Egészségügyi Központ: egy világjárvány kellős közepén teljesedett ki a szakrendelések köre

Nem mindennapos az alig több mint két és fél éve átadott Egészségügyi Központ története, ahol napjainkban már 21 szakrendelés várja a betegeket. Mindez a Járás és Buda környéki központ Budakeszi számára jelentős rangot ad a térségben. És ez a szinte a semmiből született csoda – bármennyire is meglepő – egy világjárvány közepette vált igazán jelentős intézményévé városunknak, hisz a legtöbb szakrendelés ebben az időszakban indult el, számos szakorvos, asszisztens is ekkor kezdte itt el munkáját. Erről beszélgettünk az intézmény főigazgatójával, Dr. Pócza Péterrel, helyettesével, Dr. Csúsz Gábor urológussal és Zachár Lászlóné Teca vezető asszisztenssel, a vérvételi pont „lelkével”.

2018 augusztusában, mikor átadták a felújított, 600 m²-es Egészségügyi Központot, háziorvosi, fogorvosi, gyermekorvosi, orvosi ügyleti ellátással és a védőnői szolgálattal indult az intézmény története, mely városunk mellett további tizenegy Buda környéki település ellátására is kötelezett Törökbálinttól Pátyig, és Telkitől Nagykovácsiig. Azóta több mint két és fél év telt el, és ma már 21 szakrendelés és egy vérvételi pont várja az ellátásra szorulókat, mindezt korszerű orvos technológia és informatikai eszközök segítségével.

Dr. Pócza Péter: A budakeszi szakrendeléseket finanszírozó kormányzati hivatal. A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) is megerősítette, hogy minden szakrendelést, melyre támogatást kaptunk, be tudtuk indítani, a nemibeteg-gondozás kivételével. Erre sem helyet, sem szakembert nem találtunk, de ígéretet kaptunk arra, hogy ezek a feltételek is teljesülnek, ezt a heti egyórás rendelést bármikor is beindíthatjuk. Mindez jelzés értéke annak, hogy elismerik a NEAK-nál az elmúlt időszak szakrendeléseinek elképesztő dinamizmussal felfutó óra- és esetszámait. Ez tavaly augusztus óta tízszeres (!) emelkedést mutat! Mindez azt jelzi, hogy a Budakeszi Egészségügyi Központ maximálisan kihasználja lehetőségeit, a járványhelyzet ellenére is. Ennek azért is van óriási jelentősége, mert a kialakult járványügyi vészhelyzetben a Szent János Kórház szakmai irányítása alá kerültünk, és kitűnő partneri kapcsolatot sikerült kialakítani az intézmény főigazgatóságával ennek során, mellyel segítjük a magyar egészségügy előrejutását.

Jelenleg hányan dolgoznak az egészségügyi központban?

Dr. Pócza Péter: Mindent elmond fejlődésünkről, hogy jelenleg már 5 főállású, 17 részállású orvos, 3 iskolaorvos, továbbá 10 asszisztens, 8 védőnő, 1 gyógytornász, 1 fizikoterapeuta, 2 adminisztrátor és 1 technikai dolgozó tartozik az intézményünkhöz.

Milyen költségvetéssel dolgozik az intézmény?

Dr. Pócza Péter: jelenleg, a 2021-es évben közel 300 millió Ft éves költségvetéssel tervezünk, de természetesen a finanszírozás és a lehetőségeink bővítésének függvényében ez az összeg változhat.

Hány beteget látnak el havi átlagban?

Zachár Lászlóné: Mintegy 3000 beteg fordul meg havonta az intézményben. Kb. 2300-an jönnek a szakrendelésekre és 700-an a vérvételi pontra.

Hónapról hónapra folyamatosan érkeztek és érkeznek az orvostechnológiai és informatikai eszközök a rendelő szobákba.

Dr. Csúsz Gábor: Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ezek a korszerű eszközeink felveszik a versenyt a magánrendelői szektorban használtakkal.

Jelentős sikernek mondható, hogy a gyermek fogszabályzás is része lett a szakorvosi ellátásnak.

Dr. Pócza Péter: A fogszabályozás a magyar egészségügyben szinte teljesen átkerült a magánszférába. Hogy mégis sikerült a NEAK finanszírozás keretein belül ezt itt megoldanunk, ez valóban nagy siker! A Budaörsi Egészségügyi Központban sincs NEAK-finanszírozott gyermek fogszabályozás. Budakeszi lakosai eddig a Rókus Kórházba jártak, de ez a lehetőség is megszűnt, így elmondható, hogy egy hatalmas hiányt igyekszünk pótolni.

A vérvételi pont volt az első szolgáltatása az egészségügyi központnak – nem sokkal a 2018. augusztusi indulás után – még a szakrendelések megjelenése előtt. Bírják a tempót?

Dr. Csúsz Gábor: Mielőtt a kérdésre válaszolnék, el kell mondanom, hogy hosszú évtizedekig a Szent János Kórházban látták el a budakeszieket. Ennek a vérvételi pontnak a budakeszi elindítása részben tehermentesíti a Szent János Kórházat, másfelől pedig a helybeli lakosoknak nagy könnyebbség, hisz nem kell időpontot kérni, és néhány perc alatt ideérhetnek, ahonnan aztán a vér naponta bekerül a kórház központi laboratóriumába.
Vérvételi pontunk sajátos helyzetet foglal el az intézményben. Ez tulajdonképpen a Szent János Kórháznak egy kihelyezett vérvételi pontja, melynek budakeszi fenntartásáért nem jár finanszírozás a NEAK-tól. Ezt az önkormányzat fizeti teljes egészében, benne foglaltatik a reggel 6–9-ig működő szolgáltatás összes költsége. Ebben az esetben a NEAK csak a Szent János Kórház laboratóriumi szolgáltatását finanszírozza, napi maximum 40 budakeszi vérvétel laboratóriumi vizsgálatát.
Mindemellett hozzá kell tenni, hogy a hétfő–csütörtök között naponta mintegy 40 vérvétellel elérte a vérvételi pontunk a teljesítőképessége határát.

Dr. Pócza Péter: Még egy helyiséget, további személyzetet nem tudunk biztosítani a vérvételi pontnak. Tudjuk, hogy a hétköznapi gyakorlatban ezt nehéz megértetni, de ebben a szolgáltatásban eddig is az volt a legfőbb célunk, hogy a budakeszi rászorulóknak segítsünk, legyen az akár 20, vagy éppen 80 éves krónikus beteg, várandós kismama. Természetesen sürgőséggel minden vérvételt elvégzünk.

Dr. Csúsz Gábor: Ezt a részszolgáltatást tulajdonképpen azzal a jó szándékkal helyezték ki ide, hogy a budakeszi lakosságnak csak a rászoruló része kapja meg helyben ezt a kiszolgálást. Be kéne látni, hogy ez nem mindenkire vonatkozik, ezt meg kellene értetni mindenkivel! A nem rászoruló budakesziekkel ugyanúgy, mint az erre a szolgáltatásra egyáltalán nem jogosult térségi lakókkal.

Zacher Lászlóné: Hétfőtől csütörtökig legkésőbb 9 óra 15 perckor megjelenik a vérszállító autó. Addig nekünk már szállításra készen kell átadnunk pontos adminisztrációval a levett vért, a megkötött szerződés szerint. Persze vannak olyan kivételes helyzetek, mikor – a sürgősségre való tekintettel – napközben is vettünk vért. Ilyenkor azt személyesen bevisszük a kórház laboratóriumába.

Mit tehetnek egy ilyen helyzetben? Fenntartható ez az állapot a jövőben a vérvételi ponton? Változtatnak-e az eddigi szabályokon?

Dr. Pócza Péter: Minden további fejlődés gátja a helyhiány, a rendelő hiány. Nagyon várjuk az új épület megépítését. Ha bővül a rendelők száma, bővülnek az óraszámok, nagyobb lesz a finanszírozás és a bővülő bevételek és kapacitások mellett esetleg nagyobb számban, másik helyen is nyithatunk vérvételi pontot és egyéb szakrendeléseket.

Egy hónapja sikeres, jól szervezett vakcina oltópontként is működik az intézmény.

Dr. Pócza Péter: Elmondhatom, hogy jól vizsgáztunk oltópontként is. Eddig majdnem 2500 ember oltását végeztük, ebből kb. 1500 embert már a második adag oltóanyaggal is beoltottunk. A visszajelzések és a mi meglátásunk szerint is jól vizsgázott a Budakeszi Egészségügyi Központ. Elkülönítve történik az adminisztráció, és igyekszünk a lehető leghamarabb végezni az orvosi vizsgálattal és az oltással, hogy minél kevesebb időt kelljen az oltakozóknak az intézményünkben tölteniük! Szeretnék kiemelni egy másik nagyon fontos dolgot: egyik szakrendelés folyamatosságát sem kellett megszakítanunk, betegeinket továbbra is ellátjuk.

Ennek a jól felszerelt intézménynek rendkívül gyorsan, dinamikusan emelkedik a kihasználtsága. Meddig lehet ilyen szűkös körülmények között ilyen kevés helyiséggel ellátni ezt a feladatot? Ez az állapot megakadályozhatja a Budakeszi Egészségügyi Központ fejlődését, további sikeres felfutását! Mikorra várható a II. sz. Szakorvosi Rendelő építésének elkezdése, hisz az épület tervei már elkészültek, és az építési engedélyekre is felkerültek a pecsétek?!

Dr. Pócza Péter: A további fejlődéshez elengedhetetlen egy új épület megépítése, de én bizakodó vagyok: Budakeszi Város Önkormányzata és személyesen dr. Győri Ottilia polgármester asszony is elkötelezett az egészségügyi fejlesztések terén, ennek már sokszor adták tanújelét. Az engedélyes tervek megvannak, és hamarosan kiírják a feltételes közbeszerzést. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez a kiemelt beruházás méltó helyet kapjon a fejlesztések között, hiszen minden kollégámmal nap mint nap azért dolgozunk, hogy minőségi egészségügyi szolgáltatást nyújtsunk itt helyben, Budakeszin.

Mi sem bizonyítja jobban a Budakeszi Egészségügyi Központ népszerűségét, sikerét napjaink közösségi média világában, mint az intézmény Facebook-oldala kedvelőinek magas száma. A két és fél éves intézmény ugyanis a közelmúltban megelőzte a régebb óta működő Budaörsi Egészségügyi Központ kedvelői számát! Hajrá!

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2021 május

 

 

 

Megosztom a cikket