„Palackba zárt szeretet”

Ha behunyom a szemem, magam előtt látom nagymamám törékeny kezét, ráncos redőkkel keretezett arcát, szerető, óvó tekintetét, dallamos hangját. Egyszerű munkás asszony volt, aki a kertnek, jószágoknak és mindenekelőtt családjának élt. Szeretete élő, meghatározó forrásként táplál. Halálával az általa kapott ajándék nem halványul. Megtapasztaljuk ezt a nem választott köteléket, ajándékot mindannyian. Örökségeink, küldetéseink elkísérnek minket élethosszig, mígnem egy nap mi is nagyszülőként az unokák kacajában találjuk magunkat, mely új életcélt, örömet, fiatalító életelixírt varázsol körénk.

 

Társadalmunk évgyűrűit a generációk rajzolják. A régmúltban az időseket tisztelet és elismerés övezte. Ők képviselték az életévekkel gyarapított tapasztalati tudást, bölcsességet, melynek átadásában nélkülözhetetlen volt szerepük, jelenlétük.

Ma egy olyan individualizált társadalomban élünk, ahol a kapcsolatok gyakran háttérbe szorulnak, a tudást, bölcsességet az internet és a médiák szállítják. Kizárólag a személyes kapcsolatok által megélhető szeretetünket „palackba zártuk”, mert az időt tárgyiasítjuk, piacosítjuk. E tendencia nem kőbe vésett. Rajtunk múlik, hogy élünk-e kapcsolataink által kínált lehetőségekkel. Arra buzdítok mindenkit, hogy nézzünk körbe magunk körül, s vegyük észre mindazt, ami állandó és tartós, ami szép és érték.

 

Időseink által hordozott értékek, olyanok, mint a jó bor. Az évgyűrűk nem csak barázdákban nemesítik a vonásokat, ízeket.

Az Idősügyi Tanács ezen indítatásból kísérletet tesz a „palacknyitásra”! Szeretnénk az idősebb generációk tudását, örökségét megosztani az ifjúsággal, fiatalabb generációkkal.

Ezért júliusi ülésünkön megalapítottuk az önkormányzat támogatásával az Erdő utca 83.szám alatt a GENERÁCIÓK HÁZÁT.

Alap célkitűzésünk az időskor értékeinek megismertetése, pozitív átkeretezése, integrálása családi, helyi közösségi, városi szinten egyaránt. Szeretnénk – a szükségletekhez, egyénekhez, élethelyzetekhez adaptálódó – szolgáltatásokkal, szabadidős és kulturális programjainkkal a „generációs hidak” rehabilitálásának, építésének segítői lenni.

Jelenleg működő és induló programjaink, amire szívesen vesszük a jelentkezéseket!

–          „Bölcsességek receptjei”: előadássorozat, mely a mindennapi életvitelt segíti közgazdász, orvos meghívott előadókkal;

–          ingyenes számítógép-kezelői képzés,

–          sakk-klub;

–          pingpongbajnokságok;

–          mozi;

–          zeneterápia;

–          tematikus kvíz;

–          varróklub.

Amennyiben részt szeretnének venni – résztvevőként, vagy önkéntes segítőként – a Generációk Háza „építésében”, programjaiban, várjuk jelentkezésüket a 23/451-279 telefonszámon. (Információt is ezen az elérhetőségen adunk minden felmerülő kérdésre.)

 

 

Bízunk benne, hogy Budakeszin a „bölcsesség receptjeit” szeretettel átitatva, generációkat átívelve tudjuk megosztani!

 

Bencsik Zsolt

intézményvezető

Megosztom a cikket