A Brassói Magyar Dalárda fellépése

“Dalában érez a nemzet” 2017. szeptember 8-án Budakeszin lép föl a Brassói Magyar Dalárda


 

A Brassói Magyar Dalárda 1863-ben alakult Molnár János református lelkész kezdeményezésére, Kerestély Lázár kántor-tanító együttműködésével.

A jelenleg is ilyen néven működő, 57 főből álló vegyes kórus ezen dalárda jogutódja, amely búvópatakként, a kényszerű vagy önkéntes megszakítások ellenére Erdély és Brassó zenei életének egyik meghatározó művészeti csoportja, a Redut kulturális központ mellett működik, a vezetője három éve Imre Zsuzsanna. A Dalárda legmagasabb elismerésként a Romániai Magyar Dalos Szövetség arany fokozatát szerezte meg. A kórus A kórus patrónusa Kassay Géza, a Brassó Belvárosi Református Egyházközség lelkipásztora. A dalárda célja a közös éneklésen túl a zenei anyanyelv ápolása, átmentése, a művészi ízlés fejlesztése és Isten dicsőítése az ökumené jegyében. Feladatának tekinti a szerepvállalást a brassói magyar közösség világi és egyházi ünnepein, és képviseli ezt a közösséget más erdélyi és anyaországi ünnepélyeken, kórustalálkozókon, egyházi rendezvényeken. Szoros kapcsolatokat ápolnak a brassói református egyház mellett az evangélikus és az unitárius gyülekezetekkel is. A repertoárjuk, ami kb. 160 kórusműből áll, a zeneirodalom különböző korszakait és stílusait felölelő egyházi és világi kórusműveket, népdal feldolgozásokat, erdélyi és anyaországi neves zeneszerzők alkotásait tartalmazza. Nem a nagy szakmai felkészültséget megkívánó terjedelmes műveket, hanem a zeneirodalom apróbb gyöngyszemeit részesítik előnyben.

 

A Dalárda rövid története

Megalakulása 10 éves jubileumán, 1873-ban a Dalárda gazdag zenei könyvtárral és egy Bösendörfer zongorával rendelkezett. Megalakulása 20. évfordulójára, 1883-ban készült el a Dalárda díszes selyemlobogója. A 25 évfordulóra 100 oldalas évkönyvbe foglalták a dalárda történetét, alapszabályát és az addigi 103 rendezvényének jegyzőkönyvét és programját. 1907-ben telket vásároltak, ahová felépítették és 1911-ben felszentelték a Dalárda székházát a Magyar Ház (jelenleg a román vasúttársaság, a CFR székhelye) udvarán.   Az I. világháború évei sok tervvel, szép anyagi háttérrel, saját székházzal, bútorzattal, kottákkal, saját zongorával kezdődtek, de aztán a kórustagok közül sokan a frontra kerültek. A trianoni országvesztés után a román hatóságok elkobozták a Magyar Házat, székhely nélkül maradt a Dalárda, de a két világháború között folytatta tevékenységét. 1940-ben azonban megszűnt működni.

1958-ban egy időre új elnevezéssel kelt életre a Dalárda ‘Sztálin városi Magyar Népi Együttes’ néven a kultúrpalota keretein belül. Ismét a kultúrpalota oltalma alatt 1971-ben is újjászületett a Dalárda Klára Mária-Valéria közreműködésével, aki 2014-ig volt a Dalárda karvezetője. Következett egy 10 éves, előadásokban gazdag periódus, amit követően feloszlott, majd 1990-ben újraalakult, immár egy brassói kulturális alapítvány támogatásával. 1990-et követően a Brassói Magyar Dalárda megünnepelte fennállása 130., 135., 140., 145. és 150. évfordulóját is.

 

A Dalárda 134 éves zászlaja

Megalakulásuk 20. évfordulójára, 1883-ban készült el a Dalárda díszes selyemlobogója a kórus jeligéjével és az alakulás évszámával.

Ez az értékes zászló kísérte el a dalosokat minden ünnepi eseményre. Ilyenkor babérkoszorúval, hímzett szalaggal gazdagodott. A II. világháborúban a lobogónak nyoma veszett. Jénáky Ignác brassói szabómester, aki a szabók céhének a zászlója után kutatott, találta meg 1995-ben egy padláson, majd ünnepélyes keretek között átadta a Dalárdának. Az értékes, de megrongálódott zászlót csak ritka alkalmakkor vették elő. 2012-ben elkészítették a lobogó hasonmását, amelyet ünnepélyes szertartás keretében szenteltek fel a brassói belvárosi református templomban.

A régi, megrongálódott zászló restaurálására a budapesti Ábel alapítvány közreműködésével, Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke védnöksége alatt került sor, és a megújult lobogója átvételére érkezik a Brassói Magyar Dalárda 2017 szeptember első hetében Budapestre. Látogatásuk során 2017. szeptember 8-án, pénteken 18.30-kor a budakeszi református templomban mutatkoznak be, a Zákányi Zsolt Református Vegyeskar vendégeként.

 

 

 

A Brassói Magyar Dalárda anyagaiból összeállította: Marosi Zsuzsa

A Dalárda részletesebb története, bőséges fényképanyaggal elolvasható:

http://www.abelalapitvany.hu/dalarda.pdf

A zenei alkalom támogatói:

az Ábel Alapítvány

 

 

a Budakeszi Református Emléktemplom Alapítvány

Megosztom a cikket