Új, élményalapú, szolgáltatás időseknek

Depresszió és demencia megelőzése és kezelése. Önkormányzatunk a TÖOSZ országos jó gyakorlatok pályázatán második díjat nyert az időskori kreativitásra épülő szolgáltatásaival. Ezúttal a Híd Szociális Család és Gyermekjóléti Központ segítségével a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás területén elinduló programunkról számolunk be.

Az élet teljességének megélése minden életkorban és minden egészségi állapotban örömet okoz, és szükséges az értelmes, méltó emberi élethez. Ez akkor is fontos és elengedhetetlen, ha valaki ágyhoz kötött, korlátozottan tud mozogni vagy motivációhiányos, depressziós a szürkévé vált hétköznapokban. Az USÁ-ban, Angliában, Dániában pár éve használják élményt adó eszközként a virtuális szemüveget, mely a vetített háromdimenziós valósággal valós utazási élmény átélését teszi lehetővé. Az idős ember munkatársaink segítségével feltesz egy virtuális szemüveget, és hirtelen feltárul számára egy másik valóság, mely utazásra hívja, gyönyörű tájak felfedezésére.
Dr. Kollár János docens, a VR szemüveg terápiás hatásának szakértője, akinek a szakmai segítségét igénybe vesszük, így fogalmaz:
– A megfelelő szakember által vezetett VR-terápiák során a több érzékszervre ható, mesterséges és biztonságos virtuális környezetben lehetőség nyílik arra, hogy a segítséget kérő szenvedésnyomását enyhíteni lehessen. Hogyan hat ez a módszer? A VR-t használó személy pontosan tudja, hogy amit maga körül lát, érzékel, az nem a valóság, és mégis annak éli meg.
A virtuális valóság belső motivációt alakíthat ki, mindenképpen élvezetet nyújt. A VR valóság önmagában nem terápia, csak eszköz, tehát fontos az élmény megbeszélése és feldolgozása a családsegítő szakembereinek segítségével.
Magyarországon először valósul meg ez a szolgáltatás.

Budakeszi Hírmondó 2022 július

Megosztom a cikket