Sautanz – Sváb Disznótor Budakeszin

Hat csapat, hat disznó, nyolctagú zsűri, hat fúvószenekar, egy óriás sörsátor, sváb ínyencségek, pálinka, forralt bor, sör. Versennyel egybekötött hagyományos sváb disznóvágást rendeztek a budakeszi Park Center melletti területen január 17-én, melyre Solymárról, Törökbálintról, Vecsésről és Dunabogdányból is érkeztek csapatok.

 

– A disznóvágás régi hagyomány Magyarországon, amelynek közösségformáló és megtartó ereje van – mondta köszöntőjében Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester. A zsűrielnöki tisztséget is betöltő városvezető a munka és a szórakozás nagyszerű elegyének nevezte az első alkalommal megrendezett programot, amit a tradíciók ápolását fontosnak tartó önkormányzat is támogatott.

Fotógaléria itt.

A polgármester bepillantást engedett a zsűri nehéz munkájába, nevezetesen, hogy reggel fél 7-kor öt disznóvágó csapat sátrában is reggeliznie kellett, és bizony nem nevezhető könnyű ételnek a disznótoros frühstück. A hagyományos sült vér mellett friss belsőségek is terítékre kerültek, elsősorban a különbözőképpen hagymával, paradicsommal, majorannával – elkészített májételek. Mindezek után még várt a zsűri tagjaira egy kiadós ebéd is, ugyancsak öt helyszínen.

 

– Nagyjából egy évvel ezelőtt született meg a sváb disznóvágás fesztiváljának ötlete, amely nagyon sok ember segítségével valósulhatott meg – tájékoztatott Schrotti János, a Pest Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Hozzátette: jövőre nagyobb szabású rendezvénnyel készülnek, hisz már a mostani hírére is számos település jelentkezett az ország más részeiről, például Baranyából, tehát az érdeklődés óriási. Az elnök külön köszönetet mondott Budakeszi Város Önkormányzatának a támogatásért.

 

A hasonló fesztivál szervezésében mintaadó Nagyecsed település polgármestere, a szintén zsűritag Kovács Lajos, a magyaros, azon belül az úgynevezett lápi disznóvágással hasonlította össze a hagyományos sváb disznóölést. Utóbbi leginkább abban tér el a magyarostól, hogy a sertést nem a földön dolgozzák fel, hanem fellógatva, perzselés helyett kopasztják a disznót, és az ételek fűszerezésében is jelentős eltérések mutatkoznak.

 

A szép számú érdeklődő mindenesetre a sváb technológiával elkészített disznótoros ételeket is jóízűen fogyasztotta, miként a melléjük kínált italféleségeket is, míg a gyerekek a népi játékokat felvonultató játszósátorban ügyeskedhettek kedvükre. A programot a helyi és meghívott települések kulturális műsorai, zenei és táncprodukciói gazdagították.

 

Az első alkalommal megrendezett Sváb Disznóvágás Vándordíját, egy mívesen elkészített hentesbárdot, Dunabogdány Német Önkormányzata kapta, amely egy esztendeig birtokolhatja azt. Jövőre ilyentájt ismét versenyre kelhetnek a német önkormányzatok csapatai a trófeáért.

 

bgy

Fotógaléria itt.

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket