A magyar férfiak napja van

A világ egyébként az 1960-as évektől tart igényt egy olyan férfinapra, ami megfelelő párja lehet a március 8-i nemzetközi nőnapnak. Hogy miért? Mert a férfiak a társadalomhoz és a családhoz való hozzájárulása és gondoskodása – csakúgy, mint a nőknél – saját jogon megérdemel egy napot az elismerésre.
A világméretű nemzetközi férfinap, vagyis a nap, amikor az egész világon egyszerre ünneplik a “teremtés koronáit”, a rengeteg kezdeményezés ellenére még várat magára. Jelen állás szerint a világ legtöbb országában külön időpontokban, más és más apropóhoz kötve ünnepelnek: a szlovén férfiakat például negyven mártírral ünneplik együtt március 10-én, míg az orosz férfinapot az “apaország” védelmezőinek ünnepével egy napon, február 23-án tartják.
Magyarországon kettő is van
A magyar férfiaknak jó dolguk lehetne, ugyanis ha a férfinapról van szó, mindjárt két dátum is felmerül. Ha a Wikipédia szócikkének hiszünk, akkor a jeles napot november 19-én ünnepeljük meg. Erre buzdítana egyébként a férfinap hivatalos magyar oldala is, ahol az elmúlt 3 évben is november 19-én ünnepeltek.
Ennek ellenére a hivatalos dátum mégse ez, hanem május 19-e, Ivó és Milán napja. Hogy miért pont ez, annak több oka is lehet: egyrészt “Ivó napja”, másrészt az, hogy a májusi időpont sokkal közelebb esik a nemzetközi nőnap időpontjához. Az International Men’s Day oldalára, ahol egy csokorba gyűjtik azt, hogy a világon hogyan, mikor és mivel ünneplik a férfiakat – talán nem véletlenül – már ez az időpont került fel.
Megosztom a cikket