?Én itt megtaláltam a szülővárosomat? ? Falunap és díszpolgáravatás Budajenőn

A nyár közepe felé sorra a Buda környéki településeken ? most éppen Budajenőn ? díszpolgári címek átadására került sor. A címet ezúttal Beregszászi Olga színésznő, énekesnő kapta.

 

A rendezvényt összekapcsolták a testvérvárosi kapcsolatok 20 éves évfordulójának megünneplésével. Ahogy Budai István polgármester úr beszédében kiemelte, Gaildorf és Budajenő testvérvárosi kapcsolata nem a mai divatos kapcsolatok sorába tartozik. Mintegy 60 évvel ezelőtt kitelepítették a budajenői svábságot a németországi Gaildorfba, ahol igazi hazára találtak. Hosszú évtizedekig a szétszórt családok alig-alig tudtak találkozni. A rendszerváltás után, 1993 körül érett meg a helyzet a testvérvárosi kapcsolatok felvételére. A kölcsönös egymásra találás jelentős változást hozott a két település életében, ennek következtében a közöttük lévő kapcsolat kiemelkedően jó, baráti légkörű, a hagyományőrző kulturális egyesületek kölcsönösen ellátogatnak egymáshoz (labdarúgók, tűzoltók, a Ringlein tánccsoport stb.). Jelenleg még elég sok a budajenői születésű gaildorfi polgár, de ha a jövőre tekintünk: a fiatalabb korosztályokat kell megnyerni a kapcsolatok folytatására. Ehhez az elmúlt 20 év kapcsolati tőkéjét kell felhasználni a meglévő kapcsolatok mélyítésére. Kiemelte Gerhard Schlick gaildorfi elöljáró óriási szerepét a kapcsolatok kiszélesítésében.

A képviselő-testület döntött a díszpolgári kitüntetések átadásáról is. Ebben az évben a kitüntetést Beregszászi Olga művésznő kapta meg, akinek a polgármester úr röviden vázolta eddigi működését. Kiemelte a Feltámadás című, aranylemezzé vált albumát, amelyben a XX. század betiltott és elfelejtett dalai szólalnak meg. A művésznő 1997 óta él Budajenőn, fellépéseivel rendszeresen színesíti a község különböző rendezvényeit, jótékonysági koncertek bevételeivel pedig Budajenő megvalósítandó terveit. Mindezekért a tevékenységeiért kapta a megtisztelő címet.

A díj átadása után az énekesnő megköszönte a kitüntetést, majd az egyik, méltatlanul mellőzött dalt énekelte el, a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt adta elő nagy sikert aratva. (Nem tudom, tisztában van-e a kedves Olvasó, hogy ennek a dalnak mind a szövegírója, mind a zeneszerzője zsidó származású honfitársunk, akiknek a felmenői megjárták a poklok poklát?)

A műsor egyébként nagyon pörgős volt: Pataki Attila, az EDDA frontembere, valamint Kovács Kati énekesnő szórakoztatta a közönséget, bevonva a hallgatóságot is az éneklésbe.

A rendezvény derekán a gaildorfi küldöttség ajándékot nyújtott át testvérközség vezetőjének (egy fából készített, gazdagon díszített asztalt), majd ugyanez fordítva is megtörtént: egy helyben készült kerámiatálat adományozott a vendéglátó település németországi testvérének.

 

Szabó Tibor Mihály

 

Fotógaléria itt.

 

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket