Karácsonyi mézes tiramisu
Városkarácsonyi hétvége süteménysütő verseny gyermek kategória II. helyezettje Jécsai-Kriston Koppány Ferenc Karácsonyi mézes tiramisuja.
Hozzávalók a mézes puszedlihez:
125 g méz
125 g vaj
3 tojás
1 citrom
250 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rozsliszt
1 kk. szódabikarbóna
2 ek. Mézeskalács fűszer
Tetejére tejszín és tojás
Hozzávalók a krémhez:
6 tojás
500 g mascarpone
4 ek. cukor
5 ek. méz
1 narancs reszelt héja
0,5 dl rum
2 ek. mandulaaroma
1 tk. fahéj
0,5 dl kávé
(10 g beáztatott zselatin ? ez kihagyható, ha nem tortaformába készítjük, csak egy tálba, amiben tálaljuk is.)
Mártogatáshoz:
1,5 dl tej
0,3 dl kávé
1-2 ek. rum
Elkészítése:
- Felforrósítjuk a mézet a vajjal, hagyjuk kihűlni. simára keverjük a tojásokat 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
- Összekeverjük a két lisztet a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerrel és a citrom reszelt héjával, a mézes-tojásos keverékhez adjuk. Elsimítjuk a tetejét, és folpackkal letakarjuk, majd egy éjszakára állni hagyjuk.
- A tésztát lazán átgyúrjuk lisztezett deszkán, és 8 db 4 cm átmérőjű rudat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 részre vágjuk, és gombócokat formálunk belőlük. Kissé lelapítjuk, és fakanállal mélyedést nyomunk a tetejére. Egymástól 4-5 cm távolságra tepsire rakjuk, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és 200 fokon 10-12 percig sütjük. Ezzel készen vagyunk a puszedlikkel.
- A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, a mézet, a mascarponét, a fahéjat, a rumot, a kávét, az aromát és a narancshéjat, majd felolvasztjuk a beáztatott zselatint és a krémhez adjuk.
- A mártogatáshoz valókat összeöntjük, és egyesével megforgatjuk benne, majd sorba lefektetjük a tál aljára, és egy réteg krémet teszünk rá. Ezt addig folytatjuk, amíg a krém tart.
- Legalább 20-24 órát ?érnie? kell!
Jó étvágyat kívánunk!