Katonai emlékhelyet avattunk a budakeszi temetőben

A rendezvényen dr. Győri Ottilia ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „A visszaemlékezésekből tudjuk, sokan akár éveken át is imádkoztak azokért, akiknek hollétéről mit sem tudtak. Itt Budakeszin, a makkosmáriai fogolykiváltó Boldogasszony kegyképéhez is rendületlenül jártak a hívek, és imádkoztak a háborúban eltűnt szeretteik hazatéréséért. Tudunk sok meghallgatott imáról, csodával határos hazatérésekről is.

De azokat a katonákat, akiknek a sírja felett most állunk, szeretteik soha többé nem látták viszont. Talán azt se tudták, hol estek el, hol nyugszanak. Máig egy sírhely se volt, ahova egy szál virágot elhelyezve megemlékezhettek volna róluk. Most pedig, hogy méltó sírhelyre kerültek, talán már nincs is olyan családtag, aki elhelyezhetné az emlékezés virágait. Ezért mi most szeretteik helyett is kegyelettel emlékezünk rájuk.

Köszönöm a Szépítő Egyesületnek, hogy őseik nyomdokán immár 35 éve gondozzák Budakeszi emlékhelyeit. Külön köszönet a Budakeszi Kultúra Alapítványnak, amely a magyar történelmi emlékhelyek gondozásával – a gyimesi hágótól Isonzóig – Budakeszi jó hírét viszi. Köszönöm a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatását, a kivitelezők munkáját, és az adakozók nagyvonalúságát. Tudjuk, hogy honvéd hőseink áldozata nem volt hiábavaló: értünk haltak, és örökre beírták nevüket a magyar történelembe.”
Az ünnepségen felszólalt Menczer Tamás a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium államtitkára is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonák mindig feltétel nélkül teljesítik a parancsot, és ha kell az életük árán is megvédik a hazát.

A pénteki ünnepségre egy igényesen szerkesztett kiadványt is megjelentetett a Budakeszi Kultúra Alapítvány.

https://www.facebook.com/gyoriottilia/posts/438030367840143

https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/441827917298900

Megosztom a cikket