?Minden elemnek van egy félórás története? ? Budakeszi rejtett emlékei

Szirmai Gábor korábban mérnökként dolgozott, cégeket vezetett. Ma társadalmon kívülinek tartja magát: pénz nélkül, egy 1938-as motorral csavarog a világban és boldog.  Szirmai úrnak elege lett a csekkekből, nyomtatványokból, a bürokratikus rendszerből. Szabadon akart élni. A saját maga által összebarkácsolt kerékpárjával vagy veterán motorjával indul el a messzi ismeretlenbe. Kalandos élete során, több mint 20 országban járt.

 

 

 

Vajon mit rejt a cím? Budakeszi felszíne alatt értékes ásványkincsek lennének? Mielőtt elkezdene ezen gondolkodni a kedves Olvasó, elárulom: nem ilyesmiről van szó. Szirmai Gábor kincsei a magyar technikatörténet apró darabjai. Bizonyítandó: a magyar elme, a magyar mérnökök és feltalálók a XX. század egészében kiemelkedő dolgokat álmodtak meg, illetve valósítottak meg. Gyűjteményét egyedül kezeli, segítsége nincs.

Itt van például az ívlámpa. Rendkívül sokféleképpen tudták hasznosítani, békés és háborús célokra egyaránt. A Budakeszin talált ívlámpa eredeti, külső díszítései elképesztően gazdagok.

A tárlat egyik részében porcelánszigetelőket figyelhetünk meg. A márványból készült kapcsolótábla unikális: pl. a védő kovácsoltvas elem, szép díszítésekkel. Etiópiából való az egyik elem, az üvegburkolat, minden nagyon érdekes.

Az ívlámpa áramellátó berendezése is igen míves: a víztartó edény, öntött szellőzőrács, alatta márvány felirat, az ívlámpa fényerejét beállító berendezés. A támfal második eleme egy feszület, restaurált. Az ülőke szintén márványból való.

Majd egy 1560-ban kiadott (!) könyvet mutat. Egykori kastélyát felgyújtották, sok technikatörténeti tárgy megsemmisült, néhány könyvet sikerült megmentenie. Ilyen pl. a cattarói támaszpont műszaki berendezései vannak leírva. Érdekes, hogy az innen kiinduló kötélpálya rendszer egyes elemei több mint 40 km-esek. Szeretné megnézni a 4 magyar tengeralattjáró gyárak tanpályáját, a 4 repülőgép gyárat? De van olyan 105 lóerős, Porsche által épített mozdony.

A következőkben a kongói gőzcölöpverő turizmusról ejtett néhány szót. Mert hogy ilyen gépezetre akadt a kongói őserdőben, századfordulós német gyártmány?

Padlófűtés elemek az Operából, vízköpők, elektromos szerelvények, porcelán elemek, régi szigetelésű vezetékek. A vízköpő porcelánbetétes csapjai eredetiek, mívesen kialakított nyíllal.

Majd egy gyertyatartót mutat Szirmai úr, aminek az az érdekessége, hogy egyes vaselemeket átfűzték egymáson. Ez a sokféle fémmegerősítési mód közül az egyik eljárás.

Ezután azt a biciklit mutatta meg, amellyel járja a világot. Szét- és összeszerelhető, piros nyomógombja feszültséggel látja el az akkumulátorokat. Azért olyan koszos színű, elhanyagolt jellegű, hogy ne lopják el. A pedál rákerül a váltóra, amely örök életű.

Az érdekesebbnél érdekesebb tárgyak nem akarnak elfogyni?

Kívánjuk, hogy ez a sok, egészen fantasztikus tárgy egyszer kerüljön méltó helyre, hogy minél többen csodálhassák meg a XX. sz. eleje technikai csodáit, emberbarát alkatrészeit, a szép díszítő elemeket.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket