Karácsonyi mézes tiramisu

Városkarácsonyi hétvége süteménysütő verseny gyermek kategória II. helyezettje Jécsai-Kriston Koppány Ferenc Karácsonyi mézes tiramisuja.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók a mézes puszedlihez:

 

125 g méz

125 g vaj

3 tojás

1 citrom

250 g porcukor

250 g finomliszt

250 g rozsliszt

1 kk. szódabikarbóna

2 ek. Mézeskalács fűszer

Tetejére tejszín és tojás

 

Hozzávalók a krémhez:

 

6 tojás

500 g mascarpone

4 ek. cukor

5 ek.  méz

1 narancs reszelt héja

0,5 dl rum

2 ek. mandulaaroma

1 tk. fahéj

0,5 dl kávé

(10 g beáztatott zselatin ?  ez kihagyható, ha nem tortaformába készítjük, csak egy tálba, amiben tálaljuk is.)

 

Mártogatáshoz:

1,5 dl tej

0,3 dl kávé

1-2 ek. rum

 

 

Elkészítése:

 

  1. Felforrósítjuk a mézet a vajjal, hagyjuk kihűlni. simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
  2. Összekeverjük a két lisztet a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerrel és a citrom reszelt héjával, a mézes-tojásos keverékhez adjuk. Elsimítjuk a tetejét, és folpackkal letakarjuk, majd egy éjszakára állni hagyjuk.
  3. A tésztát lazán átgyúrjuk lisztezett deszkán, és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 részre vágjuk, és gombócokat formálunk belőlük. Kissé lelapítjuk, és fakanállal mélyedést nyomunk a tetejére. Egymástól 4-5 cm távolságra tepsire rakjuk, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és 200 fokon 10-12 percig sütjük.  Ezzel készen vagyunk a puszedlikkel.
  4. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, a mézet, a mascarponét, a fahéjat, a rumot, a kávét, az aromát és a narancshéjat, majd felolvasztjuk a beáztatott zselatint és a krémhez adjuk.
  5. A mártogatáshoz valókat összeöntjük, és egyesével megforgatjuk benne, majd  sorba lefektetjük a tál aljára, és egy réteg krémet teszünk rá. Ezt addig folytatjuk, amíg a krém tart.
  6. Legalább 20-24 órát ?érnie? kell!

 

Jó étvágyat kívánunk!

Megosztom a cikket