Október 23-ai ünnepség Budakeszin

Méltó módon emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójáról városunkban. Az 1956-os Kopjafánál régi-új polgármesterünk, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia mondott ünnepi beszédet.

 

A nem éppen kellemes idő ellenére szép számmal összegyűlt településünk lakossága, hogy méltó módon emlékezzünk meg azokról, akiknek a szabadságot köszönhetjük. A megemlékezésen dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony mondott ünnepi beszédet.

„Október 23. igazából örömünnep volt. Egy nemzet szabadult meg a félelemtől, s ezzel egyszersmind mindattól, amivel a zsarnokság kézben tartotta” – kezdte ünnepi köszöntőjét városunk vezetője. Ebbe a felszabadult örömbe már az első pillanatoktól kezdve a gyász is belekeveredett. Már október 23-án este a Rádiónál a bizonytalankodó hatalom a tömegbe lövetett, ők voltak az első hősi halottak. „Csak a holtak igazára hallgass” – tanácsolta Nagy Gáspár költő. A hősök és az áldozatok igazával nem lehet vitatkozni, hiszen ők az életüket adták a szabadságért. Az ő igazuk az emberi szabadságot, az emberi méltóságot képviselik. Mindez, amit újra meg akartak találni, amit újra meg akartak élni. Hogy az emberek újra szabadok lehessenek. Erős kötelék köt össze bennünket ezekkel az emberekkel, akik rengeteget tettek azért, hogy nemzetünk megmaradjon.

Mindenkire emlékezünk, neves és névtelen hősökre: akiket az első sortűz érte a Rádiónál; akikre galád módon belelőttek a Kossuth téren, az összes sortűz áldozatára; akik fegyverrel a kezükben harcoltak a Széna téren, a Corvin közben, az ország több helyén; azokra a kiskatonákra, akiket a Budakeszi úton öltek meg. Nem feledhetjük azokat sem, akiket 1956 miatt meghurcoltak, tettek lehetetlenné, akiket üldöztek, külföldre kényszerítettek, szorították az emberi élet peremére. Ezekből az áldozatokból született egy új nemzet 1956-ban.

A ma 40-es korosztály és az idősebbek még emlékeznek, hogy 1956 tiltott gyümölcs volt. „Nem lehetett róla nyilvánosan beszélni, az igazat csak otthon hallhattuk” – folytatta beszédét a polgármester asszony. A rendszerváltozás után megérkezett a szabadság, amelynek első jeleként újból megemlékezhettünk nemzetünk születésnapjáról. Új világunkban nincs helye a félelemnek, az emlékezés szabadsága kötelezettségünk, de legalapvetőbb jogunk is. „Időről időre emlékeznünk kell. Ha szabadok akarunk lenni, ha félelem nélkül akarunk élni, ha érteni, érezni akarjuk, hogy összetartozunk, emlékeznünk kell” – mondta ki ezt az alapigazságot városunk vezetője.

Nincs a világnak annyi sötétsége, hogy egyetlen gyertya fényét el tudja homályosítani. Ha meggyújtjuk az emlékezés lángjait, mert addig, amíg égnek a gyertyák, a sötétség nem tud úrrá lenni ezeken a fényeken.

Ezután aktuális kérdésekről beszélt. A választások után új ciklust kezdtünk, ami most 5 év lesz. „Meg kell oldanunk a nehézségeket, amelyek szembe jönnek velünk, amelyeket esetleg régóta csak kerülgettünk. Folytatnunk kell a megkezdett utat. Mindent meg fogunk tenni, hogy akik utánunk jönnek, elmondhassák rólunk: voltak lehetőségeink, és élni is tudtunk vele, fel is tudtuk használni. Isten segítsen mindnyájunkat ezen az úton!” – fejezte be ünnepi beszédét a polgármester asszony.

A megemlékezés végén a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tanulói ünnepi műsorát hallhattuk.

 

Szabó Tibor Mihály

 

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket