Lélekhangolás zenével, beszéddel

Ma Budakeszi egy újságíró számára a végtelen számú lehetőségek tárháza. Rengeteg olyan személyiség, kezdeményezés található településünkön, melyek sokak érdeklődését kelthetik fel. Ez a cikkünk is ezt a megállapítást erősíti. Ezúttal a Nagyszénászugban élő Mihók Anita mondja el nekünk, hogy mi is az a „rejtélyes nevű” Gyógyító Erdő Központ és az ott folyó lélekhangolás, melynek egy jurta sátor ad helyet, de természetesen egyebek mellett szót ejt spirituális-mantra zenei együtteséről, a Samsara Boulevard-ról, és ennek kapcsán a mantra éneklés lényegéről is.

Elég kacskaringós utat járt végig eddigi zenei pályáján!

– A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskoláról indultam, ahol klasszikus gitárosként diplomáztam 1992-ben. Már azokban az években éreztem, hogy a kötött klasszikus műfajban nem tudnék úgy kiteljesedni, ahogy szeretnék. Egyre jobban érdekelt az alkotás, a jazz, elkezdtem kialakítani saját stílusomat. Egy szál gitárral és énekkel először a brazil samba és bossa nova világában mélyedtem el, majd saját számokat kezdtem írni, a latin irányvonalat képviselő dzsesszes elemekkel, sok improvizációval. Szólóműsorommal évekig szórakoztattam a belváros szívében található Biarritz étterem vendégeit, ahol sok művész, üzletember, befolyásos és közéleti személy, és rengeteg külföldi is megfordult. Meghívást kaptam akkoriban Németországba, Svájcba, Lengyelországba, Kanadába, és sok belföldi megkeresés is érkezett. Itthon több rendezvényiroda szervezésében is felléptem, szerepeltem különböző tévéműsorokban és fesztiválokon is.

 Aztán egészen más irányt vett az élete…

– 2014-ig tulajdonképpen a dzsessz töltötte ki az életemet, de a zenélés mellett már elkezdtem felfedezni a saját spiritualitásom belső természetét. Az energiagyógyászat, a meditáció, a mantrák világnak megismerése az első lépés volt önmagam megismerése felé, és ekkor már voltak ez irányú zenei kezdeményezéseim is. Innen aztán már egyenes út vezetett a Samsara Boulevard, spirituális együttes megalakításához. Ebben segített Budakeszire költözésem is, ahol egyébként a Czövek Erna Zeneiskolában gitározást oktattam. És közben rátaláltam a Dalotti Tibor vezette Rathauskellerre is, mivel nagyon szeretek táncolni!

Miképpen lett ebből a táncolós kiruccanásból Samsara Boulevard?

– Itt, a Rathauskellerben ismerkedtem meg az ugyancsak Budakeszin élő Schrenk Judittal, akivel aztán rövid időn belül többször is összefutottunk véletlenszerűen Budakeszin, majd Budapesten, és ez nem lehetett véletlen. Végül egymásra találtunk. Sok mindenben hasonlóképpen vélekedtünk az életről, a világról. Együtt álmodtuk meg a Samsara Boulevard-ot Judittal, a gyönyörű hangú mantra énekessel, aki a gongok, sámándobok, hangtálak, csörgők és egyéb rengeteg apró hangszer megszólaltatója. A harmadik alapító tag pedig Ölvedi Gábor lett. Ő egy sokoldalú ütőhangszeres, aki különféle éneklési technikákat is alkalmaz (pl. torokéneklés), mely még színesebbé teszi zenénket. Jómagam az együttes sokféle hangzásához effektezett gitáron játszom, énekelek, ugyancsak sámán dobolok és helyenként pedig korábbi énemet is idézve dzsesszes, improvizatív dallamokkal is díszítem a tiszta hangzású, néhol gazdagon harmonizált mantrákat.

Az évek során öttagúvá bővült az együttes.

– Később jött még hozzánk Kovács Sára Dizna énekes-fuvolista és Dure, aki, „pad”-on játszik, ami egy szintetizátor jellegű hangszer! Az ő megjelenésük zenénkben tovább gazdagította a Samsara Boulevard hangzását.

Már öt éve együtt van a Samsara Boulevard!
– Azt érezzük, hogy minden lépcsőfokon kapunk kisebb-nagyobb, nem várt támogatást, ami eddig nem volt jelen ilyen mértékben az életünkben. Kicsit olyan érzésünk van, mintha áldás lenne ezen a társuláson, amit próbálunk folyamatosan meghálálni a lehető legszebb és legalázatosabb módon megszolgálni, és eljuttatni minél több ember szívéhez a mantrák csodáját. Rengeteg segítséget kapunk a barátainktól, idegenektől és valahonnan odaföntről; próbálunk már nem meglepődni ezeken a dolgokon, és nagyon hálásak vagyunk érte.

Világzenét játszanak, miből tevődik ez össze?

– Az én effektezett gitározásom, a helyenkénti dzsessz és latin elemek, a többszólamú éneklés a nyugatot idézi, míg a sámán dobok, hangtálak, gongok, torokéneklés az ősi időket idézik, és számos kultúrából hozunk mantrákat, amiket feldolgozunk, ám természetesen a leginkább meghatározó zenénkben a hindu mantraéneklés, de fellelhető nyomokban a magyar népzene hatása is.

Miképpen lehetne egy átlagember számára elmondani egy ilyen interjú során az önök spirituális-mantra zenéjének a lényegét, melyet persze leginkább hallgatni kell? Ima, fohásza Teremtőhöz? Mit üzennek, miről szólnak ezek a mantra szövegek?

– A mantrák lényege, hogy tudatosságot, bölcsességet, együttérzést, elfogadást hozzanak az életünkbe és segítsenek a szívtérben maradni, amikor az embereken elhatalmasodnak a negatív gondolatok. Ilyenkor a mantrák segítenek pozitív irányba programozni az elmét.

 A Youtube-on több felvételük hallható, látható. Egyik felvételük mellett ez a komment olvasható: „Csodálatos! Néha azt kívánom, bárcsak visszamehetnék az időben együtt táncolni és dobolni őseinkkel … mezítláb, a telihold fényében énekelni és örülni mindennek, egymásra hangolódva a Földdel.”

– Ez egy csodálatos megélése a hallgatónak. Pont ez lenne a célunk, hogy ehhez a szeretetteljes egységérzéshez visszataláljanak az emberek. Az ilyen kommentek biztosítanak arról, hogy jó úton vagyunk.

Hol lehet ezzel a lélekutaztató, egy másik, belső világba repítő zenéjükkel találkozni?

– A járvány előtti időkben a Magnet Házban voltunk gyakori fellépők az Andrássy úton és különféle önismereti táborokban, de online zenéléseink rendszeresek most is, ezekben a koronavírusos időkben. Épp most jelent meg új lemezünk, mely online formában már letölthető, és néhány hónap múlva cd-n is kapható lesz valamilyen formában. A lemez címe: „Open your eyes”.

Három éve Nagyszénászugban vett egy családi házat, közel az egykor sámándoboktól hangos Álomvölgyhöz – ez nem lehet véletlen! Videóklipjeik egy részét is a budakeszi erdőben készítették. Zenéjüknek a Nagyszénászuggal szomszédos Álomvölgy, a kaptárkövek is hiteles hátteret adtak. A 20. század elején régészek kutatásai is azt támasztották alá, hogy ez a hely egy ősi temetkezési terület, szent hely lehetett, évezredeken át!

– Megmondom őszintén, én erről nem tudtam semmit, mikor három éve megvettem a családi házunkat, de valami olyan vonzást éreztem, ami ide hozott minket. Sokszor hallom azt az itt élőktől, hogy van ennek a helynek egy olyan sajátos rezgése, mely idehívja az alkotni vágyó embereket. Sok az értelmiségi, művészek, lóterapeuta, kertész, madarász stb. Ez nagyon tetszett nekem. Nem véletlen, hogy rátaláltunk erre a helyre. Sok jó ember él itt. Ha kell, szemetet szedünk, vagy éppen utat javítunk, és ha valaki gyalog indulna útnak, mindig talál valakit, aki elviszi a kocsijával.

Egy 50 m²-es jurtasátort állítottak fel kertjük végében. Egy jurtasátor sokféle üzenetet adhat a 21. században élők számára is.

– Mindig volt egy olyan álmom, hogy az otthonom és a munkahelyem egy helyen legyen! A jurtában emlékezni lehet őseinkre, az ősi technikákra és képességekre, amit a jelen anyagias világa elsodort.

Gyógyító Erdő Központ néven egy meglehetősen sajátos vállalkozást indított el ebben a jurtasátorban…

– A köralakú jurtasátorban, különleges módon adódnak össze az energiák, ezért fontos a folyamatos tisztítás és védelem, hogy igazán tiszta munkát végezhessünk, leginkább a zene erejével.

Miképpen tudná néhány mondatban összefoglalni a Samsara Boulevard és az Erdő Gyógyító Központ hitvallását?

– Egy híd vagyunk
– Kelet és Nyugat között,
– a Szív és az Elme között,
– a Felsőbb tudatosság és a Földi fizikai valóság között,
– a bánat és az öröm között,
– a betegség és gyógyulás között,
– férfi és nő között…

Horváth Jenő

Budakeszi Hírmondó 2021 április

Megosztom a cikket