Ne a borító alapján ítélj meg egy könyvet!

Beszélgetés Enner Patríciával, a Betűtészta mesekönyvbolt tulajdonosával.

 

? Augusztus 20-án, a városi ünnepségen Budakeszi Építészeti Értékeiért díjat kapott a Betűtészta mesekönyvbolt. Mikor kimondták a neveteket, egyből tapsolni kezdetek az emberek.

?  Ez a taps talán nem csak a díjnak szólt, hanem benne volt a mosoly, ami a nevünk hallatán kiül az emberek arcára. Azok az emberek, akik értékelik, hogy Budakeszinek van Betűtésztája, érzik a benne lévő energiát, a sikereinknek is velünk örülnek

?  Mennyire befolyásolja a könyv- és programválasztékot az, hogy  saját gyermekeidnek ez a második otthonuk?

?  Teljesen. Ezek az iskola utáni szabadidős programok belecseppentenek mások életébe. Járunk úszni, az edző maga is anyuka, ezért ilyen lenne, ha anya úszóedző lenne. Tökéletesítjük magunkat egy szakterületre, és bizalommal adjuk át gyermekeinket valakinek, aki egy részterületet sokkal jobban művel, mint mi. Aki hozzánk belép, azt kapja, amit én saját gyermekeimnek is adok. És ez mélyebbről, tisztább helyről nem is jöhetne.

?  Az idei iskolaévre milyen szabadidős tevékenységeket találtál ki?

?  Igazi kincseket. Hétfő délután a kreatív írásé. Fél 4-től a felső tagozatosokat várjuk. Három író jön hozzájuk vetésforgóban, írásbeli kommunikációs képességüket fejleszthetik, tanulnak verset írni, novellát, újságcikket, könyvelemzést, mesét, dalszöveget, elmennek moziba, színházba, és az ott látottakról kritikát írnak Turbuly Lilla színházi kritikussal. Öt órától a gimnazistákat várjuk: Pacskovszky Zsolt író vár maga köré 15 olyan gimnazistát, akik az irodalom valamely területén szeretnének érvényesülni. A leendő írók, irodalmárok, forgatókönyvírók, filmrendezők, reklámosok, akik most még gimnazisták, a tanév alatt összehoznak egy könyvet Zsolttal, amit kiadónk megjelentet. Ilyen kezdeményezés és lehetőség még nem volt itthon.  Több felnőtt jelezte, hogy most nagyon szeretne gimnazista lenni.

?  Megértem. Az íráskészségen kívül még milyen területre irányulnak a foglalkozások?

?  Folytatjuk a Nyomda-festéket, ahol kortárs illusztrátoroktól tanulhatnak a gyerekek rajzolni. Szalma Edit, több könyv illusztrátora, ?  évekig ő készítette a Nemzetközi Cirkuszfesztivál plakátjait ? , vele cirkuszi sátrat, figurákat és plakátokat készítenek. Baranyai Andrással grafikákat, Simonyi Cili ruandai táborokban oktatott, az ott szerzett tudást, az afrikai képi világot adja át a gyerekeknek. Lesz művészettörténet múzeumlátogatással, drámaórákkal és festészettel, iskolaelőkészítő folytatódik Nyitrai Szilvivel az animációs filmkészítés, délelőtt Cérnahang és Ringató, szombatonként változó programok a Betűtésztában és Budapesten, ugyanis havonta egyszer eljöhetnek a gyerekek egy budapesti idegenvezetésre.

?  Ezek szerint kívülről építészeti érték, belülről kulturális paradicsom a Betűtészta.

?  Egy könyvet ne a borítója alapján ítélj meg, tartja a mondás, de vajon egy könyvesboltot meg lehet a külseje alapján is? Minket, remélem, igen. A külső-belső kialakítással próbálom tükrözni a sokszínűséget, a határtalan fantáziát, a helyes kiutat, a jó győzelmét; mindent, amit a mesék nyújtanak.

 

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket