A mamutfenyők környékének rendezése

A Kohó Kulturális Egyesület sikeresen pályázott a mamutfenyők környékének rendezésére, parkosítására. Hosszú előkészítő munka után november 12-én, szombaton 11 órától végre kezdetét veszi a program első része a mamutfenyőknél.

 

 

A Kohó Egyesület felhívása:

 

A program része a fenyők mögötti területen cser, tölgy és gyertyán csemeték ültetése, a patakmeder bozóttól és törmeléktől való megtisztítása, valamint általános gazolás. Reméljük, még nem lesz annyira hideg, hogy ártson a növényeknek. Kérjük, hozzatok magatokkal kesztyűt, ásót, esetleg metszőollót! A programot rossz idő esetén is megtartjuk! (Szükség esetén az ültetés vasárnap is folytatódik.)

 

Arra kérünk mindenkit, hogy terjessze az információt, hogy minél több ember részt tudjon venni a programon! Különösen örülnénk, ha sok civil egyesület is segédkezne az ültetésben.

 

Találkozzunk ott! November 12, 11:00, Mamutfenyők

 

Kohó Kulturális és Közművelődési Egyesület


A Kohó Kulturális és Közművelődési Egyesület 2010-ben pályázatot nyújtott be az Ökotárs Alapítvány és a MOL közösen kiírt parkosítási pályázatára, a Zöldövezet Programra. A pályázat olyan, civil egyesületek számára kiírt támogatási program, amely a környezetvédelem és a településfejlesztés mellett kiemelt hangsúlyt fektet a helyi közösségek bevonására. Mivel Budakeszin a mamutfenyők széles ismertségnek örvendenek, és sok embert meg tudnak mozgatni, valamint a környezetük fejlesztésre szorul, így ezt a területet választottuk parkosítás alanyának.

A hosszú tervezési/pályázási folyamat után 2011 februárjában napvilágot láttak az eredmények, ahol a mi pályázatunk is a nyertesek közé került, így 500.000 Ft-ot kaptunk a terület fejlesztésére, amit az önkormányzat további 100.000 Ft önrésszel egészít ki. Fontos feltétel, hogy az elnyert pénz legalább 60%-át növényültetésre kell felhasználni, így a köztéri elemekre meglehetősen szűkös keret marad.  A beadott pályázat részletei a következők:

 

A tervlap letölthető PDF formátumban

 

A fejlesztés alapvetően 2 részről tevődik össze:

 

1. Park kialakítása, ami a mamutfenyőktől északkeletre és délkeletre található terület rendbetételét jelenti, kezdve a terület délkeleti részén futó árkon délen áthaladó ösvénytől egészen a mamutfenyőkig, amelynek nyugati határolója a kaszált rét széle.

A terület délkeleti részén szeretnénk egy hidat létrehozni, ami a Nádas-tóból induló, és a buszvégállomás felé tartó árkon ível majd át. Erre azért van szükség, mert jelenleg, ha az árokban víz található, csak dagonyázás után lehet megközelíteni a területet. A híd a tervek szerint egy 9 méter hosszú, 1,2 méter széles, vörösfenyőből készült, jobb oldalán korláttal ellátott átkelő lenne, ami nagyban javítaná a terület megközelíthetőségét.

A területet szeretnénk egy szerethető és látogatható parkká alakítani, ahol a látogatók meg tudnak pihenni, biztonságos körülmények között tudnak főzőcskézni és méltó környezetben tudják megtekinteni a mamutfenyőket. Ennek érdekében céljaink, és a hídon kívül a további elhelyezendő elemek a következők:

– Egy tábla felállítása, amely információkkal látja el a látogatókat a mamutfenyőkről.

– Egy asztalokkal és padokkal körülvett bográcsozó hely kiépítése, amely felváltaná a spontán kialakult, veszélyes helyen lévő tűzrakó helyet. (Eszközök: 4 pad, 2 asztal, valamint a tűzrakóhely mellett további egy fa ?beülő?.)

– A patakmeder bozóttól és törmeléktől való megtisztítása, a part mentén őshonos cserjék telepítése.

– A rét őshonos fákkal való beültetése (a parkterven jelölteknek megfelelően.)

– A park természetes határral való elválasztása a nyugati, magánkézben lévő területektől. Ez sűrűn ültetett őshonos fa-és bokorsorokat jelent, amelynek kialakítása során fontos a természetes jelleg megtartása. (Nem szigorú fasort akarunk!)

– Szemetesek felállítása az asztalok és a bográcsozó hely mellett. (Pénzügyi keretek függvényében 1-4 db.)

– Padok felállítása a mamutfenyőktől északra (ha a pénzügyi keretek megengedik).

 

2. Erdősítés, amely a mamutfenyőktől északnyugatra és délnyugatra fekvő (a terven sötétzölddel jelzett és bekeretezett) területen fog történni. Itt jelenleg egy akácos található, amit 2 ütemben szeretnénk felváltani őshonos cser, tölgy és gyertyán csoportokkal. Az első ütem idén november 12-én indul, a 2. ütem tervezett időpontja jövő május. Az erdősítés pontos lebonyolítása az Budakeszi Erdészettel és a Dendrológiai Alapítvánnyal szorosan együttműködve fog történni.

 

 

Kácsor Attila, Kohó Egyesület

Megosztom a cikket