Ma van a Dohányzásmentes Világnap

A dohányzás évente több, mint 8 millió ember halálát okozza, annak ellenére, hogy a leggyakoribb megelőzhető halálozási okként tartják számon. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a dohányzás egészségre és környezetre gyakorolt közvetlen és közvetett káros hatásaira hívja fel a figyelmet a Dohányzásmentes Világnapon.
Legegyszerűbb módja, ha nem szokunk rá a dohányzásra, ha pedig már rászoktunk, minél előbb abbahagyjuk, és így csökkenthetjük a kockázatát számos krónikus, dohányzás okozta megbetegedésnek is. A környezetünket és egészségünket az sem óvja meg, ha a hagyományos cigarettáról átszokunk egy elektronikus eszközre. A dohányzásról való leszokás nem mindenkinek megy könnyen. Sokan nem tudják, hogy ebben segítséget tudnak igénybe venni.
Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy szeretné szakember segítségét kérni a leszokáshoz

  • keresse fel az Önhöz legközelebbi (Nemzeti Népegészségügyi Központ által működtetett) egészségfejlesztési irodát, és tájékozódjon az egyéni vagy csoportos személyes leszokást támogató szolgáltatásokról (http://www.eljtisztatudovel.hu/tamogato-pontok/ ),
  • hívja az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által működtetett ingyenes, országosan elérhető telefonos leszokást támogató szolgáltatást (06-80-44-20-44).

Amennyiben önállóan kíván leszokni, akkor ebben nyújt segítséget:

  • az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által létrehozott „Gond? Egy szál se!” applikáció. Az intézet szakemberei által kidolgozott 21 napos program fokozatosan segít a leszokásban, a dohányzásmentes életmód rögzítésében, rutinná alakításában. (Az applikáció innen tölthető le: http://www.eljtisztatudovel.hu/#segitseg-a-leszokashoz ).

További információ a leszokással kapcsolatban a www.eljtisztatudovel.hu weboldalon található.

Megosztom a cikket