Együtt ünnepeltük a 200 éves Himnuszt Budakeszin

 

A Himnusz 200. születésnapján Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend kitüntetés tulajdonosa, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes volt ünnepségünk díszvendége. Vele együtt énekeltük nemzeti imánkat a Himnusz-szobornál, Magyarország egyetlen ilyen köztéri művészeti alkotásánál.

A magyar kultúra napján dr. Győri Ottilia polgármester ünnepi köszöntőjében a Himnusz-szobor alkotóját, V. Majzik Máriát idézte: először Debrecen akart helyet adni az alkotásnak, miután látták a szobor makettjét. Közben többen „bejelentkeztek” Budakesziről is, mondván, az egész települést belengi, sőt valamiképp meg is határozza Erkel Ferenc szelleme. A Himnusz zeneszerzője ugyanis gyakran időzött hosszabb ideig budakeszi nyaralójában. Adott volt tehát, hogy a szobor itt kapjon helyet. Így mások ösztönzésére felhívtam az akkori polgármestert, Farkas Gyulát – emlékezik a művésznő -, aki behívatott, majd a beszélgetésünk után határozottan kijelentette: „Nekünk ez a szobor kell!”

Dr. Győri Ottilia polgármester hozzátette: most itt állunk a szobor előtt, amely szabadtéri oltár is egyben. Az egész országra kiterjedő gyűjtésből, sőt, a világ sok pontján élő magyarság közadakozásából valósult meg. Magánszemélyek, szervezetek, egyházak, önkormányzatok, köztük is elsősorban Budakeszi Város Önkormányzata támogatásával. A magyar örökség díjas V. Majzik Mária alkotása nem a Himnusz illusztrációja kíván csupán lenni, hanem az annak ihletéséből fakadó gondolatfolyam. Ott látható rajta a csodaszarvas, az első királyokra emlékeztető relikviák, és az Isten alakot sugarasan körülölelve a Himnusz szövege áll elénk. Ugyanakkor elidőzésre, elmélkedésre buzdít az alkotáson majd minden apró, átgondolt részlet: a rovásírással írt Himnusz szó, az isteni palást, amely szoros összefüggésben van a szobor másik oldalán megjelenő királyi palásttal. A 21 harangon megjelenő 63 vármegye neveinek felsorolása pedig utalás arra, hogy a világ bármely részén élő magyarok itt otthonra találnak. A Himnusz-szobor szinte kultikus hellyé vált a magyarságukat megélni kívánók számára. Az ország több pontjáról csoportosan keresik fel és időt szánnak elcsendesedésre a nemzeti imádság ilyen megformálása mellett. Többször találkozhatunk külföldre szakadt hazánkfiával is a szobor mellett, nemegyszer elérzékenyülve. A szobor tehát él. Az, amire alkotója és támogatói vágytak, eléri célját: itt egymásra találhat mindenki, akinek szíve megdobban, amikor a Himnusz szavai és akkordjai felcsendülnek.

Menczer Tamás országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „Magyarnak lenni azt jelenti, hogy tartozom egy közösséghez, ők az enyémek, és én az övék vagyok, összetartozunk. Természetesen más nemzet fiai és lányai is lehetnek a barátaim, lehetnek a szövetségeseim, tisztelem is őket, de a magyart mindig, mindig jobban szeretem. Azt jelenti magyarnak lenni az én felfogásomban, hogyha két ember bajba kerül, és nekem valamilyen oknál fogva választanom kell, akkor a kezemet mindig gyorsabban a magyar felé nyújtom. Azt jelenti, hogy összetartozunk, és ennek az összetartozásnak az összetartó anyaga, ha úgy tetszik, a maltere a magyar kultúra és kiemelkedő helyen a magyar Himnusz.” Menczer Tamás szerint a mostani válságos időkben különösen fontos meghatároznunk, hogy kik vagyunk mi, és hogy mi az, ami számunkra fontos, ahogy szoktuk volt mondani, mi a magyar érdek. Fontos, hogy a magyarok sorsáról a magyar emberek döntsenek, és senki ne mondja meg azt, hogy nekünk a saját életünkről milyen döntéseket kell hoznunk. A magyar kultúra önállóságot, szuverenitást jelent, és emellett összefogást és összetartozást is jelent. Ha összefogunk, akkor minden válságból és minden nehézségből megerősödve jövünk ki, túl leszünk rajtuk, túléljük azokat, és erősebbek leszünk a válságok után, mint ezek előtt voltunk – mondta Menczer Tamás.

A WudiSuli diákjai együtt szavalták el a Himnuszt az ünnepségen, amit koszorúzás követett, majd rendhagyó módon folytatódott az ünnepség: a polgármester, az országgyűlési képviselő és az operaénekes művésznő együtt szelték fel a kétszáz szeletes születésnapi tortát, amelyet együtt fogyasztottak el az ünneplők. Köszönjük a tortát a Grafl Cukrászdának!

S. L.

Budakeszi Hírmondó 2023 január

Megosztom a cikket