II. Karácsonyi süteménysütő verseny + receptek

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 27 nevező 29 süteménye vett részt. A gyermekek kategóriájában 6 sütemény, a felnőttek kategóriájában 23 sütemény versenyzett. Tavaly nagy sikert aratott a süteménysütő verseny, úgy, ahogy azt követően a sütemények elfogyasztása is, így az idei évben is a Városkarácsony elmaradhatatlan programja lett.

 

A süteményeket leadása után következett a zsűrizés, mely komoly feladatot jelentett a szakmának, hiszen jobbnál jobb süteményekkel indultak idén is, nehéz volt eldönteni a helyezéseket. Az ötfős zsűri elnöke Paretich Ernő, a Budai Gesztenyés étterem konyhafőnöke, a zsűri tagjai Grafl László élelmiszertechnológiai mérnök, a Grafl cukrászda cukrászmestere, Cseresnyés Éva blog vezető, továbbá Andrész Edit, az Andrész cukrászda ügyvezető asszonya, és dr. Szelenczy Gabriella, Budakeszi város jegyzője.

 

A zsűri két kategóriában adott ki három-három díjat és két különdíjat (különdíjak: utalványok, melyet a Grafl cukrászda és a Gina cukrászda ajánlott fel). Az első helyezettek díja egy-egy 10 000 Ft értékű utalvány a Budai Gesztenyés étterembe, a gyermekek második és harmadik helyezettjeinek díja egy fantasztikus csokiválogatás, a felnőttek kategóriájában a második és harmadik helyezettek díja egy-egy értékes sütnivaló ajándékcsomag).
Természetesen idén sem ment haza egy nevező sem üres kézzel. Azok, akik nem nyernek díjat, azok a polgármester és a jegyző asszonytól átvehetnek egy-egy emléklapot és egy jelképes kis ajándékcsomagot, továbbá a Budai Gesztenyés étterem ügyvezetője, Hegedűs János úr jóvoltából egy 2000 Ft értékű utalványt, melyet az étteremben vásárolhatnak le.

 

A verseny nevezettjei:

Gyerekek:

1. Csipor János (Karácsonyi karamellás),
2. Jécsai Kriston Koppány (Elisa csókja),
3. Kóbor Sára (mézeskalács),
4. Varga Bettina (Raffaello),
5. Nagy Lilla (Zebra kocka),
6. Zágoni Petra (Angyalkás muffin áfonyával).

 

 

Felnőttek:

1. Balogh Tünde (Trencsén szelet),
2. Bege Julianna (Hungária szelet),
3. Kócziánné Tankó Gabriella (Birsalmás pite),
4. Jávorka Viktória (Mézes pogácsa),
5. Kovács Istvánné (Lajcsi szelet),
6. Lendvai Gábor (Almás-meggyes bögrés),
7. Nagy Attiláné (Túrós kocka),
8. Dr. Balázsi Katalin (Csoki szelet vaníliakrémmel),
9. Hullár Gáborné (Hájas batyu),
10. Láng Andrea (Karamellás diós lapok),
11. Nagy Jenőné (Flódni),
12. Nagy Jenőné (Túrós zserbó),
13. Eszes Eszter (Rákóczi túrós),
14. Eszes Zoltán (Zserbó),
15. Betlendiné Kriston Anita (Diós csokis krémes),
16. Betlendiné Kriston Anita (Narancsos mézes),
17. Semperger Andrea (Habcsóktorta ? mokkakrémes),
18. Csipor Enikő (Arabella),
19. Major Klára (Kókuszos kocka),
20. Dr. Sánta Györgyné (Mézes kocka),
21. Tóth Pál Lászlóné (Vitéz torta),
22. Zágoniné Szabó Ágota (Ünnepi gyümölcskenyér rétháti módra),
23. Fekete Jánosné (Mónika).

A zsűri döntése alapján:

 

Gyermekek kategóriájában

I. helyezett: Zágoni Petra (Angyalkás muffin áfonyával),
II. helyezett: Kóbor Sára (Mézeskalács),
III. helyzett: Nagy Lilla (Zebra kocka).

 

 

Felnőttek:
különdíj: Kócziánné Tankó Gabriella (Birsalmás pite) és Eszes Zoltán (Zserbó).

I. helyezett: Betlendiné Kriston Anita (Narancsos mézes),
II. helyezett: Semperger Andrea (Habcsóktorta ? mokkakrémes),
III. helyezett: Tóth Pál Lászlóné (Vitéz torta).

 

Angyalkás muffin áfonyával                                                                                                                                                                                                                                   

Muffin alaprecept:
Hozzávalók:
1 bögre liszt,
fél bögre cukor,
fél bögre tej,
4 ek. olaj,
1 vaníliás cukor,
fél cs. sütőpor,
1 db tojás.

Elkészítés:
A tojást habosra verjük. Majd minden hozzávalót hozzáadunk és alaposan összekeverjük.
Maffin papírral bélelt maffin formába töltjük jó háromnegyedig. Ez az adag 12 darabos formához pont elég.
Előmelegített sütőben 170 fokon 20-25-percig sütjük.

Extra:  áfonyával töltve + angyalkakrém

Mézeskalács

40 dkg mézet és 30 dkg margarint mikróban összemelegítek, amíg a vaj elolvad. 50 dkg porcukrot, 6 egész tojást, 2 teáskanál szódabikarbónát és 1 cs. mézeskalács fűszerkeveréket összeturmixolom. A mézes-vajat és a turmixot elkeverem, majd fakanállal belekeverek 1,5 kg lisztet. Legalább 1 napig pihentetem letakarva szobahőmérsékleten. Kiszurkálom, majd 160 fokos sütőben 8-10 percig sütöm.
Íróka: 1 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral alaposan kikeverem mixerrel 3-4 percen át. Akkor jó, ha nehezen csurog le a habverőről. Pár csepp citromlét teszek hozzá, ettől fényesebb lesz. Egy vastagabb zacskóba töltöm, egyik sarkán pici lyukat vágok. Ezzel díszítem a kihűlt mézeskalácsot.

 

 

 

 

 

 

Zebra kocka

Tészta: 50 dkg darált háztartási keksz,
5 ek. Kakaópor,
3 ek. Baracklekvár,
1 ek. Rum,
5 dkg vaj,
5 ek. Porcukor,
kb. 3 dl tej.

krém:
3 dl tej,
3 ek. Liszt,
1 tk. vaníliakivonat
5 ek. Porcukor,
5 dkg vaj,
15 dkg kókuszreszelék.

a tetejére: 10 dkg étcsokoládé,
1 kávéskanál olaj.

Először a krémet készítem el, mert annak hűlnie kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét, és folytonos kevergetés mellett sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, cukorral, és elkeverem a vajjal és a maradék kókusszal.
A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom, és porcukorral megszórt deszkán a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle. Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik felét, végül a harmadik lappal befedem. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágom.

Narancsos mézes receptje:

Hozzávalók:
A tésztához, 50 dkg liszt, 2 ek. kakaó, 1 ek. mézes fűszerkeverék, 18 dkg porcukor, 2 ek. méz, 5 dkg zsír, 1 tojás, 1 dl tej, 1 kk. szódabikarbóna. Ezeket összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük, majd 3 lapot sütünk belőle 180 fokon 9-10 percig a tepsi hátán.
A krémhez 25 dkg vajat habosra keverünk 17 dkg porcukorral. Készítünk 5 dl tejből vanília pudingot (házilag 3 púpozott ek. liszttel és vaníliával + 1 tojássárgájából vagy 1 csomag főzős vanília ízű pudingporból) 3 csomag vaníliáscukorral. Ha kihűlt, a habos vajhoz keverjük. Adunk hozzá 3-4 ek. narancshéj lekvárt. (A leadott süteménybe saját készítésű lekvár van, aminek a receptjét most nem írnám le, de bármikor szívesen), vagy apróra vágott cukrozott narancshéjat. A krémet megfelezem,  az egyik felét az alsó réteg lapra kenem, a másodikat pedig a másodikra. A tetejére 4 ek. Kakaóból, 20 dkg cukorból és 2 ek. tejből (vagy 200 g étcsokiból és 3-4 ek. olajból) bevonót készítek a tetejére.
A tetején lévő mézes puszedli receptje: 50 g vajat és 60 g barnacukrot, 125 g mézet megmelegítek, hogy összeolvadjon. Ha kihűlt, hozzáadok 1 tojást és jól eldolgozom, majd a lisztes keverékhez adom (25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 ek. mézes fűszerkeverék).  Ezt a ragacsos masszát legalább 5 órára hűtőbe teszem, aztán kinyújtom, és formákat szaggatok, majd 200 fokon 7-8 percig sütöm.

Habcsók torta: édes-kesernyés különlegesség (a maradék tojásfehérje felhasználásával).

Tortalap:
6 tojás fehérjét habbá verünk, és apránként hozzá adunk 36 dkg porcukrot, kis kanálnyi ecetet vagy citromlevet (ettől könnyebb lesz a hab). Addig verjük, míg olyan kemény lesz, hogy a habverőről nem folyik/esik le, óvatosan elkeverjük 12 darált dióval vagy mandulával, esetleg kókuszreszelékkel.
A tepsit sütőpapírral béleljük, melyet vajjal vagy olajjal is megkenünk. Erre tetszőleges alakú (kerek vagy szögletes), 2 egyforma lapot díszesre formálunk habnyomóval. Közepesre előmelegített sütőben, mérsékelt hőben inkább szárítjuk.
Krém:
Őrölt kávéból 3 dl-nyi erős kávét főzünk, vaníliával ízesítjük. Közben 10 dkg-nyi kristálycukrot karamellizálunk, majd óvatosan felöntjük a kávéval, és 3/4 tasak tejszín v. karamell ízű  kevés tejjel, és 1-2 tojás sárgájával elkevert pudingporral, 1 csomag vaníliás cukorral főtt krémet készítünk.
Ha kihűlt a krém, 20 dkg-nyi lágy vajjal habosra keverjük.
A krémet a lapok közé töltjük, a tortát állni hagyjuk, hogy a krémben lévő nedvesség a száraz habcsók lapokat meglágyítsa, így nem porlad, és könnyebben lehet szeletelni.
A tortát külön nem szükséges díszíteni, de egy kis csurgatott csokoládé jól mutat a halvány rózsaszínre sült, fodrozott habcsókon.

VITÉZ TORTA

8 tojás fehérjét kemény habbá verünk. Beleteszünk 21 dkg porcukrot, 15 dkg darált diót,  mandulát vagy mogyorót és 3 1/2 dkg lisztet. Hat lapban kisütjük. Ezután 5 evőkanál kristálycukrot megpirítunk, és a lapokra csurgatjuk.

Krém:

A 8 tojás sárgáját 5 evőkanál cukorral, egy kávés kanál liszttel elkeverünk, aztán 3 dl tejjel vagy tejszínnel feleresztjük, és sűrű krémmé főzzük.
25 dkg vajat habosra kikeverünk, és a már kihűlt krémhez keverjük.
Három részre osztjuk a krémet, az egyikbe egy szelet puhított csokoládét, másikba tetszés szerint rumot, harmadikba kávét teszünk. A lapokat sorban megtöltjük és bevonjuk.

Hozzávalók:

8 tojás,
21 dkg porcukor,
15 dkg darált dió, mogyoró, v. mandula,
3 és fél dkg liszt,
5 ek. kristálycukor,
3 dl tej,
25 dkg vaj.
A krémbe tetszés szerinti mennyiségben: olvasztott csokoládé, rum, kávé.

BIRSALMÁS  PITE

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 tojás sárgája és egy csipet só.
Az anyagokat gyorsan összegyúrjuk, és két lapot nyújtunk.

1,5 kg birsalmát megtisztítunk, kockára vágjuk,  30 dkg cukorral és ? dl vízzel  megpároljuk, fahéjjal, és vaníliával ízesítjük.

Egy 30 X 40-es tepsit sütőpapírral kibéleljük vagy kivajazzuk, és az egyik lapot beletesszük.
Megszórjuk kevés  darált dióval, és rásimítjuk a kihűlt, párolt birsalmát. Kevés darált diót szórunk rá, és befedjük a második lappal. Villával megszurkáljuk, és 190 fokon 45 percig sütjük.

Sütés után meghinthetjük porcukorral, és ízlés szerint szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok!

ZSERBÓ

Tészta:
35 dkg liszt,
1 tojás,
5 dkg cukor,
20 dkg margarin,
1 dl tej,
1 dkg élesztő,
csipetnyi sütőpor,
csipet só.

Töltelék:
12 dkg darált dió,
12 dkg cukor,
20 dkg lekvár.

Az élesztőt langyos tejben megfuttatom. A tésztához valókat összedolgozom, majd három egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom. Az első lapot a tepsiben megkenem lekvárral, és meghintem a darált dió és a cukor felével. Ráhelyezem a második lapot, ezt is megkenem lekvárral, és meghintem a maradék dió-cukor keverékkel. Ráhelyezem a harmadik lapot, és az egészet kelni hagyom 1 órát. A tetejét megszurkálom, és lassan világosbarnára sütöm. Hagyom hűlni, és bevonom csoki mázzal. Kihűlve felkockázom.

Megosztom a cikket