Fontos cél, hogy ismertebbek és könnyebben elérhetőek legyenek

Budakeszi körzeti megbízottjai: Horváth Ádám és Krizsán Krisztián.

Budakeszin az elmúlt időszakban soha nem látott, jelentős fejlődést tapasztalhatnak az itt élők számos területen. A menedéket adó kertek, a könnyen megközelíthető erdők, rétek a Covid-járvány óta különösképpen felértékelték az agglomerációt, mint lakhelyet. A fővárost körülölelő agglomeráció valamennyi települését érintő, robbanásszerűen emelkedő építési kedv, a nagyszámú kiköltöző a rendőrség számára is nagy kihívást jelent. Ezek kapcsán kereste meg szerkesztőségünk a Budakeszi Rendőrőrs két körzeti megbízottját, Horváth Ádám főtörzsőrmestert és Krizsán Krisztián törzsőrmestert.

Mióta szolgálnak Budakeszin?

Horváth Ádám: 2007-ben vezényeltek ide járőrnek, majd 2012-től először Budajenőn lettem körzeti megbízott, ez év márciusától pedig Budakeszin kaptam meg ezt a megbízatást.
Krizsán Krisztián: 2018-ban járőrként kerültem ide, és 2021 májusában lettem körzeti megbízott Budakeszin.

Mi a körzeti megbízott feladata? Mit kell erről tudnia egy állampolgárnak?

K. K.: Egy körzeti megbízottnak meghatározó szerepe van egy város életében. Ő tartja a kapcsolatot az önkormányzattal, a helyi intézményekkel, állampolgárokkal, kereskedőkkel, egyéb vállalkozásokkal stb. Közvetlen számon el lehet őt érni akár szolgálati idején kívül is. A police.hu, az önkormányzat és a város többi honlapján is megtalálható a telefonszámunk. Ha olyan probléma van, mely nem feltétlenül igényel rendőri segítséget, akkor is fel lehet minkethívni, és megtaláljuk a módját annak, hogy hova fordulhatnak további segítségért a telefonálók.

Az utóbbi időben mind gyakrabban fogalmazódik meg országosan és itt Budakeszin is az önkormányzatok részéről, hogy minden eszközzel arra fognak törekedni, hogy ismertebbek és könnyebben elérhetők legyenek a települések körzeti megbízottai – ez a most önökkel készült interjú is része ennek.

K. K.: A fentebb már említetteken kívül a helyi közterület-felügyelőkkel, a polgárőrséggel napi szinten találkozunk. A helyi bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba rendszeresen bejárunk, ha problémáik vannak, segítünk nekik, tanácsokat adunk a megoldásokra.H. Á.: Kisebb falvakban az ott lakók sokan névről ismerik a körzeti megbízottakat. Ezt egy nagyobb lélekszámú településen, mint Budakeszi, nehezebb elérni, azonban bárki bizalommal fordulhat hozzánk a problémáival, amiben tudunk, segítünk.

Az elmúlt években mintha csökkent volna a betörések és gépkocsi lopások száma Budakeszin.

K. K.: 2018 óta, mióta itt szolgálok, egyáltalán nem voltak gépkocsi lopások. Mindössze néhány betörés történt, melynek elsődleges célpontjai a Makkosmárián és Nagyszénászugban lévő lakatlan hétvégi házak voltak, valamennyi bűnügyet felderítettük, az elkövetőket elszámoltattuk.
H. Á.: Korábban voltak gépkocsi feltörések a Budaörsi úti bevásárlóközpont parkolójában és a Vadaspark előtt is, az elkövetőket elfogtuk. Az elmúlt időszakra azonban ez sem jellemző.

Sajnos az elmúlt hetekben három nagy felháborodást keltő esemény is történt Budakeszin.

H. Á.: A temető ravatalozójának rongálásával gyanúsítható két férfit fél nap alatt azonosítottuk a kollégákkal, mindkettőt előállítottuk, így tettünk a Rózsa utcai lakástűz elkövetőjével szemben is, őt a helyszín közelében kaptuk el, majd vettük őrizetbe. A zsidó temető rongálásával gyanúsítható tettes/tettesek nyomában vagyunk jelenleg is.

Az ittas vezetés terén mi a helyzet városunkban?

K. K.: Budakeszin is odafigyelünk, és visszatérően ellenőrizzük a sofőröket, egy pár járművezető mindig fennakad a rostán.

A Fő utca menti park elég „mozgalmas” helyszín, gyakran megfordulnak ott?

H. Á.: Gyakran járőrözünk arra, és ha bármilyen jogsértést tapasztalunk, intézkedünk.

Egyre több térfigyelő kamera segíti a munkájukat.

H. Á.: Valóban, egyre több kamerát helyeznek el a településen, ami adott esetben segítheti a munkánkat.

Milyen jövőt képzelnek maguknak körzeti megbízotti beosztásukban?

H. Á. és K. K.: Célunk a helybéliekkel még szorosabb kapcsolattartás, aminek nagy szerepe van a bűn megelőzésében vagy felderítésében. Budakeszin jó a közbiztonság, további cél, hogy ezt az állapotot megtartsuk és tovább javítsuk. Reméljük, hogy még hosszú időt fogunk eltölteni ebben a státuszban, és körzeti megbízottként együtt igyekszünk minél jobb kapcsolatot ápolni a helyiekkel, hogy ténylegesen megismerjék nevünket, és pozitív benyomást keltsünk az itt élő emberekben.

Horváth Jenő

 

Budakeszi Hírmondó 2022 május

Megosztom a cikket