Budakeszi síugrók

A budakeszi síugrók valaha országos hírűek voltak. Sok akkori gyereknek jelentettek példaképet a Gellér család tagjai.

 

Az egész úgy kezdődött, hogy a Gellér család tagjai toborzást szerveztek az általános iskolában – kezdi a visszaemlékezést Ligeti Gyula, egykori síugró. Ötven-hatvan gyerek jelentkezett az akkori Budakeszi Petőfi SE-be. Lábukra sícipőt adtak, kipróbálhatták a síelést. Természetesen, a síugrás nehezebb a sífutásnál, és az akkori korosztályból kiemelkedett Gellér Mihály, Gellér László, Gellér Béla, akik példaképei voltak az akkori gyerekeknek. Ők aztán méltó követői voltak az elődöknek (Gellér Gabriella, Fischer László és Kun Sándor). Budakeszi a síelés Mekkája lett, ahol a sífutás, a biatlonozás, a síugrás mellett sífutást is oktattak. Ki kell emelni az edzők szerepét: Csávás László, Pajor István és Gellér László kiváló munkát végeztek.

Nagy dolog volt a 70-es években kijutni egy nemzetközi versenyre, edzőtáborozásra. Az egyesület kimozdította ezeket a gyerekeket külföldre.

A síelés öreg korára is meghatározó sportág maradt. Nem tud azonban belenyugodni, hogy a Normafánál lebontották a sáncot.

Gellér Béla, a sport klub alapítója 1973-ban alapította a klubot, 1975-ig tanítványai mindent lehetséges korosztályos bajnokságot megnyertek. Mivel nem tudták fenntartani a klubot, a gyerekek elmentek a MOM-ba, a Budapesti Honvédba.

A síugrók csapata egy nagy család. Fischer László és Gellér Gábor 11-11 bajnokságot nyertek. Emberileg is sokat adtak a gyerekeknek.

Gellér Béla 1989-ben abbahagyta az edzősködést, azóta a hazai sísport összeomlott. Összeomlott az infrastruktúra, versenybírókat is ki kellene nevelni.

Csulak József egykori síugró kifejtette: kiváló edzőik voltak. A kiváló síugrók jellemzőit így foglalta össze: testfelépítés, ritmusérzék, bátorság. A tehetség önmagában kevés: ha nem képezi magát az ember, nem tud előre jutni.

Gellér László, hazánk legkiemelkedőbb síugrója, 19. lett síugrásban az 1968-as grenoble-i olimpián. Eredménye kiemelkedő, hiszen az olimpia előtt a versenypályán nem edzhetett, kölcsön síléccel szerepelt… Már 1964-ben túlhaladta a 100 métert, az ezen a versenyen győztes 144 métert ugrott. 1972-ben abbahagyta a síugrást, hiszen nem volt esélye az olimpiára kijutni.

Fischer László, egykori síugró szerint „a legjobb érzés repülni”. Az akkori világ sokkal kevesebb lehetőséget biztosított a sportolóknak. Közös összefogással lehetett előrelépni.

Bindel József, síugró edző Gellér Béla kérésére vette át a budakeszi síelőket. Tanítványai közül kiemelkedett Gellér Gabriella, Gellér Mihály és Ligeti Gyula. Fegyelmezett emberekké váltak, jól megállták a helyüket az életben is.

 

Szabó Tibor Mihály

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket