptánc oktatást is kínálnak nagyon sok helyen a mindennapos testnevelés keretében. Lényeg az, hogy mozogjanak sokat a fiatalok, ezáltal egészségesebb életet élhetnek.Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka, a Nemzeti Lovas Program ötletgazdája szerint a legnagyobb jó tétemény, hogy a program bekerült a kormányprogramba (a 2014?15-ös tanévtől indulna), hiszen a ló, a lovaglás mindennap megérinti a testet és a lelket.

Jellembeli változást idéz elő, jó hatással van a tanulmányi eredményekre is. Akiknek nincs lehetősége belekapcsolódni a lovas oktatásba, azoknak alkalom nyílik nyári táborokban elsajátítani az alapokat. A lovas oktatókat 120 órás pedagógiai és pszichikai átképzésre kötelezik.

Mindezek nagyon szép elképzelések. Büszkék lehetünk, hogy Páty élharcosa ennek a nemes mozgalomnak!

Szabó Tibor Mihály

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket