Bemutatkozik a Mosolyvár Bölcsőde

„Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.”

Kedves Szülők, leendő Mosolyváras családok!

A Teréz anyai gondolatnak megfelelően nagy szeretettel mutatom be Önöknek Bölcsődénket. Bizonyosra veszem, hogy mindenkiben nagy az izgalom, hogy a bölcsődei felvételt követően melyik csoportban kezdheti meg szemük fénye a bölcsődei életet. Engedjék meg, hogy néhány fontos, és praktikus információt osszak meg Önökkel!
Bölcsődénkben nyolc csoport található, négy az I-es, négy a II-es épületben. Az I-es épületben a csiga, katica, süni és a napocska, a II-es épületben pedig a pillangó, maci, méhecske és nyuszi csoport található. Intézményünk két bejárattal rendelkezik a Konth Miklós utca felől, melyek biztonsági kóddal ellátottak. Jól felszerelt csoportszobáink kertkapcsolatosak, udvarunk tágas, a telepített és mobil játékok sokféle élményszerzési lehetőséget biztosítanak a kicsik számára. Egy nevelési egységben négy kisgyermeknevelő és egy dajka gondoskodik arról, hogy a gyermekek nyugodt, biztonságos, családias környezetben tölthessék napjaikat. Munkatársaink magas szakmai ismeretek birtokában, sok mosollyal és nagy szeretettel fogadják a gyermekeket és a hozzánk érkező családokat. A gyermeki személyiség tisztelete, az egyéniség kibontakoztatása elsőrangú prioritás a házunkban.

Fontos számunkra, hogy ne csak egy intézmény legyünk, hanem közösséget is teremtsünk. Így évközben több alkalommal „mosolygós családi délutánokat” tervezünk, melyek jeles napok vagy ünnepek köré szerveződnek. Az első ilyen programunk a Tökjó csütörtök, melyet a Márton napi kreatív délután és a Mikulásvárással egybekötött Adventi sétány követ. Tavasszal Húsvéti kreatív délutánt és Húsvéti bazárt, májusban egészségdélutánt, június elején piknikkel egybekötött gyermeknapi tomboldát tartunk. A csoportokban megünnepeljük a gyermekek születésnapját, farsangolunk, valamint anyák napjára készülünk az apukákkal, apák napjára pedig az anyukákkal, virágokat ültetünk a Föld napja alkalmából. A szülői közösség összekovácsolása érdekében szülőcsoportos beszélgetéseket, klubdélutánokat kezdeményezünk a csoportot foglalkoztató témák mentén.
Intézményünk az első szocializációs színtér a családok életében. Az elválás nagy mérföldkő. Sokszor nem egyszerű, könnyekkel, aggodalommal jár, mely akár lelkiismeretfurdalással is párosulhat. Ezeken a kezdeti nehézségeken, a szülővel történő fokozatos beszoktatás módszerével igyekszünk átsegíteni Önöket. A fokozatos beszoktatás időtartama két hét, és aktív szülői részvételt kíván.

Ebben a két hétben apránként megismerjük egymást, igyekszünk átvenni a családi mintákat, szokásrendet, mondhatni megtanulunk együtt lélegezni. Számunkra minden a kicsivel kapcsolatos apróság fontos, ezért ne kíméljenek, osszanak meg velünk minél több információt a tíz napban. Bizton állíthatom, hogy a két hét letelte után olyan betekintést kapnak a bölcsődei világba, hogyha munkahelyükön ránéznek a karórájukra, akkor pontosan tudni fogják, hogy gyermekük mit csinál abban a percben a bölcsődében. Óramű pontossággal tartjuk a gyermekek napirendjét, rituálészerűen, szisztematikusan követik egymást a napjaink, így válik minden kiszámíthatóvá, követhetővé, biztonságossá a gyermek számára. Fontos tudniuk, hogy a gyermekek az óvodától eltérően nem csoportosan szoknak be, hanem egyesével. A beszoktatási dátumokat az első szülői értekezlet végén egyeztetjük majd Önökkel.

A beszoktatás megkezdése előtti héten családlátogatást kezdeményezünk. Kérem, éljenek ezzel a lehetőséggel, hiszen azáltal, hogy beengednek bennünket otthonaikba gyermekükben elültethető a bizalom csírája. Arcunk, hangunk már ismerős lesz számára az első bölcsődei napon. A családlátogatás célja, hogy elkezdjük a közös ismerkedést, felmérjük a gyermek szükségleteit, igényeihez igazítsuk a játékkészletet, gondozási sorrendet. A családlátogtás időpontját szintén az első szülői értekezlet után, kiscsoportokban egyeztetik Önökkel a munkatársaink.

Többségüket foglalkoztathatja a kérdés, hogy mit hozzanak magukkal az első bölcsődei napon? Pontosan hány órára érkezzenek, mi is fog történni? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására a szülői értekezletre összeállítottunk egy kis tájékoztató füzetet, melyben minden olyan területre igyekeztünk kitérni, ami tapasztalatunk alapján ilyenkor érdekelheti Önöket. A tájékoztató részét képezi a házirendünk is. Kérem, szíveskedjenek ezt is átolvasni, mert a benne lévő információk fontosak lesznek a bölcsődei együttműködésünk során!

Szeretnénk, ha éreznék, hogy az Önök előtt álló kacskaringós úton fogjuk a kezüket, kísérjük és támogatjuk Önöket. Problémáikkal, felmerült kérdéseikkel forduljanak bátran hozzánk, azon leszünk, hogy együtt keressük és találjuk meg a helyzetre vonatkozó jó megoldást! Számíthatnak ránk!
Egy kalandra hívjuk most Önöket, egy nagy bölcsődei kalandra, mely során minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy a család minden tagja komfortosan érezze magát intézményünkben!

A Mosolyvár csapata nevében
Molnár Éva
intézményvezető helyettes

Budakeszi Hírmondó 2021 május

Megosztom a cikket