A felelős erdei kutyasétáltatásért

Az elmúlt hetekben a Pilisi Parkerdő Zrt. kerekasztal-beszélgetést szervezett állatvédő szervezetek, civilek, természetjárók, vadászok és természetvédő szervezetek között, hogy közösen állítsák össze a felelős erdei kutyasétáltatás szabályait összefoglaló kilenc pontos kiadványt.

 

A közös beszélgetés és az összefogás célja a kutyákkal és a kutyák révén bekövetkező problémák megelőzése, illetve a felelős erdei kutyasétáltatás kultúrájának széleskörű megismertetése. A résztvevők által megfogalmazott és elfogadott szabálygyűjteményt az érintett szervezetek juttatják el minél több kutyatulajdonosnak.

 

A Budapest környéki erdőkben nagyon sokan sétáltatják kedvenceiket, így gyakoriak a kutyák között, illetve a kutyák és kutya nélkül kirándulók között kialakuló incidensek. Ezért kezdeményezte a Pilisi Parkerdő Zrt., hogy a kutyatartókat, a természetjárókat és a vadászokat képviselő szervezetek üljenek le közösen beszélgetni, gondolkozni, vitázni annak érdekében, hogy együtt, valamennyi érdek és szempont figyelembe vételével megoldást találjanak a problémákra. A kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált, minden részvevő egyetértett abban, hogy békés erdei egymás mellett élés alapvető feltétele a megfelelő információcsere, a közös felelősségvállalás és az együttműködés. Ennek első eredményeként született meg az ?Erdőben kutyával, felelősséggel? című kiadvány, amelynek kilenc pontja összefoglalja az erdei kutyasétáltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, írott és íratlan szabályokat. A kiadványt állatvédők, természetvédők, a Pilisi Parkerdő Zrt. és más hazai erdészetek közösen terjesztik elektronikus és nyomtatott formában.

A Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése turista és természetjáró szervezetekkel

Március 11-én természetjáró és turista szervezeteket invitált kerekasztalhoz a Parkerdő. A találkozón a Magyar Természetjáró Szövetségen, a Magyar Turista Egyesületen és a Budapesti Természetjáró Sportszövetségen kívül számos aktív, elkötelezett civil szervezet képviselője tekintette meg a Pilisi Parkerdő megvalósult és tervezett turisztikai fejlesztéseiről összeállított beszámolót. A Pilisi Parkerdő Zrt. kilátókról, tanösvényektől, erdei kirándulóhelyekről, kerékpáros úthálózatról szóló fejlesztési terveit mutatta be. A kerekasztal célja volt, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. és a természetjáró civil szervezeteknek helyet és lehetőséget teremtsen párbeszédre. A Parkerdő terve, hogy a hatékony együttműködés eredményeként a Parkerdő közjóléti fejlesztéseiben érvényesülhessenek a gyalogos turisták és kirándulók szempontjai. A részt vevő civil szervezetek üdvözölték a Parkerdő együttműködési kezdeményezését, a találkozó egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a fejlesztésekre, az erdők bejárhatóságára fordított pénz mellett a legnagyobb érték az együttműködés, a közös munkaerdeink megóvása érdekében. Zambó Péter vezérigazgató kiemelte, hogy nem titkolt célja a kutyás erdőjárók és természetjárók meghívása után a lovas- és kerékpáros szervezetek meghívása hasonló kerekasztal-beszélgetésre.

 

Tonnányi szemetet szedtek össze az erdészek és az önkéntesek

Az elmúlt hétvégén a III. kerületben található Róka-hegyen a régi kőfejtőben működő sziklamászó és kiránduló helyen a Budapesti Erdészet a Rókahegyi Szikla- és Hegymászó Sportegyesület két napos szemétgyűjtést tartott. A hétvégén közel 50 önkéntes szemétgyűjtő jelent meg. Ennek eredménye egytonnányi vegyes összetételű és eredetű szemét, amit még a hétvége folyamán el is szállítottak a helyszínről az erdészet munkatársai.

 

Minden kirándulónak érdemes figyelnie a tűzgyújtási tilalmakra

Az enyhe, csapadékszegény tél után a meleg kora tavaszi idő sokakat csábít ki a természetbe. A hangulatos erdei kirándulás egyik fénypontja lehet a tűzrakás, ami komoly kockázatot is hordoz magában az erdő és a benne élő állatok számára. A magyarországi erdőtüzek túlnyomó részét emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza. Ez komoly anyagi kárral jár, hiszen a tűz elpusztíthatja a védett élőlényeket és azok élőhelyét, emellett emberi életet is veszélyeztet.

 

Jelenleg nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, azonban az erdőben lévő éghető anyag felhalmozódása miatt a lombosodás előtti száraz koratavasz az év legtűzveszélyesebb időszaka. Mielőtt útra kelünk, tájékozódjunk a tűzgyújtási tilalomról a Parkerdő vagy az Országos Katasztrófavédelem honlapján vagy a www.erdotuz.hu oldalon!

 

Ha már megtörtént a baj, ég az erdő, akkor már csak a kármentés marad. A megelőzés itt is a legjobb módszer, ezért nagyon fontos ismerni és betartani a tűzgyújtáshoz kapcsolódó szabályokat.

 

  • Erdőterületen kizárólag az erre kijelölt helyeken rakjunk tüzet. A kiépített tűzrakó helyek környékén általában padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőt, esetenként esőbeállót is találunk. Szigorúan tilos kijelölt tűzrakó helyeken kívül tüzet gyújtani, aki ezt teszi, komoly összegű szabálysértési bírságra számíthat.

 

  • Tűzgyújtási tilalom esetén tilos az erdőben és annak 200 méteres körzetében tüzet gyújtani, és ez vonatkozik a kijelölt tűzrakó helyekre is. Amennyiben indokolt, egy-egy térségre vonatkozóan az erdőgazdálkodó is korlátozhatja a tűzgyújtást, és ezt közleményekben, honlapján és a sajtóban ismerteti, de az adott területet kezelő erdészet is készségesen ad információt az esetleges korlátozásokról. A tilalom minden esetben visszavonásig érvényes. Időjárástól függően leggyakrabban a tavaszi kirándulóidény kezdetén, március?áprilisban és a legmelegebb nyári hónapokban, július?augusztusban rendelik el a tilalmat.

 

  • Tűzrakáshoz csak az erdőterületen található hullott, száraz faanyag használható, soha ne törjünk le a fákról, bokrokról ágakat, és semmi esetre se vágjunk ki élő fát!

 

  • Tilos a tűzbe dobni műanyagot (pl. üdítős palackokat) vagy fémtárgyakat (pl. konzervdobozt, fémhulladékot). Ezekből a környezetre veszélyes égéstermékek szabadulnak fel, büdösek, és mivel nem égnek el teljesen, végül másnak kell eltakarítani a szennyező maradványokat.

 

  • Távozás előtt a tüzet biztonságosan el kell oltani. A tüzet hagyni kell leégni, majd a parazsat vízzel le kell locsolni. Ha nincs elegendő víz a közelben, akkor földdel, kővel kell lefedni a parazsat. A még égő, füstölő tüzet semmi esetre se hagyjuk ott, bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban elaludt, és nem kell attól tartani, hogy erősebb szél újból fellobbantja.

 

  • Szeles, száraz időben különösen ügyeljünk a tűzrakásra és a megfelelő eloltásra, mindig legyen a kezünk ügyében elegendő víz vagy homok, föld, amivel baj esetén biztonságosan és gyorsan neki lehet kezdeni az oltásnak.

 

 

Forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Csatolmányok

Megosztom a cikket